Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

0
534
Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?
Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

Deprem gibi doğal afetler, her yaştan insanı olumsuz etkileyebilir. Ancak, özellikle çocuklar doğal afetlerden daha fazla etkilenme eğilimindedirler. Çocuklar genellikle doğal afetlerin nedenini anlamakta zorlanırlar ve bu nedenle, depremler gibi olayların çocuklar için korkutucu olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, çocukların deprem öncesi, sırası ve sonrasındaki davranışlarına özen göstermek önemlidir. Peki deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız? Psikolog Arzu Yazar, ebeveynlere depremden etkilenen çocuklar konusunda tavsiyelerde bulundu!…

Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?
Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

Deprem mağduru çocuklar, yaşadıkları depremin afetin  neden olduğu travma ve kaygı ile başa çıkmak için yardıma ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle, onlara doğru şekilde yaklaşmak ve onlara destek sağlamak çok önemlidir. İşte deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşabileceğinize dair bazı öneriler:

Okumalısınız: Depremde bebeklerin güvenliğini nasıl sağlayabiliriz? 

Güvenli bir ortam sağlayın

Deprem mağduru çocuklara yaklaşırken, onların güvende olduklarından emin olmak çok önemlidir. içinde bulunulan koşulları göz önünde bulundurarak barınma, beslenme ve güven ihtiyacının karşılanması önceliklidir.  Çocuklara, güvenli bir yerde olduklarını ve kendilerini ve ailelerini korumak için gereken adımların atıldığını açıklamalısınız. Bu, çocukların endişelerinin azalmasına  azaltmalarına ve rahatlamalarına yardımcı olacaktır. olabilir.

Onları bilgilendirin

Deprem mağduru çocuklar, yaşadıkları olayı anlamlandırmakta güçlük yaşayacaklardır. Çocuğun yaşına uygun, anlayabileceği kavramlar ile bilimsel temelli olarak çocuğa doğal afeti anlatmak, yaşanılan kaosu tanımlamasına yardımcı olacaktır. Yaşı küçük olan çocuklar egosantrik oldukları için “ben kötü bir şey yaptım o yüzden evimiz böyle oldu” diye düşünebilir. Böylesine yıkıcı bir olayın dünyanın bir çok yerinde olabildiğini ve önlemler alınabileceğini anlatmak, çocuklara güvende olabileceklerine dair umut da aşılayacaktır. Bundan sonraki yakın günlerde neler olabileceğini konuşmak da ( başka şehire taşınmak, akraba yanında kalmak, vb ) öngörülebilirlik kazandırdığı için de kontrol ve güven hissi oluşmasına katkı sağlayacaktır. 

Onları dinleyin

Deprem mağduru çocuklar, yaşadıkları olay nedeniyle korku, kaygı ve üzüntü yaşayabilirler. Onları dinlemek ve duygularını ifade etmelerine izin vermek çok önemlidir. Çocuklar bazen olanlar hakkında konuşmak istemezler, susmayı ve gözlemlemeyi tercih edebilirler. Onlara doğru sorular sormak ve onların duygularını anlamak oluşan/ oluşabilecek duygusal hasarları fark edebilmek için önemlidir. Yapılan sohbet ile çocukların kendilerini ifade etmelerine olanak vermek, kendi duygularımızı da ifade ederek paylaşımda bulunmak yakınlaştırıcı ve güven sağlayıcı olacaktır.

Okumalısınız: Deprem travması ve çocuklarımız

Oyun ve oyuncaklar ile rahatlamalarını sağlayın, eğlence ve oyunla rahatlatın

Deprem mağduru çocuklar, yaşadıkları olayın neden olduğu stres ve kaygı nedeniyle mutsuz, huzursuz, endişeli  ve karamsar hissedebilirler. Çocukla yetişkinler gibi konuşarak kendilerini ifade edemezler. Bu nedenle, onların iç dünyasını yansıtmalarına olanak verecek oyun ve oyuncaklara erişimlerinin olması önemlidir. Oyun, ruhsal dünyayı iyileştiren yegane şeylerden biridir. Ayrıca akranları ile bir araya gelebilmek, grup oyunları oynayabilmek de duygularını regüle etmelerine yardımcı olacaktır.  eğlence ve oyun yoluyla çocukların rahatlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Oyunlar, çocukların rahatlamalarına ve pozitif duygular hissetmelerine yardımcı olabilir.

Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?
Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?

Destek olun

Deprem mağduru çocuklara ihtiyaçlarını ifade edebilmelerine olanak vermek, bu ihtiyaçların giderilebilmesi için destek olmak, onların kendilerine ve gelecek günlere dair güven hissetmelerine yardımcı olabilir. Onları cesaretleri için takdir etmek, onların duygularını anlamak / anlamlandırmak / dile getirmek  ve onlara rehberlik etmek önemlidir. Ayrıca, çocukların ihtiyaçlarına yönelik kaynaklara ve yardım kuruluşlarına yönlendirerek  yardımcı olabilirsiniz.

Deprem mağduru çocuklara yaklaşırken, onların güvende olduklarından emin olmak, onları dinlemek, eğlence ve oyun yoluyla rahatlatmak ve destek sağlamak çok önemlidir. Onlara yardımcı olmak, çocukların yaşadıkları travmayı atlatmalarına ve gelecekte daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmelerine olanak sağlayacaktır. 

Okumalısınız: Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?

Bir Cevap Yazın