Tüp bebek tedavisi hakkında sık sorulan sorular

0
2027

Yazı İçeriği

Tüp bebek tedavisi, infertilite (kısırlık) sorunu yaşayan çiftlerin doğal yollarla gebelik elde edememeleri durumunda başvurdukları bir yöntemdir. Bu tedavi, kadının yumurtalıklarından alınan yumurtaların laboratuvar ortamında baba adayının sperm ile döllendirilip oluşan embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesini içerir. Tüp bebek tedavisi nedir? Tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebek nasıl olur? Tüp bebek tedavi aşamaları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç, tüp bebek tedavisi ile ilgili sık sorulan soruları Anne Bebek Kulübü okuyucuları için cevapladı…

Tüp bebek nedir, nasıl olur?

Çeşitli infertil sebeplerle ilaç tedavisi başlanarak ultrasonografi ve kan tetkikleri ile takip edilen anne adayının yumurtalarının belirli bir boyuta geldiklerinde HCG verilerek yumurtalarının, yumurta toplama işlemi ile dış ortama, laboratuvar ortamına alınıp aynı gün baba adayından da sperm alınıp laboratuvar ortamında döllenmesinin sağlanmasına verilen tedavi yöntemidir. Kısacası, yumurta ve spermin dış ortamda döllenip gelişmesi sağlanır ve takip edilir. Uygun günde ise dış ortamda döllenen embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. Bu işlem bütünü tüp bebek olarak adlandırılır.

Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?

Tüp bebek tedavisi adetin ikinci ya da üçüncü günü var olan yumurtaların büyümesi sağlanarak ara kontroller ile anne adayından kan alınıp vajinal ultrasonografi yardımıyla yumurtaların çapları kontrol altına alınıp, 16-18 mm’ye ulaştığında çatlatma iğnesi ile yumurtaların çatlanması sağlanıp yaklaşık olarak 35-36. Saatte sedasyon anestezi altında toplanması, aynı gün baba adayından da alınan sperm örneği ile yumurtanın döllenmesi sağlanıp embriyoların gelişimi laboratuvar ortamında takip edilerek 3 veya 5 gün sonra anne adayının rahmine transferi sağlanır.

Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç

Tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir?

– Hekim ile görüşme
– İstenilen test sonuçları, tedavi planı
– Adetin ikinci ya da üçüncü günü başlanan ilaç tedavisi
– İstenilen boyuta gelen yumurtaların çatlaması
– Yumurta toplama
– Embriyo transferi
– Gebelik testi J ( Mutlu Son ! )

Tüp bebek tedavisi neden yapılır ve kimler için uygundur?

– Yaş riskiniz var ise, 35-40 yaş arası bebek sahibi olmak isteyen çiftler 6 ay geçmesine rağmen doğal yollarla gebelik elde edemiyorlarsa mutlaka bir tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.
Tüpleri tıkalı veya enfeksiyon ya da dış gebelik geçirmiş olup tüpleri alınmış olan hastalar tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Endometriozisi olan anne olmak isteyen hasta grubu tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.
Yumurtalarının çatlamasını seçmekte problem yaşayan hastalar, polikistik hasta grubu bebek sahibi olmak istediklerinde tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Evlilikleri itibari ile korunmasız 6 ay- 1 sene geçmesine rağmen gebelik elde edemeyen çiftler tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Erkekte yapılan spermiyogram sonucunda sperm sayısı, ileri hareketli sperm sayısı azlığı ve şekil bozukluğu olan hastalar tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Vajinismus nedeni ile cinsel aktivitede bulunmakta zorlanan tedavi görmesine rağmen tam bir cinsel birliktelik yaşayamadığını düşünen ancak bebek isteği olan çiftler tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Erkekte azospermi bulunması durumunda çift tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.
Geçirmiş olduğu hastalıklar nedeni ile sperm üretiminde sıkıntı yaşayan erkek hastalar tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– İnmemiş testise sahip olan erkekler tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Sperm kanalları tıkalı olan erkekler tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Çiftlerden kanser tedavisi görmek zorunda olan kemoterapi veya radyoterapi görecek olan birisi olduğunda bebek isteklerine göre tedavi öncesi sperm veya yumurta dondurma işlemleri için tedavi sonrası bebek sahibi olabilmek adına tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Çiftlerden birinde genetik problem rastlanması durumunda tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarda genetik embriyo araştırması ve genetik embriyo transferi için tüp bebek uzmanına başvurmalıdırlar.

– Bağışıklık sistemini ilgilendiren problemleri olan çiftler tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Follukul takibi veya aşılama ile gebelik elde edemeyen çiftler tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

– Menopoz kadınlara tüp bebek uygulanamaz.

– Testislerde dahi sperm bulunamayan tesa tese yapılıp sperm çıkmadığı kanıtlanan hastalarda tüp bebek uygulanamaz.

Tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebek tedavisi hakkında merak edilenler
Tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebek tedavisi hakkında merak edilenler

– Kadınlarda yumurtalık yetersizliği gibi durumlarda var olan yumurta sayısının uygun olmaması durumunda tüp bebek uygulanamaz.

Tüp bebek tedavisinde başarılı sonuçlar elde edebilmek için anne adayları nelere dikkat edilmeli?

İnfertiliteyi destekleyecek düzenli beslenmeye özen göstermelidir
Kullanılan her ilaçtan hekim bilgi sahibi olmalıdır
Hekimi tarafından verilen tüm ilaçları, hekim tarafından söylenen zaman boyunca kesinlikle ihmal etmeden düzenli olarak kullanmalıdır. En önemli budur. Altın maddedir.
Transfer sonrasında kabız olmamaya özen göstererek,posalı gıdalar tüketmelidir
Sıvı tüketimine özen gösterebilir.

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce nelere dikkat edilmeli?

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce hastanın en önemli yapması gereken altın madde hekimine tüm geçmişini olduğu gibi, detayları ile anlatmasıdır. Ayrıca folik asit desteğine de başlayabilir.

Tüp bebek tedavisinde başarı şansı nedir?

Tüp bebek tedavilerinde gebelik oranı 30 yaşın altındaki hastalar için başarı oranını yüzde 60’a çıkarken, 35 yaş civarında yüzde 40’a , 40’lı yaşlarda ise yüzde 15’e düşüyor. Ancak bu oranlar her yaşta ilk tüp bebek tedavisi olan hasta grubu için geçerlidir.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı olumsuz yönde etkileyen faktörler nelerdir?

Çiftin her ikisinde de araştırma yapmalıyız. Öncelikle kadına ait faktörleri ele alıyoruz. Rahim içinde oluşan yapışıklıklar, rahimde oluşmuş olan myom, endometriumda oluşan polip gibi embriyonun tutunmasını engelleyebilecek faktörler birincil olarak ele alınmaktadır. Tekrar bir tüp bebek tedavisine başlamadan önce tedavisi sağlanmalıdır.
HSG de tüpleri değerlendirmek ve rahim anomalilerini saptamak için kullanılabilecek altın bir tanı yöntemidir. Veya histereskopi de tanı konulmasının arkasından aynı seansda tedavi uygulanabilecek bir yöntem olduğundan dolayı histereskopide tercih edilebilir.
Adetin ikinci ya da üçüncü günü tedavi için gelen hastadan mutlaka FSH TSH E2 ve PRL değerleri alınmalıdır. FSH değerinin önemli olduğu kadar TSH değeri de tiroid bezi hastalıkları açısından önemlidir ve tedaviyi etkileyebilmektedir. Kanda bakılan bu değerler ile anne adayında hormonal bir bozukluğun olup olmadığı da netleştirilebilir. Bağışıklık ve pıhtılaşma sistemine ait olarak doğuştan veya sonradan gelişebilen sorunların olup olmadığını öğrenmek amacı ile ileri kan tetkikleri ile yapılarak araştırılmalı ve gerektiğinde de uygun ilaçlarla desteklenerek tedavi için tekrar yola çıkılabilir.
Ayrıca daha iyi embriyo geliştirip daha iyi bir embriyo transferi yapmak için, spermler içinde mikroçip gibi yöntemlere başvurularak spermleri büyüterek inceleyip döllenmesi sağlanabilmektedir. Son yıllarda, bu amaçla geliştirilmiş olan özel mikroskop büyütme sistemleri kullanılmaktadır. IMSI adı verilen bu yöntemde büyük büyütmeli objektifler ve özel optik sistemler aracılığı ile spermleri 200 kat yerine 6000 kez büyüterek incelenmektedir. Anomaliler taranarak bu bölgedeki anomaliler, döllenmede başarısızlık, embriyo gelişiminin yavaşlaması, duraksaması gibi durumlara yol açarken, IMSI sistemi bu bozuklukları taşımayan spermlerin seçimini sağlıyor, bu durum gebelik şansını arttırıyor.

Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinin nedenleri nedir? Tüp bebek neden tutmaz?

uzgun kadin5
Tüp bebek tedavisinde alınan başarısız sonuçlar beraberinde başka sorunları da getirebilmektedir.

Bebek sahibi olmak isteyen, ancak bir yıl içerisinde korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edemeyen çiftlerde yollarında karşılaştıkları tüp bebek tedavilerinde ilk tedavi her zaman pozitif sonuç vermeyebilir. Peki ikinci denemede de negatif olması durumunda tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan hasta olarak nitelendiriyor muyuz? Hayır. Üç deneme ve daha fazlasında negatif sonuç elde etmiş hastalarda tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı demek mümkündür.
Başarısızlık nedenleri neler olabilir?
– Rahim iç duvarı
– Rahim içerisinde myom ve polip
– Enfeksiyon kaynaklı yapışıklıklar
– Pıhtılaşma bozuklukları
– Çikolata kistleri
– Fallop tüplerinin yapışmış olması
– Daha önce geçirilen cerrahi operasyonlarda tüplerin zarar görmesi
– Baba adayının spermlerinin kalitesi
Tüp Bebekte Başarısızlıklarda İki Farklı Maddeye Ayrılmaktadır :
– Her denemede embriyo kalitesinin kötü olması
– İyi kaliteli embriyo transferi yapılmasına rağmen gebelik elde edilememesi

Başarısız tüp bebek tedavisi sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Başarısızlık nedenleri araştırılarak başarısızlık sebebini çözmek için çabalamak tekrar bir tedaviye başlamadan önce en mantıklı yol olacaktır.

Tüp bebek tedavisi kaç kez denenebilir?

Tedavi uygulanan çiftler arasında desteklenen ve yapılan bir ön görü çalışmasında, eşlerde gebeliğin gerçekleşmesi için % 95 kadarında tedavinin en az üç kez tekrarlanmasının uygun olduğu tespit edilmiştir. Bunun haricinde kalan grupta tedavinin sayısı hakkında herhangi bir sayı belirlenmemiştir. Bu göz önüne alınarak uzmanların önerisine göre, tüp bebek tedavilerinde yapılacak denemelerde eşlerin hekimle görüşme yaparak belirlenmesi yararlı olacaktır.Çiftin nedeni araştırılarak hekim ile tartışıp karar vermesini destekliyoruz.

Tüp bebek kaç yaşına kadar uygulanabilir? İleri yaştaki hastalar ne kadar beklemeli?
Yumurtası hala var olan her kadın tüp bebek tedavisine başlama hakkına sahiptir.40 yaşından sonra ihtimaller azalmaya başlasa da 45 yaşından sonra ise yumurta olsa bile gebelik oranları %1 – %5 civarındadır. Yaş ilerledikçe gebelik şansı azalmaktadır. Menopoz dönemine girene kadar ve yumurtası var olana kadar, hormon testleri ve ultrasonografi görüntüsü el verdiği sürece tüp bebek tedavisinde yolculuğa çıkılabilir.

Mikroenjeksiyon nedir? Nasıl uygulanır?

Tüp bebek tedavisinde mikroenjeksiyon, normal bir tüp bebek tedavisinden farklı olarak her yumurtanın içerisine bir tane spermin enjekte edilmesidir. Enjekte edildikten sonra embriyoların gelişimi için beklenmektedir. Gelişmesi takip edilen embriyolar gelişmesini tamamladıktan sonra transfere uygun olan embriyo seçilmektedir. Mikroenjeksiyon yöntemi genel olarak sperm hücrelerinin sayısında düşüklük ile ya da elde edilen meni de hiç sperm bulunamamasına karşın da yine testislerden sperm elde edilerek tüp bebek tedavisinde kullanılır ve mikroenjeksiyon işlemi gerçekleştirilir. Mikroenjeksiyon yönteminde döllenmenin gerçekleşmesi ihtimali daha yüksektir. Bunun yanı sıra sperm de sayı ve kalitesi çok az olan baba adaylarında normal tüp bebek tedavisi yöntemi kullanılarak döllenme gerçekleştirilmesi çok zor bir ihtimaldir. Azospermi olan hastalar da ise neredeyse imkansızdır çünkü menide sperme ne yazık ki rastlanılamamaktadır.

Mikroenjeksiyonun tüp bebek yönteminden farkı nedir?

Normal bir tüp bebek tedavisinden farklı olarak her yumurtanın içerisine bir tane spermin enjekte edilmesidir

Tüp bebek veya mikroenjeksiyon yöntemi kimlere uygulanır? Nasıl uygulanır?

– Sperm sayısında azlık olan,
– Azospermi olup ancak TESE ile sperme rastlanılabilen,
– İnfertilite nedenlerinden birisi olan sperm antikorları düşük kişilerde,
– Sperm şekil bozukluğu olan,
– Tekrarlayan klasik tüp bebek başarısızlıkları olan çiftler
– Döllenme sorunu yaşayan infertil çiftlerde
– Sebebi açıklanamayan tüp bebek tedavisi başarısızlıklarında
– PGD uygulanacak olan hastalarda da mikroenjeksiyon tercih edilebilir.

Yumurta nasıl toplanır? Ağrılı bir işlem midir?

Verilen ilaç uyarıları ile belli bir büyüklüğe gelen foliküller ultrasonografide izlenerek HCG ile çatlatma sağlanarak, HCG saatinden 35-36 saat sonra yumurtalar toplanır. Yumurta toplama işlemi, vaginal ultrasonografi ile yapılmaktadır. Hasta jinekolojik muayene masasına alınarak, spekulum yardımı ile vajen temizliği yapılır, steril örtülerle örtülerek ince bir iğne yardımı ile ultrason eşliğinde her yumurtaya ultrasonda görülen her foliküle tek tek girilip aspire edilir. Tüplere aspire edilen yumurtalar hemen embriyoloji laboratuvarına gönderilerek yumjurta çıkıp çıkmadığı söylenir. Bazen ilk aspirasyonda yumurta çıkmayabilir folikülden, bunun arkasından folikül özel bir sıvı verilerek birkaç defa yıkanabilir. Çevresine yapışmış yumurtaları almak amaçlanır. Toplama işlemi 15-20 dakika kadar sürer, işlem bitince hasta sedasyondan uyanır. Böylelikle işlem boyunca herhangi bir acı duymaz ve bir şey hatırlamaz.

Yumurta toplama işlemi sonrasında kişi kendini nasıl hisseder?

Yumurta toplama işleminden sonra hafif bir regl ağrısı tarzında kasık ağrısı muhtemeldir ve beklenen bir ağrıdır. İşlem sonrası hastaya 1 saat istirahat verilir daha sonra merkezden taburculuğu gerçekleştirilir.

Bu tedaviler sonucu yumurtalık rezervi tükeniyor mu?

Hayır, örneğin ocak ayında toplanan yumurtalar ocak ayına ait yumurtalardır. Şubat ayında yeniden yumurta oluşacak ve gelişecektir. Yumurtaları toplamak hastanın yumurta rezervini tüketen bir yöntem değildir.

Her yumurta döllenir mi?

Hayır, adetin ikinci günün de başladığımız ilaç tedavisine yumurtaların cevap vermesi nasıl bir değil ise her yumurta aynı ölçü de yanıt vermiyor ise yumurtalar toplandıktan sonra da döllenmeleri ve bölünmelerinin garantisi yoktur. Bazıları çok güzel gidebilir, bazıları hiç döllenmeyebilir veya döllenen kısımın ise bi yerde gelişimleri durabilir.

Yumurtalar döllendikten sonra embriyolar rahim içine nasıl yerleştirilir?

Embriyo transferini planlamak için döllenmiş yumurta sayısı ve oluşan embriyonun kalitesi değerlendirilir. Yumurta toplama işleminden sonra 2, 3, 4, 5 ve 6’ıncı günlerde embriyo transferi yapılabilir. Herkes için başarı şansının yüksek olduğu embriyo transfer günü farklıdır. Hastaya göre bu gün değişir. Bazı kadınlarda 2’inci gün ya da 3’üncü gün gebelik şansı yüksekken bazı kadınlarda 5’inci gün transferde başarı şansı yüksektir.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi öncesi kaç embriyo transfer edileceği ve transfer edilecek embriyoların kalitesi hakkında aileye bilgi verilir. Yasal olarak 35 yaşına kadar tek embriyo transferi yapılabilirken 35 yaşından sonra 2 embriyo transfer edilebilir.Transfer ise hastanın idrara sıkışık bir şekilde merkeze gelmesi istenerek abdominal ultrasonografi eşliğinde görerek ince bir katater ile rahme embriyonun enjekte edilmesidir.

Transfer sonrası arta kalan embriyo olur mu? Olursa bunlara ne yapılır?

Kalan embriyolar olabilir elbette, kalitesi değerlendirilerek hasta onayına göre embriyo dondurma işlemi yapılabilir. Daha sonraki zaman diliminde yumurta toplama işlemi yapılmadan yalnızca embriyo transferi gerçekleştirilmesi muhtemel olacaktır.

Embriyo seçimi nasıl yapılır? Çoğul gebelik nasıl önlenebiliyor?

Yasal olarak 35 yaşına kadar tek embriyo transferi yapılabilirken 35 yaşından sonra 2 embriyo transfer edilebilir. Hastanın onayına göre embriyo transferi gerçekleştirilir mutlaka.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrası istirahat edilmeli mi?

Tüp bebek tedavisinde illk 24 saatlik istirahatin arkasından günlük rutinin dışında ağır bir şey kaldırmaktan sakınarak ya da spor vs uzak durarak istirahati istenir. Ancak hiç bir hastaya hiç bir şekilde yataktan kalkmaması konusunda öneri de bulunulmamaktadır. Rutin hayatınıza dikkat ederek ve sakınarak devam edebilirsiniz. Transfer sonrası süreçte en önemlisi ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmaktır.

Tüp bebekte transferden sonra kişi normal aktivitelerine ne zaman döner?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden sonra kişi normal hayatına 24 saat sonra dönebilir. Ancak kendini sakınması ve kendine özen göstermesi hastadan muhakkak istenmelidir. Ağır işlerden kaçınmak, ağırlık içeren
sporlardan uzak durmak gibi…

Tüp bebek tedavisi sırasında ve sonrasında kişinin cinsel yaşamını etkiler mi?

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki ile ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Yalnızca yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra aradaki geçen 36 saatlik sürede ilişki önerilmez. Spermde de 3 gün perhiz istenmektedir.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon ilaçları kanser riskini artırır mı? Bu ilaçların yan etkileri var mı?

Hayır, bu konu da pek çok araştırılma sürdürülmüş olup tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların kanser riskini arttırdığına dair herhangi bir veriye rastlanmamıştır.

Tüp bebek tedavisi sonucu dış gebelik olur mu?

Tüp bebek tedavisinde sperm ile yumurtanın laboratuvar ortamında döllenerek elde edilen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Çoğunlukla başarılı sonuçlar alınabilmekte ve sağlıklı bir gebelik gerçekleşebilmektedir. Ancak bazı işlerin yolunda gitmediği vakalarda tüp bebek tedavisinde birtakım risklerin, dış gebelik sorununun ortaya çıkması da olasıdır.

Dondurulmuş embriyodan elde edilen gebelik sonuçları nasıldır?

Embriyoların çözülmesi sonrasında %90 oranında canlılık sağlayabilmektedir. Yalnızca alınan ilaçlardan dolayı vücudun fizyolojisinin değişmesi nedeniyle dondurulmuş embriyoların transferinde vücudun daha fizyolojik bir yapıda olduğu savunulsa da her ne kadar dondurulmuş ve taze embriyo da sağlık açısından herhangi bir fark gözlenmemektedir.

Dondurulmuş embriyo ile normal tüp bebek yöntemiyle doğmuş bebekler arasında sakatlık riski farkı var mı?

Hayır, zaten %90 oranında canlılık sağlayan embriyonun kalitesi aynıdır. Bu nedenle embriyonun anomalili bebek olarak dünyaya gelmesine embriyonun donmuş embriyo ya da taze embriyo olması ile ilgisi yoktur.

Çiftlerin her ikisinde de tıbbi bir sorun olmadığı halde gebelik elde edilemiyorsa nasıl bir yol izlenir?

Böyle bir durumda çiftlerin yaşı müsait ise kendi haline bir iki yıl bırakılabilir. Şayet aşırı bebek özlemi ve ileri yaş durumu varsa rahim içerisi kamera ile incelenebilir. Ancak iki yıl beklemelerine rağmen gebelik elde edemiyor ise sebepsiz inferrtilite grubuna alınarak ovulasyon indüksiyonunun arkasından çifte aşılama ve daha sonra ise tüp bebek tedavisi denemeleri önerilmektedir. Ancak bunlara karar verirken sperm anne ve baba adayının yaşı anne adayının yumurtalık rezervi göz önüne alınmalıdır.
hamile anneler hamilelikte yasam

Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Tüp bebek tedavisinin ilaç kullanım süresi yaklaşık 10-12 gün olmakla birlikte bir gün sonrasında toplama işlemi gerçekleştirilerek toplamadan 3-5 gün sonra embriyo transfer işlemi gerçekleşir. Transferden sonra ise 10.gün gebeliğiniz öğrenebilirsiniz.

Tüp bebek gebeliklerinde düşük riski daha mı yüksektir?

Tüp bebek tedavisi ile gebe kalmış bir çift artık herkes kadar düşük riskine sahiptir. Ancak normal yolla sahip olunan gebeliklerde de geçerli olmak üzere çoğul ise eğer gebelik tekil gebeliklere göre düşük riski daha yüksektir.

Kullanılan sperm ve yumurtalar eşlerin kendisine mi aittir?

Elbette, Türkiye de yapılan tüp bebek tedavilerinde muhakkak ve asla aksi mümkün dahi olmayarak kullanılan sperm baba adayına, yumurta ise anne adayına aittir. Aksi zaten ülkemizde kesinlikle yasal değildir.

premature bebek anneleri

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleyebilir miyiz?

Tüp bebek tedavisinde ülkemizde cinsiyet belirlemek yasal değildir. Bu nedenle tüp bebek tedavilerimizde mümkün değildir.

Gebelik oluşmadan önce genetik problemler konusunda alınabilecek önlemler var mı?

Tekrarlayan düşükler ile başvuran hastamız da genetik testler yapılarak gerek duyulduğu takdirde tüp bebek tedavisine ekstra olarak genetiğine bakılmış embriyo transferi önerilebilir. Böylelikle hastanın bir sonraki elde ettiği gebeliğinde kromozomu ve genetiği normal embriyo enjekte edildiğinden dolayı düşük ile karşılaşma olasılığı otomatik olarak düşecektir.

Embriyolarda genetik inceleme kimlere önerilmektedir?

– Otozomal dominant
– Otozomal resesif
– İleri yaş grubu
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları
– Tekrarlayan düşüklerde genetiğine bakılmış embriyo transferi hastaya önerilebilir.

Tüp bebek işlemi sırasında oluşabilecek riskler nelerdir?

– Çoğul gebelik ve buna bağlı olarak erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma
OHSS (ovarian hiperstimülasyon sendromu)

Düşük; normal yolla gebe kanlardan oran olarak farklı değil ancak ileri yaşlı tedavi hastalarında yaşa bağlı düşüklerde artış olabilir.

Tüp bebek tedavisi süresince hastanede yatmak gerekli midir?

Hayır yumurta toplama işleminden sonra bir saat transfer işleminden sonra ise maksimum iki saat hasta istirahati sonrasında hastaneden çıkış yapabilirler.

Tüp bebek uygulamaları ile elde edilen gebeliklerden doğan bebeklerde normal doğan bebekler arasında fark var mı?

Tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edildikten sonra normal yolla bebek sahibi olan çiftin tüp bebek çiftinden herhangi bir farkı kalmamaktadır.

Doğru tüp bebek merkezinin seçimi için neler önemli? Hastanın bu seçimi yaparken nelere dikkat etmesi gerekir?

Tüp bebek tedavisinde uzman hekim seçimine özen göstermelidir. Ayrıca kendini huzurlu ve iyi hissedeceği bir ekip ile devam etmelidir. Bu nedenle ön görüşme yapabilir ve fikir alış verişinde bulunmalıdırlar.
anne ve bebek

Tüp Bebek merkezi seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde bir yola çıkarken araştırmalarımızda şu soruları yanıtlarını arayabiliriz:

– Dünya standartlarında kabullenilmiș tedavi biçimlerini uygulayabiliyor mu?
– En son bilimsel ve teknolojik gelișmeler doğrultusunda üretilmiș ekipmanlara sahip mi?
Tüp bebek tedavisi için gerekli tüm tedavileri seçenek olarak sunabiliyor mu?
– Gebelik bașarı oranları dünya standartlarında mı?
– Hasta memnuniyeti için gerekli ekip çalıșmasına ve sinerjisine sahip mi?

Anneler tecrübelerini paylaşıyor! Tüp bebek tedavisi nasıl gerçekleşir? Tüp bebek aşamaları nelerdir? Tüp bebek aşamaları kaç gün sürer? Tüp bebek caiz mi? Tüp bebek 2024 fiyatları ne kadar? Ankara’da en iyi tüp bebek merkezi hangisi? İstanbul tüp bebek merkezi yorumları ve tavsiyeleri için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tüp bebek merkezleri hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için Anne Bebek Kulübü Forum‘u ziyaret edebilirsiniz.

ANNE BEBEK KULÜBÜ FORUM: Tıklayın, sohbete katılın! 

Önceki İçerikHamilelikte kemik sağlığını korumanın yolları
Sonraki İçerikHamilelikte en iyi seks pozisyonları – 2024 Anlatımlı
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın