Fosfaditilserin nedir, ne işe yarar?

0
6128
Fosfaditilserin nedir, ne işe yarar, fosfaditilserin içeren besinler nelerdir?
Fosfaditilserin nedir, ne işe yarar, fosfaditilserin içeren besinler nelerdir?

Fosfatidilserin nedir, ne işe yarar? Fosfatidilserin faydaları nelerdir? Fosfatidilserin hangi gıdalarda bulunur? Fosfatidilserin yan etkileri var mıdır? Fosfatidilserin dikkat eksikliği için faydalı mıdır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Görevlisi Murat Doğan, fosfaditilserin merak edilenleri yazdı!..

Fosfatidilserin nedir? Fosfatidilserin faydaları nelerdir? 

Fosfolipitler su seven ve suyu sevmeyen iki ucu bulunan ve hücrelerin ve hücre içi organellerin zar yapısını oluşturan çok önemli bir yapı taşıdır. Yapısında uzun zincirli 2 yağ asidi ve birde amino asit bulunduran en önemli fosfolipit ise fosfatidilserindir. Fosfatidilserin pek çok kaynaktan sağlanabilir: Soya, alg ve ayçiçeğinden elde edilen fosfatidilserin bağırsaklardan emilir ve kan beyin bariyeri yapısına katılır. Aynı zamanda beyindeki hücre zarı yapısına da katılır. Özellikle hücre zarının iç yüzeyinde yer almaktadır. 

Fosfatidilserin vücutta sentezlenir mi? Dışardan gıda takviyesi olarak alınması önerilmekte midir?

Fosfatidilserin vücutta sentezlenir. Hücre zarlarına katılır. Özellikle yaşla birlikte veya besinlerdeki yetersizlikler ek gıda takviyeleri ile desteklenmesi gerektiği yönünde önemli nedeni oluşturmaktadır.

Fosfatidilserin, bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunur ve ayrıca diyet takviyesi formunda da satılır.

Fosfatidilserin hangi hastalıklara da fayda sağlamaktadır?

Fosfatidilserin son zamanlarda giderek ilgi çekmekte ve pek çok durumda önerilmektedir. Fosfatidilserin takviyeleri, aşağıdakileri içeren çeşitli sağlık koşulları için doğal bir ilaç olarak lanse edilir:

  1. Dikkat eksikliği – hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  2. Alzheimer hastalığı
  3. Kaygı
  4. Depresyon
  5. Çoklu skleroz
  6. Stres
Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite için Fosfatidilserin
Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite için Fosfatidilserin

Dikkat ve hafıza gelişimine fosfatidilserin etki eder mi?

Yapılan çalışmalarda  fosfatidilserin takviyelerinin hafızayı korumak, sağlıklı uykuyu teşvik etmek, ruh halini iyileştirmek ve egzersiz performansını artırmak için sağlandığı iddia edilmektedir. Bu etkilerle ilgili pek çok yayınlar mevcuttur.

Hafıza ve hücresel yapı katılması bakımından önemli olan fosfatidilserin sporcular içinde oldukça önemlidir. Bu konuda yapılan çalışmalarda fosfatidilserin içeren desteklerle sporcularda kortizol yanıtın azaldığı ağrı ve stres etkilerin olumsuz sonuçlarının azaldığı saptanmıştır. Egzersiz kapasitesi artmış ve refleks yanıtları daha iyi gözlemlenmiştir.

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hafıza için önerilen fosfatidilserin erişkinlerde ise yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlatmaya çalışmak için sıklıkla alınır. Klinik Biyokimya ve Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir 2010 çalışmasınPeki da, hafif bilişsel bozukluğu olan 78 yaşlı hasta, fosfatidilserin takviyeleri veya plasebo ile altı aylık kullanım başlanarak takibe alınmıştır. Altı aylık sürenin sonunda yapılan testlerde, çalışmanın başlangıcında nispeten düşük bellek puanına sahip katılımcıların belleklerinde  önemli bir iyileşme olduğu tespit edilmiştir.

Fosfatidilserin kullananlar
Fosfatidilserin kullananlar

Fosfatidilserin ruh sağlığına katkı sağlar mı? Depresyonda kullanılabilir mi?

Depresyon çocuklarda ve erişkinlerde sıklığı gittikçe artan ve önemli sağlık problemi olan bir durumdur. Fosfatidilserin desteğinin ruh halini düzenlemeye yardımcı olarak bir rol oynadığı düşünülmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda, majör depresyonlu 65 yaşın üzerindeki kişiler, 12 hafta boyunca günde üç kez fosfatidilserin takviyesi ile depresyon düzeylerinde düzelmeler saptanmıştır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite için fosfatidilserin öneriliyor mu?

Çocuklarda erken tanıyla tedavilerde büyük başarılar sağlanan dikkat eksikliği ve hiper aktivite bozukluğu pandemi sürecinde önemli bir sorun olmuştur. Fosfatidilserin desteği çocuklarda DEHB tedavisinde yardımcı olabileceği belirtilmektedir. Özellikle davranışlarda önemli düzelmeler saptanan çocuklarda DEHB da fosfatidilserin desteği önerilmektedir.

Fosfatidilserinin olası yan etkileri var mıdır?

İçerisinde soya bulunana soya bazlı fosfatidilserin ürünlerinde gaz ve alerjik şikayetler olabilmektedir. Fosfatidilserin içerisinde bulunan yağ asitleri omega 3 içerdiğinden antikoagülan kullanımı alan kişilerde dikkatle tüketilmeli ameliyattan önce ağızdan desteklenmesi bırakılmalıdır. Kan sulandırıcı içiyorsanız dikkat etmenizde fayda var hekiminize danışarak tüketmelisiniz.

 

Fosfatidilserin nelerde bulunur?
Fosfatidilserin nelerde bulunur?

Fosfatidilserin kaynakları nelerdir?

Fosfatidilserin, soya, beyaz fasulye, ay çekirdeği , yumurta sarısı, tavuk karaciğeri ve sığır karaciğeri de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur.

Okuma tavsiyesi: Vitamin ve mineraller nelerdir, ne işe yarar?

ReklamFosfatidilserin nedir, ne işe yarar? Fosfatidilserin nelerde var? Fosfatidilserin faydaları nelerdir?

Fosfatidilserin nedir, ne işe yarar? Fosfatidilserin nelerde var? Fosfatidilserin faydaları nelerdir?Fosfatidilserin içeren Argivit Focus ile ilgili daha fazla bilgi için argivit.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Önceki İçerikLohusa depresyonu nedir, ne kadar sürer?
Sonraki İçerikEcrin Mart, iki kez üst üste dünya rekoru kırdı!
Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, 1977 yılında Erzincan’a doğdu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak Özel Bat Bahat hastanesindeHastanesi’nde çalışmaya başladı. Ardından Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi, Erdem Hastanesi ,Özel Sarıgazi Bölge Hastanesi ve Özel Yüzyıl Hastaneleri’nde çalıştı. Halen Nişantaşı Üniversitesi Çocuk Gelişim bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Özel ilgi alanları çocuk beslenmesi, otizmli çocuklarda beslenme, çocuklarda iştahsızlık ve boy kısalığıdır. Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan evli ve iki kız çocuk babasıdır.

Bir Cevap Yazın