Bebeklerde emzirme sıklığı ne olmalıdır?

0
6551
yenidoğan emzirme
yenidoğan emzirme

Bebeklerde emzirme sıklığı ne olmalıdır? Ne sıklıkla emzirmeliyim? Yenidoğan bebeklerde gece ve gündüz emzirme sıklığı nasıl olmalıdır? Yrd. Doç. Dr. Reyhan Erol, bebeğin ayına ve yaşına ortalama emzirme sürelerini yazdı.

Yenidoğan bebeklerde
Yenidoğan döneminde bebeğinizi her istedikçe emzirebilirsiniz. Emzirme aralığı 3 saati geçmemelidir. (Emzirme aralığı, bir emzirmenin bitişinden, diğer emzirme seansı başlayıncaya kadar gecen süredir).  Bu dönemde bebekler, günde 8-10 defa emebilirler. Tek meme için emzirme süresi 20 dakika yeterlidir. Memede uyumaması için, bebeği terletecek giysilerin olmaması ve ortam sıcaklığı önemlidir. 

Özellikle yenidoğan döneminde emzirme sıklığının 4 saati geçtiği durumlarda bebeklerin kan şekeri düşebilir, yenidoğan sarılığı artabilir, annenin süt miktarıda azalabilir. Bu nedenle  yenidoğan döneminde bebeğinizi 3 saat ara ile emziriniz.

Kolikli bebekler, aç olmadıkları dönemde zamanlarda bile emmek isterler. Emmek bebeği rahatlatır. Bu nedenle kolikli bebeklerde annenin dinlenmesi açısından, emzik kullanılabilir. 

ÖNEMLİ: Sevgili Anneler, istirahatte ve uykuda süt üretimi artar. Bu nedenle istirahat etmeyi günde en 7 saat uyumayı ihmal etmeyin.

1- 4 AY BEBEKLERDE

Gündüzleri emzirme sıklığı  dört saati geçmemedir. Yine her istedikçe emzirebilirsiniz. Geceleri ise uyanmıyorsa emzirmek zorunda değilsiniz. Ama benim önerim, dört saati gecmeden geceleride emzirmeniz. Geceleri emzirmek için kucağınıza aldığınızda  bebekler hemen aranır. Hiç konuşmadam emzirirseniz, hem uykusu açılmaz hem de doyar. 

ÖNEMLİ!: 3.ayda,  bir ay süren geçici meme reddi olabilir. Bu dönemde gündüzleri emmeyi reddederken, gece emerler. Moralinizi bozmayın. Bu süre geçicidir. Emzirmeye devam edin.

4 AY – 12 AY BEBEKLERDE

Her istedikçe verebilirsiniz. Bu dönemde gece emzirmenize gerek yok. Bu dönemde en önemli dikkat edilmesi gereken ayrıntı, bebeğin memede uyumaması. Çünkü anne memesini emzik gibi kullanmaya başlarsa, bebeğiniz sık uyanacaktır. Bu dönemde, çene kaslarıda güçlendiği için 10 dakikada bile doyarlar.

12 AY – 24 AY BEBEKLERDE

Bu dönemde her istedikçe bebeğinizi emzirirseniz, bir süre sonra  bebek memeyi emzik gibi kullanmaya başlayacaktır. Acıktığında değil her ağladıkça, her canı sıkıldıkça emmek isteyecektir. Eğer çok sık emzirirseniz yani günde 10 -12  defa uyku düzeni bozulacağı gibi iştahsızlıkta görülebilir . 

Bu dönemde, günlük emzirme sayısı 4-5 kere olmalıdır. Gece emzirme yapmanız gerekli değildir. Gece uykusuna baslarken bebeğin tok olması önemli. Böylece gece sık uyanmayacaktır. Gece uyandığında emzirmek yerine su ikram ederseniz, zamanla uykusu derinleşecek ve uyku süresi uzayacaktır.

 

 

Bir Cevap Yazın