Bebeğimle depremden nasıl korunurum?

0
2817
Emziren anneler oruç tutabilir mi?
Emziren anneler oruç tutabilir mi?

Yüzyılın felaketini yaşadık, ülke olarak yastayız. Malatya, Adıyaman, Hatay, Kilis, Adana, Şanlıurfa, Osmaniye, Gaziantep ve Diyarbakır...Aklımız, kalbimiz ve bütün ruhumuzla deprem bölgelerinde. Bir çok annemizden bebekler için ne yapabilirim, çocuklara nasıl yardımda bulunabilirim, koruyucu aile nasıl olabilirim? gibi yüzlerce soru alıyoruz.
Anne Bebek Kulübü olarak: “Bebeğimle depremden nasıl korunurum? “ diye soran ailelerimiz için Bebek Hemşiresi ve İlk Yardım Eğitmeni Sevim Kuruçay Çam ile çocuklu aileler için bir deprem rehberi hazırladık. Bebekler ve deprem konusunda aradığınız bütün soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz!

Merhaba sevgili anneler,

Yakın zamanda yaşadığımız ve hepimizi çok korkutan deprem sonrası sizden bu durumda ne yapmamız gerektiğine dair birçok soru aldım. Öncelikle kendiniz ve bebeğiniz için panik yapmamanızı öneririm. Sizin için bir deprem dosyası oluşturdum burada yanıtını bulamadığınız sorularınızı bana bu yazının altına yorum yazarak iletebilirsiniz. Bir daha bu korkuyu yaşamamak dileğiyle… Peki Bebeğimle depremden nasıl korunurum? Bebekler ve deprem hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz!..

Okumalısınız: Depremzede çocuklar için koruyucu aile olmak

Bebekler ve deprem

Bebekler ve deprem

Bebeğimizle depremde yapmamız gerekenler

Öncelikle olabildiğince sakın olmaya ,panik yapmamaya çalışın. .Çünkü sizin iyi olmanız gerekiyor ki bebeğinize faydanız olsun .Bunun için evde öncesinde mutlaka acil eylem planı yapın. Hatta tatbikat yapın. Evinizin güvenli yeri neresi, kendinize yaşam alanı olacak yerin seçimi (yatak yanı, çamaşır makinesi, buzdolabı yanı, sağlam kolon vs) en kolay nasıl çıkışa ulaşabilirim, bebeğimle en güvenli nerede durabilirim gibi…Çünkü bebeğinize ilk siz yardım edeceksiniz.

Depremden önce alınacak tedbirler

-Bebeğinizin odasındaki fazla eşyaları çıkarın .

-Elbise dolabını ve başka büyük eşya varsa mutlaka sabitleyin. Ayrıca dolap kapaklarının açılmaması için emniyet takın, dolap üstüne eşya koymayın.

-Yerde halı, kilim varsa kaldırın. Panikle takılıp düşebilirsiniz!

–  Bebeğinizin yatağına oyuncak asmayın, yatak etrafında raf, tablo, ayna gibi şeyleri kaldırın.  Yatak tepesinde bebeğin yatağına düşecek lamba varsa onun mutlaka yerini değiştirin.

– Bebeğinizin yatağını pencereye yakın koymayın, cam patlayabilir.

-Kapı arkasında dolap vs eşya koymayın sarsıntıda düşebilir kapıyı açmanıza engel olur.

– Bebeğinizin yatağını duvardan biraz uzağa koyun, sallantıda yatak şiddetli duvara çarpmasın.

-Bebeğinizin yatak yanına yakın bir ışık kaynağı koyun ,elektrik kesilebilir elinizin altında olur. 👉

– Bebeğiniz sizin odanızda yatıyorsa aynı önlemleri kendi odanızda da alın mutlaka.

Okumalısınız: Doğal afet olaylarında hayvanları nasıl koruruz? 


Deprem anında yapmanız gerekenler

“Bebeğimle depremden nasıl korunurum?” diye soran ailelerim. Deprem sırasında aşağıdaki önerilerimi dikkate almanızı rica ediyorum.

– Eğer bebeğiniz yatağında yatıyor ,sarsıntı şiddetli ve yürüyemeyecek durumdaysanız panikle koşmaya çalışmayın, sürünerek ulaşmaya çalışın. Çünkü siz kendinize zarar verebilirsiniz ,bebeğinize ulaşamazsınız ,sarsıntının bitmesini bekleyin.

– Sarsıntı anında bebeğiniz yanındaysa kendinize yaşam alanı yaratacak bir yerde cenin pozisyonunda bebeğinizi de saracak şekilde yere yatın.(bebeğinizin üstüne yatmayin)

– Bebeğiniz ağlıyorsa hemen memeyi vermeye çalışmayın, geçene kadar bekleyin, panik anında hata yapabilirsiniz.- Bebeğiniz kucağınızdayken başladıysa panikle bebeğinizi sıkmayın, kendinize iyice koruma güdüsüyle yapıştırmayın nefessiz kalabilir yada bir yerine zarar verebiliriz.

– Sarsıntı geçtiğinde tekrar olabilecek sarsıntı ve paniği atmak için dışarı çıkın bekleyin. – Asansör kullanmayın, merdivenden koşmadan inin, bebeğinizi kucakta değil ana kucağına koyup emniyet kemerini takip indirin.

– Daha büyükse yürüyorsa kucağınızda ya da elinden tutarak ,çekiştirmeden indirin.

– Merdivenden inerken pervaz kenarından değil, duvar dibinden yürüyün.

–  Eğer çocuğunuz anlayabilecek yaştaysa, onunla önceden konusun anlatın, tatbikat yapın. Okula gidiyorsa mutlaka buluşma yeri ayarlayıp orda sizi beklemesini, asla ayrılmamasını söyleyin.

Bebekler için deprem çantası hazırlama
Bebekler için deprem çantası hazırlama

Bebek deprem çantası hazırlama

Mama, biberon, emzik, kaşık, su mutlaka yedekli koyun. (Ek gıda dönemindeyse hazır kavanoz yemeklerinden tarihini kontrol ederek koyun )

– Elbise, örtü, bebek bezi, ıslak mendil, ağız mendili, mevsime göre kalın mont, battaniye, şapka, yürüyorsa ayakkabı, oyalamak için oyuncak ,yağmurdan koruyucu örtü koyun.

– Bebeğinizin ilaçları ağrı kesici, ateş düşürücü, termometre .

–  Küçük bir acil çantası bölümüne (gazlı bez, bant, bandaj, antiseptikli solüsyon, çizik ve yaralanma için pomad,alkollü bez,)malzemeleri koyun.

– Işık kaynağı ve yedek piller. Ses duyurabilmek için düdük.

–  Çanta her zaman çok hızlı ulaşabilecek yakınlıkta (bebeğinizin yatağına yakın bir yerde en ) olsun.

-İki çocuğunuz varsa önce hareketli çocuğunuzu sabitleyip, hazırlayıp sonra bebeğinizi almanız gerekiyor.. Ikisi aynı odada yanınızdaysa yanınıza alıp güvenli bir alanda yerde oturup bekleyin.

Bebekler ve deprem: Bebeğimle depremden nasıl korunurum?
Bebekler ve deprem: Bebeğimle depremden nasıl korunurum?

Deprem enkazından çıkartılan bebekler için yapılması gerekenler

Deprem enkazından çıkartılan bebekler için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

Bebeğinizi güvende tutun

Bebeğinizi enkazdan çıkarken dikkatli ve hassas olun. Bebeğinizi kolay ve rahat bir şekilde taşıyabilmek için bir bez veya battaniye kullanabilirsiniz.

Ulaşabildiğiniz ilk sağlık merkezine gidin

Enkazdan çıkan bebeğinizin fiziksel durumunu kontrol ettirin ve gerekirse acil bir doktora görünün.

Bebeğinize yeterli sıcaklık sağlayın

Depremin sonrasında bebeğinizi koruyacak bir şey bulun, örneğin bir battaniye veya kalın bir giysi. Bebeğinizin vücudu sıcak tutulmalı veya ısı kaybı önlenebilmelidir.

Bebeğinizin beslenmesine devam edin

Bebeğinizin beslenmesine devam etmek, onun fiziksel ve zihinsel sağlığı için önemlidir. Eğer bebeğinizin anne sütü için ihtiyacı varsa, bu sütü vermeye devam edin.

Bebeğinizi rahatlatın

Bebeğinizi kucaklayın ve okşayın. Bebeğinizin rahat ve güvende olduğunu hissetmesine yardımcı olun.

Bu öneriler, deprem enkazından çıkan bebekler için güvende olmasına yardımcı olacaktır . Unutmayın ki; her bebeğin durumu farklıdır ve bu yüzden enkaz altından çıkarılan bebeğinizin sağlığı için en yakın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı’na başvurabilirsiniz.

Depremde anne babasını kaybeden depremzede bebekler için yapmanız gerekenler

Vatandaşlarımız deprem bölgesindeki refakatsiz çocuklar için il müdürlüklerimize iyi sağlık müdürlüklerine başvurabilir, ALO 183 ve ALO 184 ‘ü arayabilir, ya da kolluk kuvvetlerine başvurabilirler. Ayrıca deprem bölgesinde ailesi ve yakınlarına ulaşılamayan bebekler ve çocuklar için bir çağrı merkezi kuruldu. Öncelikle refakatsiz bir çocuk gördüğünüzde aile bakanlığının aşağıdaki numaralarına 7/24 ulaşabilirsiniz.

0501 730 10 50/51/52 …60

Kayıp çocuklar için de yine aynı numaraları arayarak aileleri bilgi alabilir.

Daha fazla bilgi ve iletişim için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.aile.gov.tr/

Bir Cevap Yazın