Kronik Öksürük Nedir?

0
44
Kronik Öksürük nedir?
Kronik Öksürük nedir?

Okulöncesi ve sonrası dönemde çocuklarda sık görülen öksürük aileler için en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Geçmeyen veya tekrarlayan öksürük süresi neden önemlidir? Kronik Öksürük nasıl anlaşılır? Çevresel faktörlerin öksürük üzerindeki etkisi nelerdir? Öksürüğe sebep olan şikayeteler nelerdir? Çocuklarda geniz akıntısı öksürüğe sebep olur mu? Kronik öksürük ile ilgili merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk Hematoloji Uzmanı Prf. Dr. İdil Yenicesu, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Kronik öksürük nedir?

3-4 haftadan uzun süren öksürük kronik öksürük olarak adlandırılır. Çocukluk çağında en sık görülen şikayetlerden biridir ve gerek çocuk gerekse de ailesi açısından sıkıntı vericidir.

Bazen öksürük tedavisinde zorluklar ile karşılaşabiliriz. Ortalama 10 yaşındaki sağlıklı çocukların, çoğu gündüz vakti olmak üzere, 24 saatte ortalama 10 öksürük atağı yaşadığı bilinmektedir. Bu sayı, solunum yolu enfeksiyonlarında artar.

Sağlıklı çocuklar yılda ortalama 5-8 kez, 7-9 gün süren solunum yolu enfeksiyonu geçirirler.

Öyleyse ortalama 50 gün öksüren bir çocuk ile karşı karşıyayız.

Küçük çocukların daha fazla enfeksiyona yakalanması ve dolayısıyla daha fazla süreyle öksürmesi olasıdır. Yapılan anketler okul öncesi ve erken okul çağındaki çocukların %10 kadarının bir dönem hırıltısız kronik öksürük sorunu yaşadığını göstermektedir.

Öksürük ne kadar sürer?
Öksürük ne kadar sürer?

Okumalısınız: Sigara içen bir anne emzirmeli mi?

Çevresel faktörlerin öksürük üzerindeki etkisi nelerdir?

Çevresel faktörlerden özellikle ebeveynlerin sigara içmesi önemli bir etkendir.

11 yaşından küçük ve kronik öksürüğü olan çocukların %50’sinde ebeveynlerin her ikisinin de sigara içtiği gösterilmiştir. Altta yatan başka bir hastalığı olmayan ya da bir diğer deyişle öksürük dışında yakınması olmayan çocuklarda en sık kronik öksürük sebepleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

Okumalısınız: Gebelikte sigara içmenin anne ve bebeğe zararları nelerdir?

Öksürüğe sebep olan şikayetler nelerdir?

  • Basit tekrarlayan viral bronşit
  • Enfeksiyon sonrası öksürük
  • Boğmaca benzeri hastalık
  • Öksürük varyantı astım
  • Postnazal akıntı
  • Psikojenik öksürük
  • Alışkanlık (“tik” benzeri)
  • Gastro-özofageal reflü

Okumalısınız: Bebeklerde burun akıntısı nasıl temizlenir?

Basit tekrarlayan viral bronşit çok yaygındır ve klasik olarak viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte ortaya çıkan bronşite bağlı öksürük nöbetleri ile kendini gösterir. Bu solunum yolu viral enfeksiyonları kışın daha sık görülme eğilimindedir.

Enfeksiyonlar “arka arkaya” meydana gelebilir ve kronik inatçı öksürük izlenimi verebilir. Ancak bu çocuklar enfeksiyonlar arasında şikayetlerinde kısa süreli kesintiler yaşarlar. Bu durum, çocukların çevresel tütün dumanına maruz kaldığı kalabalık evlerde daha sık izlenir.

Ortam havalandırması kalabalık olsun veya olmasın çocuklu evlerde oldukça önemlidir.  hem viral enfeksiyonların yayılımını önler hem de rahat nefes almaya etkendir.

Öksürük nedenleri nelerdir?
Öksürük nedenleri nelerdir?

Okumalısınız: Grip (İnfluenza) nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Bazı viral enfeksiyonlar uzun süreli sürekli öksürüğe neden olur (‘’enfeksiyon sonrası” veya “viral sonrası” öksürük). Ve bazı viral enfeksiyonlar veya atipik bakteriler “boğmaca benzeri” öksürük sendromuna neden olabilir. “Boğmaca benzeri” hastalıklarda öksürük genellikle spazmodik ve boğulur tarzdadır. Kusmayla sonuçlanabilir. Astım, her yaşta ortaya çıkabilen kronik öksürüğün diğer bir yaygın nedenidir. Astım klasik olarak hışıltı ile ilişkilendirilse de bir semptom olarak öksürmek neredeyse hışıltı kadar sık görülür.

Bazen öksürük görünen tek semptomdur ve hastaya öksürük varyantı astım tanısı konur. Bununla birlikte, astımın diğer bileşenleri de genellikle mevcuttur ve bronkodilatörlere veya kortikosteroidlere yanıt, kronik öksürüğün bu nedeninin kolaylıkla ayırt edilebilmesini sağlar.

Çocuklarda geniz akıntısı, aşırı miktarda mukus boğazın arkasından aşağı aktığında meydana gelir. Burun içindeki bezler virüsleri ve bakterileri yakalayıp vücudu korumak için mukus üretir. Bu mukus tipik olarak burundan veya boğazın arkasından aşağı doğru akar ve çoğu zaman fark edilmeden gider. Büyük miktarlarda aşırı mukus boğazın arkasından aşağı doğru aktığında buna geniz akıntısı adı verilir.

Çocuklarda postnazal akıntının en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Alerjiler
  • Sinüs enfeksiyonu (sinüzit)
  • Soğuk algınlığı veya grip
  • Yabancı cisim tıkanıklığı

Okumalısınız: Çocuklarda alerji (Deri Prick Testi) nasıl yapılır?

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikTekrarlayan gebelik kayıpları nedenleri ve tedavisi
Sonraki İçerikÇocuklarda alerji belirtileri nelerdir?
1968 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 1991 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1991-1996 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nde uzmanlık eğitimini, 1996-2000 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Hematoloji Bölümü’nde yan dal uzmanlık eğitimini tamamladı. 2007-2009 yılları arasında Ankara Üniversitesi’nde Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Yüksek Lisans Programını bitirdi. 2000-2004 yılları arasında Ankara’da serbest pediatri uzmanı olarak çalıştı. 2003 yılında doçent oldu. 2004-2019 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Pediatrik Hematoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2009 yılında profesör oldu. Bu dönemde Kan Merkezi, T.Aferez Merkezi sorumluluğu dışında Eğitim Koordinatörlüğü de yaptı. Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Türkiye’de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi(2012-2014) ve Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Teknik Destek Projesinde(2014-2016) ulusal uzman olarak çalıştı. 2016-2019 yılları arasında Ankara Memorial Hastanesi Çocuk Kök Hücre Nakil Merkezinde görev yaptı. 2019 yılından beri Avrupa Birliği destekli Türkiye’de Kan Transfüzyon Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesinde Takım Lideri olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda özel muayenehanesinde çocuk sağlığı ve hastalıkları ve çocuk kan hastalıkları alanında hizmet vermektedir. Uluslararası dergilerde yayımlanmış 70’in üzerinde makale ve çok sayıda kitap bölümü yazarlığı bulunmaktadır. Ayrıca, 500’e yakın makalede yayınları kaynak olarak gösterilmiştir.

Bir Cevap Yazın