Gebelikte sigara içmenin anne ve bebeğe zararları nelerdir?

0
4503
Gebelikte sigara içmek zararlı mı?
Hamilelikte sigara içmek bebeği nasıl etkiler?

Gebelikte sigara içmek zararlı mı? Hamilelikte sigara içmek bebeği nasıl etkiler? Hamilelikte sigara içmek bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte sigara içmek düşüğe neden olur mu? Hamilelikte sigara içmek kanama yapar mı? Gebelikte sigara içmenin plasenta ve yenidoğan üzerine etkileri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelikte sigara içmenin zararlarını yazdı!…

Gebelikte sigara içmenin zararları nelerdir?

Gebelikte sigara kullanımı kesinlikle desteklenmeyecek bir durumdur. Sigara kokan kıyafetlerden yüz kırışıklarına, kalp rahatsızlıklarından solunum ve akciğer hastalıklarına kadar sigara içmenin zararlarını hepimiz biliyoruz. Eğer gebelik var ise veya gebe kalma ile ilgili herhangi bir planınız mevcut ise ve hala sigara içiyorsanız, artık içinizde bir kalp daha var, kendinize vereceğiniz her zarardan artık ne yazık ki o da etkilenecek. İki kalbiniz ve sizin dışınız da da nefes alan bir minik var. Bence sigarayı bırakmak için yeterli bir sebep.

Hamileyken sigara içmek ani bebek ölümlerine neden olabilir. İlgili makalemizi tıklayın, okuyun! 

Gebelikte sigara kullanımı bebeğin sağlığını nasıl etkiler?

  • Karbonmonoksite maruz kalmasına sebep olur, oksijenini kısıtlar. 
  • Kalp atışının artmasına solunum hareketlerinin azalmasına neden olur.
  • Plasentanın kısmen ya da tamamının rahim ağzının kapamasına neden olabilir.
  • Düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya gelmesine neden olur.
  • Erken membran rüptürü meydana gelebilir.
  • Preterm doğum 
  • Kalp,kol,bacaklar,kaslar,kafatası gibi diğer bölgeleri içeren doğum kusurları 
  • Gebelik kaybı 
  • Ani bebek ölümü 
  • Karın ağrısı 
  • Solunum enfeksiyonu 
  • Astım
  • Düzensiz kilo alımına neden olabilir.Sigara içen bir anne emzirmeli mi? Öğrenmek için tıklayın! 
hamilelikte sigara içmek bebeğe zarar verirmi?
Hamilelikte sigara içmek bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte sigara içmeyi nasıl bırakabilirim?

Sigarayı bırakmak için kendinize bu yazıyı okuduktan sonra söz verin :

Önceki İçerikGebelikte en sık yaşanan problemler nelerdir?
Sonraki İçerikYenidoğan bebek ilk neler görür?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın