Gebelikte en sık yaşanan problemler nelerdir?

0
576
Gebelikte en sık yaşanan problemler nelerdir?
Gebelikte en sık yaşanan problemler nelerdir?

Gebelikte en sık yaşanan problemler nelerdir? Gebelikte görülen bulantı ve kusmalar ne kadar sürer? Hamilelik döneminde halsizlik ve yorgunlukla nasıl başa çıkabiliriz? Gebelik döneminde kabızlık nasıl tedavi edilir? Sık sık idrara çıkma hissi neden olur? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç, hamilelik dönemi problemlerini yazdı!… 

Kasık ağrıları

Gebelikte rastlanan kasık ağrıları önce 4-5.haftalarda gebeliğe yeni adım attığımız dönemlerde karşımıza çıkarken daha sonra da bebek büyüdükçe meydana gelebilmektedir. Embriyonun rahme yerleşmesi sırasında kasık ağrıları görülebilmektedir. Vajinal kanama olmadığı sürece endişelenmeyeceğimiz bir problemdir. Zaten şiddetli bir ağrı değildir, hareketlerimizi kısıtlamaz.

Vajinal kanamalar

Özellikle gebeliğin ilk üç ayında meydana gelen lekelenme tarzında kanamalar olabilir ya da daha sonrasında ağrı ile meydana gelen kanamalar başta olmak üzere her birisi için  hekiminizi bilgilendirmelisiniz.

Göğüslerde hassasiyet ve ağrı

Östrojen ve progesterona bağlı olarak anne adaylarının göğüslerinde değişiklikler meydana gelebilir.

Hamilelikte pelvik taban egzersizleri neden önemlidir? 

Sık sık idrara çıkma hissi

Rahmin ve bebeğin büyümesi ile böbreklerin fonksiyonlarındaki değişimler neden olabilir. Bebeğin başının mesaneye basısı sonucunda genellikle artabilir.

Bulantı ve kusmalar

Her gebe de meydana gelmese de bulantı ve kusmalar 12.haftaya kadar sürebilir ancak 12.haftadan sonra azalarak geçecektir.

Gebeli öncesi diş bakımı neden önemli? Tıkla, oku! 

Halsizlik ve yorgunluk

Gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelen bu değişiklik hormonal değişimler ile meydana gelmektedir. Anne adayında sürekli bir uyku hissi, uyku ihtiyacı yorgunluk ve halsizlik görülebilir. 3.aydan sonra bir nebze daha rahatlayacaksınız.

Mide ve sindirim sistemi ile ilgili problemler

Gebelikte reflü olabilir. Mideyi yukarıya iten bebek ve rahim kaynaklı.

Cilt problemleri

Bazı bölgeler kahverengileşerek kararabilir. Bu durumda göğüs uçları, karın, kasık ve göbek çevresi bölgesinde renk değişimi ve çatlaklar meydana gelebilir. Bunun için krem desteği almayı ihmal etmeyiniz.

Hamileler için hurmanın faydaları nelerdir? Okumak için tıklayın! 

Kabızlık

Sindirim sistemi ile ilgili yaşayacağınız problemlerden dolayı kabızlık şikayetiniz olabilir  Ayrıca gebeliğin son dönemlerinde hemoroid ve anal fissür de meydana gelebilir. Liften zengin beslenmeyi unutmayın ve tabii ki bol sıvı tüketmeyi de. Hekiminizin önerisiyle şurup desteği almanızı öneririm.

Anneler Anne Bebek Kulübü FORUM sayfasında buluşuyor! Gebelikte gaz problemi nasıl geçer? Tıkla, sohbete katıl! 

 

Önceki İçerikGebelikte folik asit kullanımı nasıl olmalı?
Sonraki İçerikGebelikte sigara içmenin anne ve bebeğe zararları nelerdir?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın