Gebelikte folik asit kullanımı nasıl olmalı?

0
5200
gebelikte folik asit kullanımı nasıl olmalı?
Gebelikte folik asit kullanımı nasıl olmalı?

Gebelikte folik asit kullanımı nasıl olmalı? Gebelikte folik asit eksikliği belirtileri nelerdir? Gebelikte folik asit kullanımı neden önemlidir? Gebelikte folik asit eksikliği nelere yol açar? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelikte folik asit kullanımı ile ilgili merak edilenleri yazdı!…

Folik asit nedir? Gebelikte folik asit almanın önemi nedir? 

Folik asit, gebeliğin sağlıklı ilerlemesine katkıda bulunan bir B vitaminidir. Folik asit tablet kana çabucak karışır. Rafta uzun yıllar da bekleyebilir. Gebelik sürecinde iken anne karnındaki bebeğin, sonrasında ise bebeğin ve gebenin bedensel ihtiyacını karşılar. Bu nedenle folik asit desteği gebelikte bebeğin ve annenin sağlığı için önemlidir.

Gebelikte folik asit kullanımı nasıl olmalıdır? 

Folik asit kullanımı en sık rastlanan:

  • Spina bifida yani omurganın açık kalması,
  • Ensefalosel yani beynin kafatası kemiğinin dışına çıkması ,
  • Anansefali yani beynin gelişmesi gibi hastalıkların görülme olasılığını %70 civarında azaltacaktır. 

Ayrıca gebelikte diğer multi vitaminlerinde kullanımı ise kalp ve böbrek hastalıklarından da kısmen korunulabilir. 

Folik asit desteğine ne zaman başlanmalıdır?

Gebeliğin ilk dönemlerinde folik asit takviyesi kullanmak bebeğin gelişimine destek olmaktadır. Folik asite, gebelikten önce de başlanmaktadır. Gebeliğin ilk 12 haftasına da daha sonrasında multivitamin ve diğer vitaminlere geçilmek şartıyla sürdürmelidir. 

Özellikle gebe kalmayı takip eden ve gebe kaldıktan sonra nöral tüp defektinin önlenmesi açısından da en kritik zamanlamalardandır. 

Folik asitin yanı sıra folik asit içeren gıdalardan da 200 mg alarak toplamda ortalama 600 mg folik asit kullanabilirsin bir günde. 

Folik asitin fazlalığı nadir görülen bir sorundur. Genellikle rastlanmaz. Eğer ola ki folik asit seviyesi yükselmiş ise bunların alımını ve tüketimini kısıtlayabilirsiniz. 

Sıradan bir multivitamin de ihtiyacı olan folik asiti içerebilir. Kullandığınız multivitaminin içinde minimum 400 mcg folik asit içermelidir.

Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? Okumak için tıklayın! 

Folik asit içeren besinler nelerdir?
Folik asit içeren besinler nelerdir?

Folik asit içeren besinler nelerdir?

  • Ispanak, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, urunçgiller gibi kimi meyveler ve suları
  • Mayalı yiyecekler, folik asit katkılı ekmekler ve tahıllar,Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller
  • Siyah ve yeşil fasulye, avokado, muz, çilek, buğday özü, kuşkonmaz, karaciğer, ton balığı, yumurta sarısı
  • Yoğurt

 

Önceki İçerikÇocuklarda terleme nedenleri nelerdir?
Sonraki İçerikGebelikte en sık yaşanan problemler nelerdir?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın