Kolin nedir? Faydaları nelerdir?

0
1231
Gebelik ve emzirme döneminde kolin neden önemlidir?
Gebelik ve emzirme döneminde kolin neden önemlidir?

Beslenme şekli hayata yön veren kaliteli yaşamayı sağlayan en önemli değerlerdendir. Beslenmeye dikkat ederken içeriğine ne kadar dikkat ediyorsunuz? Vitamin, protein ve minarel değerlerine dikkat ediyor musunuz? Kolin hakkında bilginiz var mı? Gebelik ve emzirme döneminde kolinin yeri nedir? Kalp sağlığı ve iltihaplanma ile ilgili etkilerine dikkat ettiniz mi? Diyetisyen Fatih Bıçaklar kolin hakkında her şeyi Anne Bebek Kulübü için yazdı.


Kolin nedir?

Kolin, 1998 yılında Tıp Enstitüsü tarafından resmi olarak temel bir besin maddesi olarak kabul edilmiştir.  Vücuttaki rolü karmaşıktır. Nörotransmitter sentezi (asetilkolin), hücre zarı sinyalizasyonu (fosfolipidler), lipid taşınması (lipoproteinler) ve metil grubu metabolizması (homosisteinin indirgenmesi) için gereklidir. Fetusta beyin ve hafıza gelişiminde önemli rol oynar ve nöral tüp defekti gelişme riskini azalttığı görülmektedir.

Yeterli folat ve metionin tüketen sağlıklı insanlarda, yetersiz kolin alımı, bir diyet kolin kaynağı sağlandığında düzelen yağlı karaciğer veya kas hasarına neden olabilir.  Hücre yapısından nörotransmitter sentezine kadar insan metabolizmasındaki geniş kapsamlı rolü nedeniyle, kolin eksikliğinin artık alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, ateroskleroz (lipoprotein salgılanması yoluyla) ve muhtemelen nörolojik bozukluklar gibi hastalıklar üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, diyette yeterli kolin almak, optimal sağlık için yaşam boyu önemlidir.

Gebelik ve emzirme döneminde kolin neden önemlidir?

Hamilelik ve emzirme, kolin talebinin özellikle yüksek olduğu ve kolin arzının kritik olduğu zamanlardır. Hamile kadınlar için önerilen AI 450 mg/gün’dür; Emziren kadınlar için 550 mg/gün. Fetüse plasentadan büyük miktarlarda kolin verilir ve amniyotik sıvıdaki kolin konsantrasyonu anne kanında bulunandan on kat daha fazladır.  Plazma veya serum kolin konsantrasyonları, hamile olmayan kadınlara kıyasla hamile kadınlarda anlamlı derecede daha yüksektir ve bunlar Fetusta ve yenidoğanda yetişkinlere göre altı ila yedi kat daha yüksektir.  Kolinin anneden fetüse taşınması, insanlarda maternal plazma kolini tüketir.  Böylece, hamilelik sırasında kolin sentezleme kapasitesinin artmasına rağmen, bu besine olan talep arzı aşar ve depolar tükenebilir. Anne sütü kolin açısından zengin olduğu için, emzirme anne talebini daha da artırarak doku depolarının uzun süre tükenmesine neden olur.

Nöral tüp hastalıklarda kolin neden önemlidir?

Nöral tüp defektlerinin (NTD’ler) oluşumunda çeşitli beslenme faktörleri rol oynamaktadır. Bu faktörlerin başında folik asitin perikonsepsiyonel alımının rolü olmuştur.  Folik aside benzer şekilde kolin, homosisteinin metionine metilasyonunda rol oynar.

Bazı araştırmalar, kolin ve metionin alımlarının, gıda ve takviyelerden folat alımından bağımsız olarak NTD riskini azaltmada faktörler olabileceğini göstermektedir.  Fare embriyolarında yapılan çalışmalar, kolin alımının inhibisyonunu ve NTD’lerde metabolizma sonuçlarını göstermiştir.

Yapılan bir çalışmaya göre Diyet kolin alımı için en düşük çeyrekteki kadınların, kolin alımının en yüksek dörtte birindeki kadınlara kıyasla, nöral tüp defekti olan bir çocuk doğurma riskinin dört katı olduğunu buldu. T

üm NTD’ler için daha yüksek perikonsepsiyonel kolin alımının yanı sıra ayrı ayrı spina bifida ve anensefali için NTD’den etkilenen gebeliklerde azalma riskleri bulundu.

Kolinin kalp sağlığındaki yeri nedir?
Kolinin kalp sağlığındaki yeri nedir?

Kalp hastalığında kolinin önemi nedir?

Kolin depoları yetersiz olduğunda, homosisteini metionine metilleme kapasitesinde azalma ve plazma homosistein düzeylerinde artış olur. Yüksek homosistein seviyeleri, kardiyovasküler hastalık, kanser, bilişsel gerileme, ve kemik kırıkları dahil olmak üzere birçok kronik hastalık ve durum için daha büyük risk ile ilişkilendirilmiştir.

Kolin ve betain alımı, her bir besinin alımının bağımsız olarak mı yoksa kombinasyon halinde mi düşünüldüğü ve kaynağın gıda veya takviyelerden olup olmadığına bakılmaksızın, daha düşük homosistein seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir.

Homosistein ayrıca B 12 vitamini ve folik asit içeren başka bir yolla metionin oluşturmak üzere metillenebilir. Metionin sırayla S-adenosil metiyonine dönüştürülebilir.

B 12 vitamini veya folik asit eksikliği, plazma homosistein konsantrasyonlarının yükselmesine ve kronik hastalık riskinin artmasına neden olabilir.

Kolin ve iltihap üzerinde etkisi nedir?

ATTICA çalışmasından elde edilen bulgular, diyetleri kolin ve betain açısından zengin olan deneklerin, C-reaktif protein (CRP), homosistein, interlökin-6 ve tümör nekroz faktörü dahil olmak üzere çeşitli inflamatuar belirteçlerin en düşük seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir.

Meme kanserinde kolin neden önemlidir?

Hücre ve kemirgen modellerinde kolin eksikliği, DNA hasarı ve apoptoz ile ilişkilidir. Kolin eksikliği olan ortamda büyütülen hücreler, kontrol ortamında yetiştirilen hücrelerden daha fazla zar kırılganlığına sahiptir. Diyetle yüksek miktarda kolin alımı, son zamanlarda meme kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Kolin gereksinimleri nelerdir?

Kolin için önerilen AI, kadınlar için 425 mg/gün, hamile kadınlar için 450 mg/gün, emziren kadınlar için 550 mg/gün ve erkekler için 550 mg/gün olarak belirlenmiştir. 1 Ancak, yeterli insan verisi olmaması nedeniyle tahmini bir ortalama gereklilik (EAR) belirlenmemiştir.

Hangi gıdalarda kolin vardır?
Hangi gıdalarda kolin vardır?

Kolinin gıda kaynakları nelerdir?

Diyet kolinin en yoğun kaynakları arasında karaciğer, yumurta ve buğday tohumu bulunur. Gıdalarda kolin serbest ve esterleşmiş formda bulunur (fosfokolin, gliserofosfokolin, fosfatidilkolin ve sfingomyelin gibi).  Anne sütü kolin bileşikleri açısından zengindir.

Soya türevi bebek formülleri, insan sütü ve sığır sütü türevli formüllere göre daha düşük toplam kolin konsantrasyonlarına sahiptir.  İlgili bileşik olan betain bakımından zengin gıdalar arasında buğday kepeği, buğday tohumu, kinoa, pancar, ıspanak ve spagetti bulunur.

Tablo 2

Kolin için seçilmiş besin kaynakları.

Gıda Kolin (mg/porsiyon)
Tavuk, karaciğer, pişmiş (3 oz) 247
Soya unu, yağı alınmış (1 su bardağı) 201
Somon, sockeye, füme (3 oz) 187
Yumurta, bütün, çiğ, taze (1 büyük) 125

 

Kolinin temel, ancak şu anda optimal olmayan bir besin maddesi olarak sağlık profesyonelleri ve tüketicileri arasında farkındalığını artırmaya ve ayrıca, özellikle hamile ve emzikli kadınlar için yaşam boyunca oynadığı kritik rolü vurgulamaya acil bir ihtiyaç vardır.

NHANES verilerinin yeni analizi, nüfusun çoğunluğu için kolin tüketiminin mevcut diyet tavsiyelerinin çok altında olduğunu göstermektedir. Optimal sağlığı teşvik etmek için suboptimal kolin alımlarının yaygınlığı konusunda artan farkındalık, halk sağlığı çabalarının odak noktası haline gelmelidir.

Kolinin en zengin besin kaynaklarıyla ilgili eğitim, bu hedefe ulaşmada yardımcı olabilir.

https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x

Kolin ile ilgili annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerik2 yaş sendromu nedir?
Sonraki İçerikBeyaz bir cilt için bakım önerileri
Diyetisyen Fatih BIÇAKLAR 1996 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Karacabey’de tamamlamıştır. Stajlarını 2014 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde, 2017 yılında Özel Medicabil Hastanesi’nde, ve son olarak Özel Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde tamamlamıştır. Dönem içinde Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Muğla Toplum Sağlığı Merkezi ve çeşitli Aile Sağlık Merkezleri’nde bire bir hastalarla ilgilenerek tıbbi beslenme tedavileri uygulamıştır. 2018 yılında Sporcu Beslenmesi eğitimi almış olup 2018 yılında mezun olmuştur. 2019 yılı içerisinde hastalarını daha iyi anlayabilmek ve daha sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturmak için İstanbul NLP Akademi’de uzun bir süre eğitim görüp Yaşam Koçluğu mesleğini de Diyetisyenlik mesleğinin yanına eklemiştir. Şu anda Bursa, Diyetisyen Fatih Bıçaklar Kliniği'nde Hastalıklarda Beslenme, Gebelik-Emzirme Döneminde Beslenme, Çocukluk-Ergenlik Döneminde Beslenme, İşçi Beslenmesi, Menopozda Beslenme, Sporcu Beslenmesi alanlarında çalışmalarına devam etmektedir. Ek olarak sağlıklı beslenmenin her alanda yayılmasına ve bunu anlatmayı da hedef olarak kendisine adayan Fatih Bıçaklar, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BESAŞ A.Ş kapsamında düzenlenen ''Diyetisyen Annem'' projesinde 2019 Aralık-2020 Haziran arası eğitmen diyetisyen olarak görev yapmıştır. Ayrıca 16haber.com, annebebekkulubu.com ve sinirbilim.org gibi medya kanalları ve bilim sitelerinde yazarlık yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın