Hamile anneler koronavirüs riskinden nasıl korunabilir?

0
3525

Koronavirüs enfeksiyonu (COVID-19) dünyada giderek yayılarak, bir pandemiye dönüştü. Hızlı yayılması ve henüz hastalığın bir tedavisinin olmaması hepimizi endişelendiriyor. Hamile anneler de hastalıklara karşı duyarlı olmaları nedeniyle riskli grupta olup olmadıkları konusunda endişeleniyor.  Hamile kadınlara COVID-19 bulaşma riski nedir? Hamile kadınların hastalığa yakalanması daha kolay mı? Enfekte olma riskleri diğer insanlara göre daha mı fazla? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Aykut Coşkun hamile annelerin koronavirüs salgını ile ilgili endişelendiği konuları yazdı…
hamile anneler hamilelikte yasam

COVID-19 hamilelik için sorunlara neden olabilir mi?

Şu anda COVID-19’un hamilelik sırasında sorunlara neden olup olmayacağını veya doğumdan sonra bebeğin sağlığını etkileyip etkilemeyeceğini bilmiyoruz. 

Hamile kadınlar vücutlarında bazı enfeksiyon riskini artırabilecek değişiklikler yaşarlar. Gebelerde genel popülasyona göre artmış bir duyarlılık bildirilmemiştir. Ancak gebelerin hastalıklara karşı gebe olmayanlara göre daha duyarlı olmaları, morbidite ve mortalitelerinin daha yüksek olması endişeye sebep olmaktadır.  COVID-19 ile aynı aileden gelen virüsler ve influenza gibi diğer viral solunum yolu enfeksiyonları ile, kadınların ciddi hastalık geliştirme riski daha yüksektir. Hamile kadınların kendilerini hastalıklardan korumak her zaman önemlidir.
Koronavirüs cinsel yolla bulaşır mı? Okumak için tıklayın! 
anne ve bebek 33

COVID-19 hamile bir kadından fetüse veya yenidoğan bebeğe geçebilir mi?

COVID-19 olan hamile bir kadının hamilelik veya doğum sırasında COVID-19’a neden olan virüsü fetüsüne veya bebeğine geçirip geçiremeyeceğini hala bilmiyoruz. COVID-19 olan annelerden doğan hiçbir bebek COVID-19 virüsü için pozitif test yapmamıştır. Az sayıda olan bu durumlarda, virüs amniyotik sıvı veya anne sütü örneklerinde bulunmamıştır.

Anne sütünden COVID-19 bulaşır mı?

Şu anda virüsün anne sütünde taşınabileceğine dair bir kanıt yoktur. Bu nedenle emzirmenin iyi bilinen faydalarının, koronavirüsün anne sütü ile bulaşabilme potansiyel riskine göre daha ağır bastığı düşünülmektedir. Anne ve bebeğin yakın temasının riskleri multidisipliner ekip tarafından fayda-zarar dengesine  göre karar verilmelidir. Emzirme durumunda aşağıdaki önlemler önerilmektedir :

• Bebeğinize, biberonlara veya sağma pompalarına dokunmadan önce mutlaka el yıkanmalı.

• Bebek memede beslerken, yüz maskesi takılmalı.

• Her kullanımdan sonra pompaların temizlenmesi için gerekli öneriler izlenmeli.

• Sağılmış sütün bebeğe verilmesi konusunda tecrübeli birinden yardım istenmelidir.
hamilelikte saglik sorunlari 3

Hamile kadınlar kendilerini COVID-19 virüs salgınında nasıl koruyabilir?

Hamile kadınlar enfeksiyondan kaçınmak için genel halkla aynı şeyleri yapmalıdır. Aşağıdaki işlemleri yaparak COVID-19’un yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilirsiniz:

– El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

– Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

– Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

– Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir.

– Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.

– Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.

– Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.

– Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.

– Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.
hamile anneler hamilelikte saglik

#EvdeKalTürkiye

Gebenin şüpheli  temas halinde başka bir nedenle hastaneye yatışı gerekmiyorsa 14 gün boyunca mümkün olduğu kadar evde kalması ve toplu alanlardan uzak durması istenir. Toplu alanlara gitmesinin zorunlu olduğu hallerde ise tıbbi maske takması istenir. Eve ziyaretçi kabul etmemesi, odanın iyi havalandırılması, ev halkının diğer üyelerinden mümkün olduğunca ayrı kalınması, farklı havlular, farklı tabak çanak kullanması ve farklı zamanlarda yemek yemesi önerilir. 

Bir Cevap Yazın