Tiroid hastalarında beslenmenin önemi

0
20
Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?
Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?

Sağlığımız için tiroid hormonunun önemini yapılan kan testleri sonucunda öğreniyoruz. Gebelik öncesi-sonrası da takip edilen tiroid hormonu bu kadar önemliyken beslenmeleri nasıl olmalıdır? Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır? Hipotiroid hastaları nasıl beslenmelidir? Uzman Diyetisyen, Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Ve Fitoterapi Uzmanı Deniz Zünbülcan Adıtatar, Anne Bebek Kulubü okuyucuları için yazdı.

Tiroid hastalıklarında beslenme nasıl olmalıdır?

Tiroid bezi, tiroid hormonlarının üretilmesinde, depolanmasında ve gerektiği zaman kullanılmasında etkili olan salgı bezidir. Soluk borusunun her iki yanında ve önünde yer alır. Salgıladığı tiroid hormonları ile metabolizma hızının ayarlanmasında ve yaşamsal fonksiyonların gerçekleşmesinde görevlidir. Tiroid hormonlarının düzensiz salgılanması ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Kişinin kan bulgularındaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi hastalığın durumu hakkında bilgi vermektedir. Hipotiroid ve hipertroid daha yaygın olarak görülür.

Tiroid hormonunun normal değerlerden daha fazla salgılanması ve metabolizmanın normalden fazla hızlanması hipertiroidi hastalığının nedenidir. Eğer daha az salgılanırsa metabolizma hızı normale göre yavaşlar, kabızlık, deri döküntüleri, kilo artışı, sinirlilik hali görülür. Bu ise hipotiroidi hastalığı olarak tanımlanır. Tiroid hastalarına doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilaç tedavisi kadar beslenmede hormon seviyelerine etki etmektedir.

Okumalısınız: İyot takviyesi faydaları ve zararları

Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?
Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?

Hipotiroid hastaları nasıl beslenmelidir?

Guatrojen besinler vücudun iyot emilimini engelleyebilir. Ve tiroid hormonunun etkisini baskılayabilir. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, soya ürünleri, ıspanak, hardal, yer fıstığı, darı, şeftali, çilek ve armut guatrojen besinlerdir. Bu nedenle bu besinlerin olabildiğince az tüketilmesi özellikle ilacın alındığı saatlerde tüketilmemesi gerekmektedir.

Hipotiorid de görülen en önemli bağırsak problemi kabızlıktır. Sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi için probiyotik besinlerden veya takviyelerden faydalanabilirsiniz.

Okumalısınız:

En sık gözlenen sorunlardan bir tanesi de ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi ihmal etmeden yeterli miktarda su içmeye çalışın.

Günde ortalama 2,5 litre su içilmelidir.

T4 hormonunun T3 hormonuna dönüşümünde selenyum minerali etkilidir. Selenyumun eksikliği hipotiroid nedenidir. Bu nedenle selenyum değeriniz düşükse selenyumdan zengin besinleri tüketmeye özen gösterin. Selenyumdan zengin besinler: Karides, karaciğer, somon, ton balığı, sarımsak, yumurta, hindi, ceviz, mantar, susam, mercimek, ay çekirdeğidir.

Hipotiroid hastalığının en önemli etkilerinden biri de metabolizma hızının yavaşlaması bununla beraber kilo artışının görülmesidir. Bu noktada metabolizma hızının nasıl arttırılacağının bilinmesi önemlidir. Gün içerisinde antioksidan seviyesi yüksek yeşil çay ve/veya beyaz çay tüketilebilir. Antioksidan seviyesi yüksek bu çaylar metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

Okumalısınız: Hamilelik döneminde vitamin ve mineral kullanımı

Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?
Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?

Özellikle B12 vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin tiroid hormonlarının üretimin de etkili olduğu bilinmektedir. Yeterli alınıp alınmadıklarından emin olunmalıdır. B12 vitamininin yeterli alınabilmesi için karaciğer, böbrek, et, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri, yoğurt, yumurta sarısı olmak üzere hayvansal kaynaklı besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Omega-3 yağ asidinin yeterli miktarda alınabilmesi için haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmelidir. Diğer omega-3 kaynakları ceviz, semizotu, keten tohumudur.

Tiroid hastalığı otoimmün bir hastalıktır bu nedenle genel beslenme önerileri dışında bağışıklık sistemini desteklemek ve bağırsak sağlığını korumak veya tedavi etmek esastır. Bu noktada fonksiyonel tıp diyetisyeninden destek almak ve ona göre tedavi uygulamak oldukça etkili olacaktır.

Okumalısınız: Doğum kiloları nasıl verilir?

Doğum sonrası sağlıklı kilo vermek isteyen anneler, dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikÇocuklarda alerji belirtileri nelerdir?
Sonraki İçerikÇocuklar için güneş kremi alırken nelere dikkat edilmeli
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, İzmir’de doğdu. Ege üniversitesinden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladı. Aynı zamanda doğru beslenme ve sağlıklı yaşamanın ancak bilimsel bilgilerle olabileceğine inandığı ve doğru bilgilerin ışığının herkesin yaşamına dokunarak daha kaliteli bir yaşama atılan adımlara katkıda bulunabilmek istediği için öğrencilik hayatı boyunca birçok organizasyon, kurs ve sempozyuma katıldı. Mesleğine bilimin ışığında devam etmek istediği, diyetin klasik listelerden oluşmaması gerektiğine inandığı ve tüketilen besinlerin, bitkilerin, baharatların fonksiyonel olarak kullanılmasına önem verdiği için Ege Üniversitesi Farmakognozi Anabilimdalı Fitoterapi bölümünde yüksek lisansını yaptı. Mezun olduğu yıldan itibaren çeşitli merkezlerde birçok kişinin hayatına dokunan Diyetisyen Deniz Zünbülcan, şu an danışanlarına kurucusu olduğu Diyetisyen Deniz Zünbülcan Beslenme Ve Diyet Danışmanlığında kendi geliştirdiği sistemi REBORN diyetin ayrıcalıklarıyla hizmet vermektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, TRT, TRT Haber, Kanal D, İHA, Sabah gazetesi, Milliyet Pembenar, Ege Türk Tv, Manisa Medya Tv başta olmak üzere birçok yerel-ulusal yazılı, görsel ve işitsel medyada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda, düzenlenen festivallerde çeşitli konularda eğitimler veriyor.

Bir Cevap Yazın