Hashimoto hastalığı tedavi edilebilir mi?

0
2208

Bu soruyu “Hashimoto hastalığına bağlı olan belirtiler giderilebilir mi?” şeklinde sorarsak, yanıtımız EVET olur. Ancak Hashimoto hastalığı Kronik otoimmun bir hastalık olduğu için ortadan kaldırılamaz. Vitiligo, sedef gibi hastalıklarda belirtiler tamamen ortadan kalkabilir ama hasta yine vitiligo hastasıdır veya sedef hastasıdır. Otoimmun hastalıklarda tedavinin amacı hastalığın belirtilerini azaltmak veya yok etmektir.

Peki bu nasıl bir tedavi?
Otoimmun hastalıklarda hedef bir organ tutulur, Hashimoto da bu organ tiroid bezidir ancak sorun tüm vücut sistemindedir. Otoimmun hastalıklarda immun sistemde dengesizlik vardır. Hastanın beyin, adrenal, bağırsak, karaciğer, tiroid arasında ki denge bozulmuştur. Tedavinin hedefi bu dengenin yeniden inşa edilmesidir.

Beslenme önemli mi?
EVET ÇOK ÖNEMLİ. Otoimmun hastalıklar kongresinde 2017 yılında yayınlanan derlemede tüm otoimmun hastalıklarda “glüten” ve “rafine şekerin” SINIRLANMASI gerektiği bildirilmektedir. Bu konuda da sayısız bilimsel yayın vardır. Gluten ve şeker inflamasyonu (hücre içi iltahap) arttırdığı için sınırlandırılmalıdır.

Mineral ve vitamin takviyeleri önemli mi?
EVET ÖNEMLİ. Bu takviyeler kesinlikle kişiye özel olup tek bir formül yoktur. Ancak Selenyum ve D vitamininin temel takviye olduğu bilinmektedir. Hastanın eksikliklerine ve şikayetlerine göre bunlar düzenlenir.
İmmun sistem hastalığı olduğuna göre “immun sistemi güçlendirici” ilaçlar kullanılmalı mı?
HAYIR. Otoimmun hastalıklar immun sistem dengesizliğidir, immün sistemi güçlendirmeyi sağlayan bazı ilaçlar tam tersine zararlı olabilir. Özellikle sosyal medyada yer alan önerilere hekime sormadan uygulamak çok tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Lazer tedavisi ne sağlıyor?
Düşük doz lazer epilasyon lazerinin bin kat düşük dozudur. Tiroid bezindeki anti enflamatuar etkisi ile vücuttaki T4 hormonundan T3 e dönüşümü arttırmakta ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. T3 hormonunun hücre içine sağlıklı bir şekilde girmesi de hastaların şikayetlerini gidermektedir.

Hastaların lazer, beslenme, mineral vitamin takviyeleri ile yaşam kaliteleri atmaktadır. En sık karşılaşılan sorun kilo olduğu için bu bütüncül yaklaşımla kilo verme de sağlıklı olmaktadır. Bu tedaviler tamamen kişiye özeldir. Her hastada farklı ilaçlar, beslenme uygulanmalıdır. Tek bir formül yoktur. Beslenmesini düzeltmeyecek bir hastanın hiçbir tedaviden yarar görmeyeceği çok açıktır.

Önceki İçerikNasıl kötü anne baba olunur?
Sonraki İçerikKöpekli evin hijyeni nasıl sağlanır?
Prof. Dr. Yeşim Erbil, 1963 yılında İstanbul'da doğmuştur. Liseyi Şişli Terakki Lisesi'nde okumuş, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise 1987 - 1992 İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. İstanbul Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi Uzmanı, Genel Cerrahi Doçenti ve Genel Cerrahi Profesörü olarak uzun yıllar görev yapmıştır. 2016 yılı itibarı ile kendi özel muayenehanesinde hastalarını görmeye başlayan Erbil, bilimsel ve akademik çalışmalarına devam etmektedir. Prof. Dr. Yeşim Erbil’in 700’ün üzerinde bilimsel çalışması mevcuttur. Bunların 6’si kitap editörlüğü, 45’i üzerinde kitap bölümü yazarlığı ve 140’ı uluslararası bilimsel makaledir. Yazdığı 130 uluslararası makale 4800 kez referans olarak kullanılmıştır. Endokrin Cerrahisi ile ilgili 55 adet DVD eğitim projesi mevcuttur. 2000-2015 yılları arasında, 26 adet internet üzerinden canlı ameliyat yayınının (web cast) gerçekleştirmiştir. 2007 yılında “Gamma probe ile eksizyon yönteminin” dünyada ilk kez “ikincil girişim boyun bölgesi cerrahisinde” uygulanmasın gerçekleştirilmesi konusunda bir ilke imza atmıştır. 1997 yılında, tiroid kanseri metastazlarının tanısında “Tg-wash out” yönteminin ülkemizde ilk kez kullanılması ve yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bahsi geçen çalışmalar nedeni ile 2012 yılında İstanbul “Tabip Odası Bilim Ödülü” nü almıştır.  “Medikal-Cerrahi Endokrinoloji Mezuniyet Sonrası Eğitim Kurslarının” 15 yıldır düzenlenmesi konusunda destek vermiştir. Prof. Dr. Yeşim Erbil; 2012 - 2016 yılları arası Türk Cerrahi Derneği Başkanlığı, 2014 - 2016 yılları arasında ise Tıpta Uzmanlık Kurulu Genel Cerrahi Müfredat Komisyonu Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.

Bir Cevap Yazın