Sigara içen bir anne emzirmeli mi?

0
4851

Sigara içen bir anne emzirmeli mi? Bu soru anneler tarafından oldukça sık bir şekilde soruluyor. Her şeyden önce, sigara içmeyi bırakamadıysanız bile bebeğinizi emzirmeyi sürdürmenizi öneririz. Emzirme, bebeğinizin hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan ve hatta sigara dumanının bebeğiniz üzerindeki bazı etkilerini önlemeye yardımcı olabilecek pek çok fayda sağlar.

Bebekler sigara dumanına maruz kaldıklarında ne olur?

Ne kadar çok sigara içerseniz, siz ve bebeğiniz için sağlık riski o kadar artar. Sigara içmeyi bırakamıyorsanız veya sigarayı bırakmak istemiyorsanız, içtiğiniz sigara sayısını azaltmanız bebeğiniz için daha güvenlidir.

Sigara dumanına maruz kalan bebekler ve çocuklar; zatürre, astım, kulak enfeksiyonları, bronşit, sinüs enfeksiyonları, göz tahrişi ve krup görülme sıklığı çok daha fazladır.

Kolik, anneleri veya babaları sigara içen bebeklerde daha sık görülür. Araştırmacılar, nikotinin sadece anne sütü üzerinden bebeğine aktarılmasının yanı sıra evdeki pasif dumanın tahriş edici olduğunu düşünüyor. Sigara içen ebeveynlerin bebeklerinde daha fazla huzursuzluk olur ve sigara içen anneler huysuz bir bebekle daha az başa çıkabilir (düşük prolaktin seviyesi nedeniyle).

  • Emzirme döneminde fazla miktarda sigara içmek, bazen bebekte mide bulantısı, kusma, karın krampları ve ishal gibi semptomlara neden olur.
  • Sigara içen anne ve babaların bebekleri, ani bebek ölümü sendromundan (SIDS) yedi kat daha fazla ölüm riskine sahiptir.
  • Sigara içen ebeveynlerin çocukları, genellikle solunum yolu enfeksiyonları veya alerji ile ilgili hastalıklardan doktora iki-üç kat daha sık ziyaret eder.
  • Evde pasif sigaraya maruz kalan çocuklar, koroner arter hastalığına karşı korunmaya yardımcı olan iyi kolesterol olan HDL’den daha düşük seviyelerde sahiptir.
  • Sigara içen ebeveynlerin çocuklarının kendi içici olma olasılığı daha yüksektir.
  • Son zamanlarda yapılan bir araştırma, iki ebeveynin sigara içtiği bir evde büyümenin çocuğun daha sonraki yaşamında akciğer kanseri riskini iki katına çıkarabileceğini ortaya koymuştur.

Sigara içmek emzirmeyi nasıl etkiler?

Sigara içmek şunlarla ilişkilendirilmiştir:

  • Erken yaşlanma eğilimi
  • Erkenden memeden kesme eğilimi
  • Düşük süt üretimi
  • Süt bırakma ile girişim
  • Daha düşük prolaktin seviyeleri. (Süt sentezinin gerçekleşmesi için prolaktin hormonu gerekmektedir.)
  • Bilimsel bir araştırmaya göre (Laurberg 2004), hafif ila orta dereceli iyot eksikliği olan bölgelerde yaşayan annelerde, sigara içen annelerin sigara içmeyen annelere kıyasla anne sütlerinde daha az iyot bulunduğunu göstermiştir (bebeğin tiroid fonksiyonu için iyot gerekli). Araştırma yazarları, sigara içen emziren annelerin iyot takviyesi almalarını önermektedir.

Sigara içiyorsanız, bebeğinizin riskini nasıl en aza indirirsiniz?

İdeal olan tamamen sigara içmeyi bırakmanızdır. Bırakamıyorsanız da azaltmanız önerilir. Ne kadar az sigara içerseniz, zorlukların ortaya çıkma riski de o kadar az olur. Günde 20’den fazla sigara içiyorsanız riskiniz daha fazla artar.

Emzirmeden hemen önce veya emzirirken sigara içmeyin. Bu durum bebeğiniz için tehlikelidir.

Emzirmeden hemen sonra sigara içerek sütünüzdeki nikotin miktarını azaltın. Sigara içme ve bebek bakımı arasında mümkün olduğunca bekleyin. Nikotinin yarısının vücudunuzdan atılması 95 dakika sürer.

Dişleri fırçalamadan, ellerinizi sabunlamadan, kıyafetinizi değiştirmeden bebeğinizi kucaklamamanızı öneririm.

Bebeğinizle aynı odada sigara içmekten kaçının. Daha da iyisi, bebeğinizden ve diğer çocuklardan uzakta, dışarıda sigara içmeyin. Bebeğinizin yakınında kimsenin sigara içmesine izin vermeyin.

 

Bir Cevap Yazın