Bebeklerde burun akıntısı nasıl temizlenir?

0
3674

Bebeklerde hapşırma ve burun akıntısı nasıl geçer? Bebeklerde burun tıkanıklığı nedenleri nelerdir ve  burun tıkanıklığı nasıl geçer? Bebeklerde burun tıkanıklığı hangi sağlık problemlerine neden olabilir? Hayatınıza giren o küçücük meleğin bir o kadar küçük ve sevimli burnu kabusunuz olmasın. Nasıl mı? Gelin bu yazıya bir göz atın…..

Bebekler için burun tıkanıklığı önemli bir sorundur

Burnumuz anatomik ve fizyolojik olarak aldığımız soluğu temizlemek,ısıtmak ve solunum yollarını temiz tutmak için programlanmıştır. Burnun iç yüzeyindeki ince tüycükler ve kıllar burun salgısı olan sümüğü ve dışarıdan alınan toz parçacıklarını burnun ön tarafında tutmaya çalışırlar. Bebeklerde burun kanallarının küçük oluşu burun tıkanıklığı ile sık karşılaşmamıza sebep olur. Ayrıca ilk 6 ay içinde bebekler burun solunumu yaparlar ve burun tıkanıklığı bu yaş grubunda daha önemli bir sorun haline gelir.

– Tıkalı burun bebekte gaz sancısına neden olur –

Peki neler yapabilir burun tıkanıklığı?

Beslenmesi biberon ve anne memesi olan bebek beslenme esnasında mecburen burun solunumu yapmak zorunda kalır. Burnu tıkalı bebek beslenirken nefessiz kalacağı için sık sık memeyi bırakıp nefes almaya çalışır. Mutsuz, yeterli beslenemediği için huzursuz bir bebek haline gelir. Beslenme aralarında ağzından nefes almaya çalışan bebek hava yutar ve yuttuğu hava nedeniyle oluşan oluşan gaz sancıları huzursuzluğunu daha da arttırır. Burnu tıkalı bebekler sık uyanırlar ve derin uykuya dalamadıkları için yeterli dinlenemezler. Uykusuz bir bebek uykusuz ve mutsuz bir anne demektir.

Burun tıkanıklığı bebeklerde burnun anatomik yapısının küçüklüğü, solunum havasındaki nem oranının azalması gibi nedenlerle bir hastalık olmadan da olabileceği gibi üst solunum yolu enfeksiyonu tek başına bu soruna sebep olabilir veya mevcut sorunu arttırabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında tıkalı burun sürekli ağızdan solumak zorunda kalan bebeklerde boğaz da kuruluk ve geniz akıntısına yol açarak öksürük gelişim riskini arttırır. Ayrıca kısa olan östaki borusundan mikroorganizmaların kulak yoluna ulaşımı kolaylaşarak kulak enfeksiyonu gelişme riski yükselir.

Bebeğiniz morarıyor ememiyorsa doktorunuza başvurun!

Bebeğiniz özellikle ilk doğduğu hafta beslenirken morarıyor, ememiyor ise mutlaka koanal atrezi denilen doğumsal olarak burnun bir zarla tıkalı olduğu durumu ayırt etmek amacıyla doktorunuza başvurun. Hekiminiz çocuk için bir risk oluşturmayacak nazogastrik sonda adlı bir hortumla bunu kolaylıkla tespit edebilir ve gerekli müdehale için bir kulak burun boğaz uzmanına yönlendirir.

Bebeğinizin büyümesi ile birlikte burun tıkanıklığı sorununda azalma olmadıysa, ağzı açık uyuması ve horlaması varsa, gece solunum duraksamaları oluyorsa, büyük tonsil yapısı, geniz eti ve alerjik burun tıkanıklığı açısından bir hekim tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Uzun süren burun tıkanıklığı henüz büyüme gelişme aşamasında olan çocukta ağız-diş yapısında, çene ve yüz gelişiminde bozulmalara sebep olabilir. Büyüme çağında vücudun en çok ihtiyacı olan oksijen yoksunluğu ileri evrelerde kalp ve akciğer sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi kalitesiz uyku çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivitenin de önemli bir nedeni olabilir.

Bebekler sümkürebilir mi?

Sümkürme biz erişkinleri bu problemden kurtaran en önemli harekettir. Ama bu hareket solunum kaslarının koordinasyonunu gerektirir ve sonradan öğrenilir. Sümkürme yeteneğinin gelişmesi biraz da çevreden görme ve öğrenmeye bağlı olarak gelişse de genellikle 3 yaş civarındadır. Bebek bu yeteneği kazanana kadar burun temizliği ailelerin önemli görevlerinden biri haline gelir.

Günlük burun temizliği yapalım mı?

Herhangi bir solunum sıkıntısı olmayan, rahat nefes alan ,burun deliklerinde görünen bir kir bulunmayan bebekte günlük burun temizliğine gerek yoktur. Banyo sırasında buhar ve suyun etkisi ile yumuşayan burun içeriği bir aspiratör veya bir bez yardımı ile temizlenebilir.
Burun temizliği için neler yapabiliriz?

Burun tıkanıklığı ve temizliği için kullanabileceğiniz serum fizyolojik sıvıları eczanelerden doktorunuzun önerisi doğrultusunda temin edebilirsiniz. Bu sıvılar oranları ayarlanmış tuz ve su içerirler. Tuz oranına göre izotonik veya hipertonik olabilirler. Altı ayın altındaki bebeklerde basınçlı sprey formlarının yerine damla formları tercih edilmektedir. Dekonjestan içerikli burun spreylerini doktor önerisi olmadan kullanmayınız çünkü küçük yaş grubunda yan etkilere sebep olabilmektedirler.

Bir diğer yöntem mekanik olarak burun tıkanıklığını gidermeye yarayan burun aspiratörleridir. Pompa şeklinde olan tipleriyle, pompasına basılıp burun içine yerleştirdikten sonra bırakarak aspiratörün içine çektiği hava ile birlikte kirleride toplaması şeklinde temizlik sağlanır.

İkinci tip de hava çekme işlemi bir ebeveyn tarafından gerçekleştirilir. Bu yöntem ile daha çok miktarda sekresyon temizlenebilir.

İki yöntemi de kullanırken öncesinde birkaç damla serum fizyolojik damlatarak burun içeriğinin yumuşaması sağlanmalıdır. Uygulama sırasında burun içine aspiratör ucunu fazla ilerleterek burun mukozasının zedelenmesine neden olunmamalıdır.
Doğru kaynak, doğru bilgi, doğru ve pratik yöntemler ile bebeklerinizi büyütmek bir sanat haline gelecektir.

Biz anneler işimizi şansa bırakmayız, eserlerinizle gurur duymanız dileğiyle….!

Bir Cevap Yazın