Yenidoğan bebeklerde kulak şekil bozukluğu nasıl düzeltilir?

0
6779

Kulak şekil bozukluklarının çoğu doğuştan gelmektedir. Yeni doğan döneminde bebeklerde azımsanmayacak oranlarda görülen bu bozuklukların bir kısmı bebek büyürken düzelirken bir kısmı ise cerrahi girişim gerektirebilmektedir. Yeni doğan bebeğin kulakları katlanmış, kepçe veya sivri şekilde olabilir. Bu durumda genel kanı bekleyerek zaman içinde kulağın kendi kendine düzelmesini beklemektir. Ancak kulak deformelerinin sadece %30’u kendi kendine düzelmekte ve düzelip düzelmeyeceğini önceden ayırt etmenin bilimsel bir yolu bulunmamaktadır. Bu durumda ilerleyen yaşlarda düzeltme yolu sadece cerrahi işlemdir. Bunun için de en erken müdahale zamanı çocuğunuzun kulak gelişiminin tamamlandığı 4-5 yaş dönemidir. Ameliyat için ise genel anestezi gerekmekte ve devamındaki bakım süreci de çocuklar için sıkıntılı olabilmektedir.

Yeni bir tedavi umudu var!

Bebeğinizdeki dış kulak şekil bozukluğunun erken tanılanması durumunda basit bir çözümü var. Cerrahi girişime gerek kalmadan sadece kalıpla doğal bir şekilde kulakların normal görünümünü alması mümkün. Erken tanının cerrahi girişim gerekliliğini ortadan kaldırabildiği için önemli olduğu % 90’a varan oranlarda başarı sunan bir uygulama artık Türkiye’de de mevcut. Zamanında doğan bebeklerde ilk 4 haftada erken doğanlarda ilk 3ay içinde ilk uygulamanın yapıldığı yöntem silikon bir aparatla kulak dışarıdan şekillendirilmesiyle uygulanıyor. Uygulama dört bileşenden oluşmakta. Bu bileşenler tek bir kalıp olarak kulağı yeniden şekillendirmekte. Doktorlar tarafından birkaç dakikada kulağa takılan parçaların takılmasından 2 hafta sonraki kontrolde bir büyük boy silikon kalıpla yeniden şekillendirme yapılmakta böylece zaman içinde yumuşak bir müdahale ile kulak şekillenmektedir. Çoğu şekil bozukluğu 3 set kalıp kullanımı ile düzelirken bebeğinizin kulağının kalıplama süresi tamamen gereken düzeltme miktarına bağlıdır. Genellikle 4 ila 6 hafta boyunca kullanımdan sonra, kulaklar normal şekline ulaşmaktadır. Bu yöntem silikon bir aparatla uygulanması nedeniyle cerrahi girişim gerektirmemesi bakımından önemlidir.

Çocuğunuz alay konusu olmasın
Dış kulaktaki şekil bozuklukları basit bir estetik sorun olarak görülse de çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimini de olumsuz etkileyebilmektedir. Şöyle ki çalışmalar çocuklarımızın kulakları ile ilgili farklılıklarının, akranları tarafından alay konusu edilebileceğini, bu durumun çocuklarda kaygı bozukluğu yaratabileceği, özgüven, özdeğer duygularını sarsabileceğini göstermektedir.

Bunların erken dönemde düzelmesi hem cerrahi müdahaleyi engelleyebilir hem de kendi fiziksel görünümüyle barışık büyümesine katkı sağlayabilir.

 

Bir Cevap Yazın