Grip aşısı yaptırmalı mıyız?

0
1427

Grip (Influenza) genellikle aniden ortaya çıkar. Semptomları yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, bitkinlik, boğaz ağrısı, öksürük ve tüm vücutta ağrıdır. Bazı kişiler bunu ‘Sanki kamyon çarpmış gibi hissediyorum!’ şeklinde ifade eder. Hatta bu kadar yorgun hissettirmesi nedeniyle, halk arasında bu hastalığa ”paçavra hastalığı” da denir. Bunun yanında, semptomlar hafif de seyredebilir. Hastalığın bulaştığı kişi öksürme, hapşırma ya da sadece yakın mesafeden konuşarak mikrobu yayabilir. Başka kişilerin kullandığı nesnelere dokunarak veya üzerlerine hapşırarak da yayabilir; örneğin plastik yüzeylerde 24 saat rahatlıkla yaşar, bu da kreş gibi ortak oyuncaklı mekanlarda bulaşın ne kadar kolay olduğunu açıklar. Önemli bir ayrıntı da şudur ki, bulaştırıcı olmak için kişinin hastalığının başlaması şart değildir; yani hastalık öncesi ( yani inkübasyon süresinde) iyi hissettiği zamanlarda da başkalarına grip bulaştırabilir.

Gripli çocuklar ve gençler için aşağıdaki acil uyarı belirtileri önemlidir; bunlar görüldüğünde acil tıbbi yardım gerekiyor demektir:
– Hızlı solunum ya da nefes almada zorluk,
– Cilt renginin mavimtrak olması,
– Uyanmama ya da tepki vermeme,
– Yeterince sıvı içmeme,
– İdrara çıkmama ya da ağlarken gözyaşının gelmemesi,
– Ağır ya da sürekli kusma,
– Grip benzeri semptomların düzelmesi ancak sonradan ateş ve daha kötü bir öksürükle geri gelmesi.

Gribin önemini anlamak için rakamlara bakarsak; hesaplamalara göre Türkiye’de her yıl 10-15 milyon kişinin hastalığı aldığını, 4-5 milyon kişinin bu sebeple doktora başvurduğunu, 10-12000 kişinin hastaneye yatışının yapıldığını ve ne yazık ki 700-4000 arasında hastanın da öleceğini öngörüyoruz.

Grip okulda da devamsızlık ve iş kaybına neden oluyor
Hastaneye yatış ve ölüm riski süt çocuğu, küçük çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastalığı olanlarda, nörolojik hastalığı olanlarda, obezitesi olanlarda daha fazladır; ama hastaneye yatışı gereken grip tanılı çocukların %46 sının tamamen sağlıklı çocuklar olduğu hatırlanmalıdır. Grip bir defa geldiğinde kötü sağlık sonuçlarına yol açmazsa ciddi sürelerde okul ve işgünü kaybına sebep olmaktadır. Aralık’ta başlayıp Nisan’a kadar bizim coğrafyamızı meşgul eden bir hastalıktan korunmak için Ekim’den itibaren aşı ile önlemlerinizi alabileceğimizi mutlaka hatırlamalıyız.

Grip aşısı koruyucu mu? Grip aşısı yaptırmalı mıyız?
Grip aşısı ne yazık ki %100 koruyucu değildir, çünkü hiçbir aşı zaten %100 koruyamaz ama gripte sürekli değişen viral antijenik yapı sebebiyle zaten aşı yıllık olarak yapılmaktadır, yıldan yıla zahmetli bir şekilde hazırlanıp sezona yetiştirilmeye çalışılır, zorluklarına rağmen yapıma hazırlanıp sezona yetiştirilir.

Kimler grip aşısı yaptırabilir?
Yumurtaya çok ciddi allerjik reaksiyon verenler dışında aşılama yapılabilir. 6 aydan büyük her bebeğe de aşı yapılabilir. Eğer 9 yaşından önce hiç aşı yapılmamış bir çocuğa ilk defa grip aşısı yapılıyorsa sadece bu sefere mahsus 1 ay sonra ikinci dozu yapılır ve sonraki yıllarda ise sadece sezonda tek doz yapılır. Yetişkinlerde ise her zaman tek doz aşı yapılır. Aşılar grip sezonu boyunca yapılabilir yani grip vakaları başladı artık aşı yapılmaz diye bir kural yoktur.

Grip aşısı etkisini ne zaman gösterir? Grip aşısının yan etkileri var mıdır?
Aşı yapıldıktan 3 hafta sonra koruyuculuğu başlar. Ülkemizde yapılan aşıda canlı mikrop yoktur, yani aşı bizi hasta yapmaz ama verilen uyarıyı algılayan vücudumuz bunu tehdit olarak algılayıp aşı yerinde kızarıklık, şişlik, ateş ve vücutta da kırıklık gibi yan etkilere sebep olabilir. Bu etkiler geçicidir ama grip sonuçları bazen kalıcıdır, lütfen aşılanmayı ihmal etmeyin.

Grip  aşısı yaptırmanın tam zamanı!
Ben çocuk doktoru olarak sezonda çok grip vakası görüyorum, her yıl kendimi aşılıyorum. Bir hastalığı tedavi etmek, sonraki sorunlarıyla uğraşmak yerine enfeksiyonu önlemek en güzeli en zahmetsizidir lütfen çocuğunuzu hem de kendinizi koruyun!!!

”Her yıl aşılanın! Çocuklarınızı aşılatın! Anne ve babanızın da aşılanmasını sağlayın! Ailenizin sağlığını riske atmayın”

Bir Cevap Yazın