Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır?

0
2011
BabyVac burun aspiratörü
BabyVac burun aspiratörü

Kış mevsimi bebeği ve çocuğu olan ebeveynlerin en büyük korkusudur. Kış mevsimi gelince çocuklarıyla sosyalleşmeye devam etmek isteyenler açık havalardan ziyade AVM, oyun salonları gibi kapalı mekanlara ziyaretlerini sıklaştırır. Açık havada bulunmayan bebekler ve çocukları üst solunum yolu enfeksiyonu, bronşit gibi hastalıklar bekler.

Kış döneminde bebekleri ve çocukları en çok zorlayan konulardan biri de burun tıkanıklığı. Pek çok ebeveyn burun tıkanıklığı konusunda ne yapacağını bilemiyor. Burun tıkanıklığı nasıl açılır, burun tıkanıklığı nasıl geçer, burun tıkanıklığı neden olur, burun tıkanıklığına doğal çözüm, burun tıkanıklığı açma gibi konular anne ve babaların özellikle soğuk havalarda en merak ettiği konular arasında yer alıyor.

BEBEKLERDE TIKALI BURUN ATEŞLİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR
Burun tıkanıklığının yeni doğan bebeklerde en fazla görülen hastalıkların başında geldiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Görkem Astarcıoğlu, “Bebeklerde burun tıkanıklığı ve sebep olduğu hırıltıyla öksürük pediatri kliniklerine en fazla başvurulan konuların başında geliyor. Bebeğinizin burun tıkanıklığı varsa mutlaka bir çocuk doktoruna götürmek gerekir. Burnu tıkalı olan bebekler, annesini ememez dolayısıyla beslenme eksikliği yaşar. Bunun yanında emme işlemi gerçekleşse bile bebek hava yutacağından dolayı gaz sancıları meydana gelir. Bu da bebeklerin rahat uyumasını engeller. Aynı zamanda Bebeğin burnu tıkalı olduğu için başka hastalıklara da sebep olabiliyor. Genzin arkasında biriken temizlenmemiş sekresyon mikroplar ve bakterilerin de eklenmesiyle ateşli hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle iyileşme uzuyor. Hem annelerin hem de bebeklerin rahat uyuması için açık burun tavsiye ediyoruz” diyor.

ELEKTRİK SÜPÜRGESİNE BAĞLI BURUN ASPİRATÖRÜ
Bebeklerde burundaki havanın daha rahatça dolaştığı boşlukların olması gerekenden daha dar olduğuna değinen Uz. Dr. Astarcıoğlu, “Bir anda kilo alan, büyüyen bebeklerin de burun boşlukları daralıyor. Bu nedenle bebeklerde burun tıkanıklığı görülüyor. Burun tıkanıklığı aile tarafından açılamazsa hastane ortamında basıncı ayarlanabilen aspiratörlerden yardım alınabilir. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte anne ve babaların da kullanabildiği, basıncı ayarlanabilen, elektrik süpürgesine takılan burun aspiratörleri de var. Bunlar ev ortamında güvenle kullanılabilir. Bebeklerde doğru burun aspiratörü kullanımı çok önemlidir” şeklinde görüş veriyor.

BURUN TIKANIKLIĞI VE BURUN AÇMA KONUSUNDA BURUN ASPİRATÖRÜ SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Konuyla ilgili Anne Bebek Kulübü olarak yaptığımız araştırmada bebeklerde burun tıkanıklığı açma  konusuna şöyle maddelerle açıklık kazandırabiliriz:

  • Bebeklerde burun tıkanıklığının nedenleri: Üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti, nem oranının azalması sebebiyle burun içinin kuruması
  • Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl anlaşılır?: İştahsızlık, gaz sancısı, uyku sorunları, hırıltı, nefes alamama, huzursuzluk, uyurken horlama benzeri sesler
  • Burun tıkanıklığı bebeklerin yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Burnu tıkalı bebek rahat uyuyamaz ve enerjisi düşer. Bu duruma ağlama nöbetleri eşlik eder. Tıkalı burun açılmazsa ve daha çok burun tıkanırsa kulak enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonu, sinüzit meydana gelir. Bu nedenle burun tıkanıklığını açma konusunda her şey yapılmalıdır.
  • Öncelikle bebeğin bulunduğu ortamın nem dengesi ayarlanmalıdır. Gerekirse oda nemlendiricilerinden yardım alınmalıdır.
  • Bebek ılık suyla banyo yaptırılmalıdır.
  • Serum fizyolojikle bebeklerin burnu yıkanmalıdır.
  • Mutlaka burun aspiratörlerinden faydalanılmalıdır. Ancak manuel burun aspiratörleriyle basınç ayarlanamadığı için bebeklerin burunlarında kanama meydana gelebilir. Bu nedenle basıncı ayarlanabilen, elektrik süpürgesine bağlanabilen burun aspiratörlerinden yararlanılmalıdır. Eczanelerde ve internette satılan bu burun aspiratörleriyle bebeklerin burnu açık kalacak aynı zamanda burunları zarar görmeyecektir.

https://blog.annebebekkulubu.com/cocuk/havalar-sogudu-cocuklarda-nezleye-dikkat/

 

Bir Cevap Yazın