Çalışan annelere müjde: Bakıcı teşviki

0
1307

Çalışan anne olmanın zorluklarından biri de bakıcı çalıştırmak…
Çalışma hayatına dönme kararını almak kadar zordur, çocuğuna bakıcı bulmak. Bir diğer zorluk da anlaştığın bakıcının yasal yükümlülüklerini karşılamak… Çalışan anneye bakıcı desteği teşviki bu yükümlülükleri hafifletirken, istihdamı da destekliyor. Çocuğunuz emin ellerdeyse, bakıcının şartları iyi ve keyfi yerindeyse sizin de gözünüz arkada kalmıyor.

Çalışan anneye bakıcı desteği teşviki nedir?
“Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” kapsamında çalışan annelerin devletten aldığı prim desteğidir. Bu teşvikten faydalanabilmek için;

0 – 24 ay arası çocuğunuzun olması ve  SGK prim borcunuzun olmaması,
Bakıcının SGK girişinin yapılması ve son 3 ayda sigorta primi ödenmemiş olması
Bakıcının ay içerisinde 10 tam günden fazla çalışıyor olması ve İş-Kur’ a kayıtlı olması gerekiyor. Bu şartları sağlıyorsanız teşvikten faydalanmak üzere başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurmadan evvel https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi üzerinden sorgulayarak kontrol etmenizde fayda var.

Çalışan anneye bakıcı desteği teşvikine nasıl başvurulur?
Bağlı bulunduğunuz SGK il müdürlüğüne giderek bizzat başvuru yapmanız gerekiyor. Hangi teşvikten faydalanabileceğinizi kontrol ettikten sonra ilgili müdürlüğe giderek form dolduruyorsunuz. Bakıcınızın da imzasını aldıktan sonra formu il müdürlüğüne teslim ediyorsunuz. Başvuru süreci diğer teşviklerde olduğundan daha kolay. Başvurduktan sonra her ay hizmet bildirgesini onaylayıp SGK ödemesini indirimli olarak ödüyorsunuz. Teşvikten başvurunuzdan iki ay sonra faydalanabiliyorsunuz.

İki farklı bakıcı teşviki var: Bunlardan biri; bakıcınız son 6 aydır işsiz / sigortalı çalışmamış ise 6111 sayılı teşvik, diğeri ise son 3 aydır işsiz / sigortalı çalışmamış ise 7103 sayılı teşvikten yararlanabilirsiniz. 6111 sayılı teşvikten yararlanmanız durumunda her ay yaklaşık olarak 400 TL SGK indirimi alabiliyorsunuz. 7103 sayılı teşvikten yararlanmanız durumunda ise yaklaşık 960 TL SGK indiriminden faydalanabiliyorsunuz.

Bu teşvik 2018 yılından önce istihdam ettiğiniz bakıcılarınızı maalesef ki kapsamıyor. Ayrıca 3.dereceye kadar olan akrabalarınız da teşvik kapsamının dışında kalıyor. Bakıcınız erkek ise 12 ay kadar teşvikten faydalanabiliyorsunuz. Önemli bir husus da emeklilerin bu teşvikin kapsamı dışında kalmış olması.

Sorularınız olursa bana yazın..

Sevgiler…kimlere

Önceki İçerikİnfantil kolik (Bebeklerde gaz) neden olur?
Sonraki İçerikBebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır?
Zehra Dörter
1986 Sinop doğumlu Zehra Dörter; ilköğretim eğitimini Sinop’ta tamamladıktan sonra eğitimine İstanbul’ da devam etmiştir. Kocaeli Üniversitesi İnsan Kaynakları bölümünü bitirdikten sonra bu alanda yöneticilik pozisyonlarında çalışmış ve hali hazırda danışmanlık yapmaya devam etmektedir. Profesyonel hayatının yanı sıra eğitimci olarak anlattığı konuları blog yazarı olarak da paylaşmaktadır. 2010 yılında başladığı ve İnsan Kaynakları alanında yazdığı bloğuna 2014 yılında hayatına katılan kızı Güliz Zehra ile yaşam, annelik ve güzellik, seyahat üzerine de yazmaya ve paylaşmaya başlamıştır. Güliz’in doğumundan sonra JOIMOVE™ topluluğu ile tanışan Dörter JOIMOVE™ Uluslararası Eğitmeni ve sonrasında etkinlik koordinatörü olmuştur. Daha fazla aileye katkı olmak, daha çok çocuğa ulaşmak için Masal Anlatıcılığı, Masallarla Dans Eğitmenliği, Babywearing Danışmanlığı eğitimleri alıp bu alanlarda da çalışmaya başlamıştır. Şimdilerde ikinci bebeğini büyüten Dörter, kendisi gibi hamilelere de destek olabilmek adına Hamile Göbeği Bağlama Danışmanlığı da almış, bu alanda gebelerle çalışmaktadır. Tam zamanlı anne ve HT Hayat yazarı, yarı zamanlı İnsan Kaynakları, Sosyal Medya, Babywearing ve Hamile Göbeği Bağlama Danışmanı olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın