İnfantil kolik (Bebeklerde gaz) neden olur?

0
4486

Ailelelerin korkulu rüyası bebeklerdeki gaz problemleri diğer adıyla infantil kolik her doğan bebekte görülebilecek bir durumdur. Ancak öyle gazlı bebekler var ki ailelerde ciddi anlamda kaygı ve endişeye neden oluyor. Peki infantil kolik nedir, neden olur?

İnfantil kolik belirtileri nelerdir?

Her bebeğin karakteri, yapısı farklı olduğu gibi gaz problemleri de bebeğe göre değişkenlik gösterir. Bu sorun bebeklerin daha ilk ayından itibaren başlayıp ilerleyen aylarda giderek azalsa da 1 yaşına kadar devam edebilir.

Sakin olan bir bebekte ani başlayan ağlama, ellerini sıkma, bacaklarını karnına çekme, ıkınma, yüzünü buruşturma kolik ağrısını düşündürür.

Tipik bir koliğin özelliği gün içinde tekrarlaması, günde toplam 2-3 saat sürmesi, bu sorunun bebekte 2-3 haftalıkken başlayıp aylar ilerledikçe azalması şeklindedir.

Ancak bu duruma gelişme geriliği, iştahsızlık, fışkırır tarzda kusmalar eşlik ediyorsa ek başka hastalıkların araştırılması için hekime başvurmak gerekiyor.

İnfantil kolik tedavisi nasıl yapılır?

İnfantil koliğin bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Bu sorunu her bebek belli derecelerde yaşamaktadır. Bu ağrıların bebeğin beyin gelişimini desteklediği yönünde görüşler de vardır.

Kolik ağrılarını tamamen ortadan kaldıramasak ta belli uygulamalar ile bebeğinizin bu sıkıntıları bir nebze atlatmasına yardımcı olabiliriz.

Her defasında söylediğim emzirmeden ya da beslenmeden önce bebeğin burnunu mutlaka etkili bir pompa ile açmak bebeğiniz beslenirken fazladan hava yutmasını engelleyip mide-barsak bölgesinde hava hapsini azaltacaktır.

Hava hapsinin artması kolik ağrılara neden olur. Emziriyor isek bir göğüs emzirmesi bittikten sonra bebeğin gazını 30 dk. süreyle çıkarıp midesinin boşalmasını bekledikten sonra diğer göğüs beslenmesine geçebiliriz.

Sonra tekrar gazını çıkarmak için bebeği kendimize doğru çevirip başı omzumuza yaslar pozisyonda iken sırtına avuç içimizle alttan üste doğru hafif hafif vurarak gazını çıkaralım.

Bunu yaparken dans eder gibi aşağı yukarı doğru sallanmak ta hapsolmuş gazın yukarı doğru ilerleyip çıkmasına yardımcı olacaktır.

Kolik bebek ağlamalarında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kolik bebek ağlamalarında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Gaz yapmayan mamaları tercih edin

Mamayla beslenen çok gazlı bebeklerde özel gaz yapmayan mamaları tercih edelim. Probiyotik içerikli mamalar da bağırsak motilitesini düzenleyip yararlı barsak bakterilerinin artışı ile gaz oluşumunu azaltmaya yardımcı olacaktır.

Emziren anneler beslenmesine dikkat etmeli kendisinde de gaz yapabilecek yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Gazlı içecekler, soğan, fasulye, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, kuşkonmaz, enginar, elma, erik, şeftali, armut, sakız, çay, kahve, sigara kullanımı gaz oluşumunu arttırıcı ve bağırsak motilitesi üzerine olumsuz etkileri vardır.

Bazı aşırı gazlı bebeklerde annelerin bir süreyle süt ve süt ürünlerini, yumurta, fındık, fıstık tüketimini kısıtlamayı da öneriyoruz.

Beyaz gürültü iyi gelebilir (elektrik süpürgesi, fön makinesi, su sesi… )

Annenin rezene, papatya, ıhlamur, nane çay tüketimi bulguları azaltabilmektedir. Beslenme dışında bebeğin odasının sessiz, loş ışıkla aydınlatılması uyaranların azaltılması sakinleşme hali sağlamaktadır.

Bebeğimiz ağladığında dik şekilde kucağa alınmalı ritmik hareketler yaparak onunla sakin ses tonuyla konuşmak, şarkı söylemek, dans etmek bebeği sakinleştirmeye yardımcı olacaktır.

Belli seslerin (elektrik süpürgesi, fön makinası, su, dalga, aspiratör, rüzgar gibi) bebeği sakinleştirici etkisi olabilmektedir, bunları telefonunuza kaydetip dinletmek te başka öneriler arasında.

Okumalısınız: Kolik nedir? İşte her yönüyle kolik bebek tedavisi

Bu belirtiler varsa doktorunuza başvurun!

Kolik ağrılar genellikle akşama doğru olmaktadır, bebeğimize akşama doğru ılık bir duş aldırmak bebeği rahatlatacaktır. Ayrıca bazı bebekler bebek arabası ya da normal araba yolculuğunu sevebilir.

Her bebeği rahatlatan yöntem farklı olabilir ve bunu bulup keşfetmek yine fedakar annelerimize düşüyor. Tüm bu uygulamalara rağmen bebeğimizde telkin edilmeyecek kolik ağrılar var ise doktor tavsiyesi ile gaz giderici ilaçlar kullanılabilir.

Bilmeniz gereken bu ağrıların her bebekte görülebileceği, bebeğin gelişimi üzerine herhangi bir zararının olmadığı ve zamanla bu ağrıların aylar geçtikçe azalacağıdır.

Ancak bebeğinizde beslenme bozukluğu, gelişim geriliği, fışkırır tarzda kusmalar, inatçı pişikler, egzama gibi ek bulgular varlığında mutlaka hekiminize başvurun.

Kolik bebek anneleri bu zorlu süreçte dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın