Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?

0
633
Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?
Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?

Deprem, doğal afetler arasında en yıkıcı olanlarından biridir ve çocuklar, bu afetlerden etkilenen en savunmasız gruplardan biridir. Deprem, çocukların psikolojik, sosyal ve duygusal sağlığına zarar verebilir ve ayrıca fiziksel zararları da olabilir. Bu nedenle, deprem sırasında ve sonrasında çocukların ihtiyaçlarına özellikle dikkat edilmelidir. Peki deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar? Psikolog Arzu Yazar, depremden etkilenen çocuklara yardım etmek isteyen vatandaşlarımıza önerilerde bulundu!..

Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?
Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?

Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar? 

Deprem, doğal afetler arasında en yaygın ve yıkıcı olanlardan biridir. Deprem sonrasında herkesin ihtiyaç duyduğu birçok şey vardır, ancak çocukların ihtiyaçları diğerlerinden farklı olabilir. Deprem sırasında, çocuklar kaygı, korku ve panik hissi yaşayabilirler. Bu nedenle, çocukları sakinleştirmek için güçlü bir destek sağlamak önemlidir. Peki ne yapabiliriz, çocuklarımıza nasıl destek olabiliriz? Bu makalede deprem sonrasında çocukların ihtiyaç duyabileceği şeyler hakkında konuşacağız.

Okumalısınız: Depremde bebeklerin güvenliğini nasıl sağlayabiliriz? 

Güvenli bir yer ve korunma

Deprem sonrasında çocukların kendini güvende hissetmesi önemlidir. En önemli ihtiyaçları güvenli bir yerde olmak ve korunmaktır. Bu nedenle, ebeveynlerin veya bakım verenlerin onları olabildiğince kısa sürede onları güvenli bir yere götürmeleri gerekir. Yeniden olabilecek (artçı) bir deprem anında nasıl kendilerini koruyabilecekleri, nerede durmaları gerektiği ve buluşma yeri gibi bilgileri de yeniden konuşmaları gerekebilir.

Su, yiyecek ve ilaçlar

Deprem sonrasında su, yiyecek ve ilaçlar da çocukların ihtiyaç duyabileceği şeyler arasındadır. Deprem sonrasında birçok bölgede su kaynakları kesilebilir, gıda ve ilaca erişimde sorun yaşanabilir. Depremzedeler için sunulan kaynak noktalarını tespit etmek ve erişilebilen kaynaklarda çocuklara öncelik vermek önemlidir.

Eğlence ve oyuncaklar

Deprem sonrasında çocuklar bir çok olumsuz duygu yaşarlar. Kabus görme, korkma, ağlama, huzursuzluk gibi bir çok semptom gözlemlenebilir. Çocuklarda duygu regülasyonunu sağlayabilmek ve içinde bulunulan durumla baş edebilmelerini kolaylaştırabilmek için, ebeveynler veya bakım verenler çocukların oyun oynayabileceği imkanlar bulmaya çalışabilir. Oyun, çocukların sakinleşmesine ve rahatlamalarına yardımcı olacaktır.

İletişim ve sevgi

Deprem sonrasında çocuklar, ebeveynlerinin veya diğer yetişkinlerin stresli ve endişeli olduğunu fark edeceklerdir. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarına duygularını abartılı olmayacak şekilde ifade etmesi, onlara da duygularını ifade edebilmesi için olanak sağlamış olacaktır. Ebeveynlerin olabildiğince sözel olarak sevgisini ifade etmesi, sık sık sarılması çocukların duygusal açıdan beslenmesine, rahatlamalarına ve endişelerinin hafiflemesine yardımcı olabilir.

Deprem sonrası çocuklara nasıl psikolojik destek verilebilir?
Deprem sonrası çocuklara nasıl psikolojik destek verilebilir?

Deprem sonrası çocuklara nasıl psikolojik destek verilebilir?

Deprem sonrası, çocuklar depremin etkilerini ve yaşadıkları stresi farklı şekillerde ifade edebilirler. Bazı çocuklar korku, endişe, üzüntü ve huzursuzluk belirtileri gösterebilirken, diğerleri ise kaygı belirtileri ortaya koyabilirler. Bu nedenle, deprem sonrası çocuklara psikolojik destek sağlamak son derece önemlidir. İşte deprem sonrası çocuklara psikolojik destek vermek için bazı öneriler:

Açık ve dürüst bir iletişim kurun: Çocuklar doğru bilgiye sahip olmadıklarında korku ve endişe yaşayabilirler. Bu nedenle, açık ve dürüst bir iletişim kurmak, onların zihnindeki korku ve belirsizlik duygularını azaltabilir. Onlara neler olduğunu anlatın, durumun ne kadar sürmesini beklediğinizi belirtin ve yapılacaklar hakkında bilgi verin.

Güvende olduklarını hissettirin: Deprem sonrası çocuklar kendilerini güvensiz hissedebilirler. Onlara güvende olduklarını ve her şeyin normale döneceğini söyleyin. Çevredeki güvenli bölgeler hakkında bilgi verin ve ailelerinin kendilerini koruyacaklarını söyleyin.

Okumalısınız: Deprem travması ve çocuklarımız

Kendilerini ifade etmelerine izin verin: Çocuklar yaşadıkları olaylar hakkında konuşmak isterler ve onlara duygularını ifade etmeleri için fırsat verin. Onları dinleyin ve hissettikleri duyguları anlamaya çalışın.

Rutinleri koruyun: Deprem sonrası çocuklar, rutinlerinde değişiklikler yaşayabilirler ve bu da daha da stresli hissetmelerine neden olabilir. Mümkün olduğunca, rutinleri koruyun ve normal aktivitelerine devam etmelerine yardımcı olun.

Oyun ve aktiviteler yoluyla rahatlamalarını sağlayın: Oyun ve aktiviteler, çocukların stres seviyelerini azaltmalarına ve rahatlamalarına yardımcı olabilir. Oyun oynamalarına ve aktiviteler yapmalarına yardımcı olun.

Profesyonel yardım arayın: Bazı çocuklar deprem sonrası daha ciddi duygusal sorunlar yaşayabilirler. Bu durumda, profesyonel yardım almak faydalı olabilir. Çocuklar için uygun olan terapiler hakkında bilgi alın ve gerekli görülürse bir uzmana başvurun.

Bir Cevap Yazın