Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?

0
628
Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?
Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?

Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı? Yeni doğan bebeklerde uyku bozukluğu neden görülür? Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni ne zaman düzene girer? Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır? Bebeğiniz doğduktan sonra uyku sorunları ile nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız ya da bebeğinize uyku rutini oluşturmak mı istiyorsunuz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Esra Arun Özer, yeni doğan bebeklerde uyku rutini oluşturma konusunda Anne Bebek Kulübü okuyucularına ve yeni annelere tavsiyelerde bulundu!..

Yeni doğan bebekler günde kaç saat uyur? 

Yenidoğan bebekler günde yaklaşık 16-17 saat uyur. Bebekler büyüdükçe uykuya gereksinimleri azalacaktır. Her bebeğin farklı uyku gereksinimleri olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle her bebek için geçerli tek bir sihirli formül yoktur. 

Sağlıklı bir uyku büyüme, bağışıklık sistemi, beyin işlevlerinin düzenlenmesi ve enerji için gereklidir. Özellikle beyin gelişiminin kritik olduğu çocukluk yaş grubunda iyi bir uyku düzeni çocuğun büyüme ve gelişmesi üzerine olumlu etkiler yapar. 

Yeni doğan bebeklerde uyku saatleri nasıl olmalı? Uyku düzeni nasıl sağlanır? 

Annelerin en sık yakınmalarından birisi de bebeklerindeki uyku düzeni bozukluğudur. Uyku düzeni bebekler arasında farklılık gösterse de bebeklerin ilk 3 ayda günde 14-17 saat uyumasını bekleriz. Eğer bu dönemde 11 saatten daha az veya 19 saatten daha fazla uyuyorsa bir sorunu olabilir, doktor değerlendirmesi gerekir.

Yeni doğan bebeklerde uyku eğitimi nasıl olmalı?
Yeni doğan bebeklerde uyku eğitimi nasıl olmalı?

Yeni doğan bebeklerde gece uyku düzeni nasıl olmalı? 

Yenidoğan döneminde geceleri sık uyanan bebeklerde zamanla gece uyanma sıklığı 3-4. Aydan itibaren giderek azalır. Bebeklerin %90’ı 4. Aydan itibaren gece 6-8 saat uyur.

Yenidoğan döneminde anne ile tensel temas (kanguru bakımı), bebek masajı, uyku zamanı gürültünün azaltılması sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak için yararlıdır. Bebeğin doğumdan sonra gece-gündüz ritmini yakalamasına yardımcı olmak için geceleri daha loş aydınlatmaya geçilmesi gece uykularının uzamasına yardımcı olur.

Anne sütü ile beslenme de tüm beyin işlevlerinde olduğu gibi uyku düzeni üzerine de olumlu düzenleyici etki yapar. Anne sütü içeriği gece ve gündüz farklılık gösterir. Gece bebeğin daha iyi ve kaliteli uyumasına yardım eder.

Bebeği gece uyusun diye gündüz uyutmamak doğru mu? 

Gündüz uyku süreleri bebekler arasında farklılık gösterir ve 1-3 saat arasında değişir. Gece uykusunun daha uzun sağlamak için gündüz uyutmayalım diye düşünmek yanlıştır. Aksine aşırı yorulan bebeklerin uykuya dalması daha zor olur. 

Bebeklerin uyudukları oda çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. Oda sıcaklığının gece 20-22 derece olması yeterlidir.

Yeni doğan bebeklerde uyku rutini nasıl oluşturulur?

Yeni doğan bebeklerde uyku rutini nasıl oluşturulur?

Yeni doğan bebeklerde uyku rutini nasıl oluşturulur? 

Uykudan önce ılık banyo, masaj vb aktivitelerle bir uyku rutini oluşturmak hem uykuya geçişi kolaylaştırır hem de uyku düzeninin sağlar. 

Geceleri ışığın azaltılması, bebeğin emme veya bez değiştirme gibi ihtiyaçları sırasında da parlak ışık kullanılmaması, oyun oynanmaması bebeğin bir süre sonra gece-gündüz farkını öğretecektir.

Yapılan çalışmalarda, gece uyanmaları sırasında babaların da anneye destek olup bebekle ilgilenmesi aile içi güven, dayanışma ve sevginin artmasına ve bu huzurlu ortamdan bebeğin etkilenip daha iyi uyumasına neden olduğu gösterilmiştir. 

Annlerin dinlendikleri vakitler genelde bebeklerinin uyuduğu vakitlerdir. Uykusuz bebek anneleri dinlenemedikleri zaman lohusalık dönemleri de zor geçebilir. Bebeklerde uyku alışkanlığı kazandırmak bu sebeple önemlidir. Bebeğiniz için uyku eğitimi, uyku düzeni ve uyku arkadaşı gibi içerikleri okumanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı bebekler için sağlıklı bir uyku olmazsa olmazlardandır.

Okumalısınız:  Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir?

Okumalısınız: Uykusuz bebekler nasıl uyutulur? Anneler için uyumayan bebekle baş etme yolları!..

Okumalısınız: Uyku eğitimleri çöpe atılsın mı?

Okumalısınız: Güvenli Uyku İçin Doğru “Uyku Arkadaş”ını Seçin!

Okumalısınız: Çocuklar için uyku arkadaşı güvenli mi?

Okumalısınız: Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir?

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikOtizmli bireylerde kardeş kavramı
Sonraki İçerikNormal doğum komplikasyonları nelerdir?
Prof. Dr. Esra Özer
Prof. Dr. Esra Özer, Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak “Tıp Doktoru” ünvanını aldıktan sonra, çocukluk hayali olan "Çocuk Doktoru" olma amacını, yine İzmir’de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık eğitimimi tamamlayarak gerçekleştirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalında Neonatoloji (Yenidoğan) Yan Dal ihtisasını tamamlayarak “Yenidoğan (Neonatoloji) Yan Dal Uzmanı” ünvanı oldu. Aynı dönemde Üniversiteler Arası Kurulun gerçekleştirmiş olduğu doçentlik sınavında başarılı olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doçenti oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonatoloji Kliniği'ne Yan Dal Klinik Şefi olarak atandı ve hastanenin ilk yan dal eğitim kliniğini kurdu. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Neonatoloji Yan Dal Klinik Şefi olarak görev yaptığı dönemde çok sayıda çocuk sağlığı ve hastalıkları ve yenidoğan uzmanı yetiştirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na Profesör kadrosuna atanarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Bu sırada Yenidoğan Bilim Dalı'nı kurarak Yenidoğan Bilim Dalı başkanlığı görevini de yürüttü. Prof. Dr. Esra Özer Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda profesör kadrosuna atandı ve 3 yıl süreyle Yenidoğan Bilim Dalı başkanlığı görevi yaptı. 2020 yılında İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne profesör kadrosuna atanan Prof. Dr Esra ÖZER ve halen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 kız kız çocuğu annesi olan Prof Dr Esra Özer’in alanında bilimsel dergilerde yayınlamış olduğu 140 makalesi, 13 kitap bölüm yazarlığı, çok sayıda bilimsel konferansta konuşma ve bildirisi mevcuttur. Halen Türk Pediatri Kurumu, Milli Pediatri Derneği ve Türk Neonatoloji Derneği üyesidir.

Bir Cevap Yazın