Yazı İçeriği
Hamilelikte ve çocuklarda iyot kullanımı neden önemlidir? İyot kullanımının etkileri nelerdir? İyot kullanımı yan etkileri nelerdir? İyot kaynağı besinler nelerdir? Büyüme, gelişme, metabolizma ve üreme fonksiyonları gibi pek çok fizyolojik olayı düzenleyen gelişim sağlığı açısından önemli yer tutan iyot kullanımını Uzman Diyetisyen Hilal Konak Anne Bebek Kulübü için yazdı.
İyot kullanımı neden önemlidir?
Büyüme, gelişme, yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlığın korunması için vücudun minerallere ihtiyacı vardır. İyot, tiroid hormonunun üretimi için gerekli olan bir mineraldir.
Vücudumuzda az miktarda bulunmaktadır ve vücudumuzdaki iyotun ana kaynağı besinlerdir. Aynı zamanda büyüme, gelişme, metabolizma ve üreme fonksiyonları gibi pek çok fizyolojik olayı düzenlemektedir.
İyot eksikliğinin en ciddi sonuçları, gebe veya emziren kadınlar ve çocuklarda görülmektedir.
Gebelik döneminde iyot yetersizliği, bebekte sağırlık, dilsizlik, şaşılık, ağır nörolojik kayıp, cücelik, ölü doğum ve zeka geriliği gibi iyot yetersizliği hastalıklarına neden olabilir.
Yenidoğan döneminde iyot yetersizliği yenidoğanın tiroit fonksiyonlarını ve beyin gelişimini olumsuz olarak etkilemektedir. Bebekteki iyot yetersizliği annedeki iyot yetersizliğine bağlı olarak oluşmaktadır.
Gebelik döneminde iyot ihtiyacı artmakta ve iyot eksikliği gebelikte düşük doğum riskini artırmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde iyot eksikliği mutlaka giderilmelidir.
İyot kullanımı faydaları nelerdir?
İyot, beslenme yoluyla alınabilir ancak gebelik döneminde artan ihtiyacı karşılamak adına takviye kullanımı gerekmektedir.
İyot için başlıca besin kaynakları; deniz ürünleri, et, yumurta, süt, deniz yosunu, yeşil yapraklı sebzeler ve iyotlu sofra tuzudur.
Yeterli miktarda iyot takviyesi sağlıklı bir gebelik süreci, bebeğin büyüme, gelişim ve bilişsel fonksiyonları için faydalıdır.
İyot kullanımı ve yan etkileri nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü gebelik döneminde artan iyot gereksinimini karşılamak için 250 µg/gün iyot takviyesi önermektedir. Yeterli miktarda iyot kullanımının ciddi yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak günlük 500 µg dan fazla iyot takviyesinin potansiyel riskler oluşabilmektedir.
İyot kullanımı adeti geciktirir mi?
Tiroit fonksiyonundaki bozukluklara bağlı ortaya çıkan hiper/hipotiroidizm, haşimato gibi durumlarda adet düzensizliği görülmektedir. İyot ihtiyacı optimal dozda karşılandığı sürece adet düzensizliğine neden olmamaktadır.
Hamilelerde ve bebeklerde iyot kullanımı ve tüketilecekler yiyecekler ile ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!