Bebek bakım ürünleri alınırken dikkat edilmesi gerekenler

0
623
Bebek bakım ürünleri alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Bebek bakım ürünleri alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Bebek bakım ürünleri alırken hemen hemen her anne ayrı bir hassasiyet yaşar ve en iyisini aramak ister. Sayısız ürün ve marka çeşitliliği bulunan bebek ürünlerinde alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz. Özellikle dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir? Bebek bakım ürünlerinde olmaması gereken maddeler nelerdir? Bebek bakım ürünleri ile ilgili merak edilenleri  Ecz. Füsun Tunalıoğlu Anne Bebek Kulübü için yazdı.

 

Bebek bakım ürünleri ile ilgili merak edilenler nelerdir?

 

Tüm canlılarda annelerin anaç yönlerini gözlemlemek mümkün. Dişil canlının genlerinde yavrularını korumak içgüdüsü vardır. Bizlerde koruyuculuk, anaçlık , hamilelikte hatta hamilelik öncesi dönemlerde başlar.

 

Hamileliğinin ilk haftalarında dahi, anne adayları eczaneme gelip, bebekleri için ürünler hakkında bilgi alırlar. Heyecanlarına ortak olmak, bebekleri için doğru bilgiler vermek, hem mesleki olarak, hem de bir anne olarak beni çok mutlu eder. Bu bilgileri sizlerle de zaman zaman paylaşmak isterim.

 

Bebek bakım ürünleri nelerdir?

Bebek bakım ürünleri ihtiyaca göre çok çeşitlilik gösterir.

Bunlardan cilt bakımıyla ilgili olanların bazıları şöyledir:

  • Saç tipine göre şampuan (erken doğan, konaklı saç gibi),
  • Vücut özelliğine göre vücut şampuanı
  • Vücut nemlendiricisi
  • Yüzdeki cildin özelliğine göre yüz nemlendiricileri
  • Pişik koruyucu ve/veya pişik tedavi edici kremler
  • Masaj yağları
  • Temizleme losyonları
  • Islak mendil
  • Pudra
  • Koruyucu kremler
  • Güneş ürünleri
  • Kaşıntı giderici
  • Rahatlatıcı kremler
  • Bebek bezleri

Bebek bakım ürünleri alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bebek bakım ürünlerini alırken bizim için esas olan; ürünün güvenerek amaca hizmet etmesinin yanında içeriklerinin son derece kimyasallardan uzak, doğal yapıda olmasıdır.
Ürünlerin üretim öncesi ve sonrası klinik ve laboratuvar çalışmalarının mutlaka yapılmış olması, içeriklerindeki tüm etkenlerin dünya standartları çerçevesinde ve oranında olması gerekmektedir.

 

Tüketicinin üreticiye her zaman danışabilir ve ulaşabilir olması da çok önemlidir.

 

Bebek ürünlerinin çok güzel kokması, parfüm içermesi bizim önceliğimiz olmamalıdır. Tabi ki kullanılacak ürünün irite edici koku içermesini istemeyiz ama içeriğinde ki koku verici ajanın da doğal ve kafi miktarda olması bizim için yeterli olmalıdır.

 

Koku verici içeriğin fazla ve doğal olmaması durumunda, bebeğin cildinde iritasyon gelişebilir. Solunum ile ilgili sıkıntılar yaşatabilir.

 

Nemlendirici ürünlerin, kısa süreli cildi nemli tutması, bebek cildi için yeterli değildir. Gün içinde sık sık tekrarlanacak bir nemlendirici amaca uygun değildir. Bu nedenle kullanılacak nemlendiricinin cildin doğal yapısına uygun olması önemlidir.

Cilt tipinin doğru belirlenmesi gerekir. Cilt atopik bir cilt ise; balm kıvamında, rahatlatıcı, uzun süre nem verici, cildin kendi nem verme ve üretme özelliğini desteklemelidir. Normal  cilt yapısı olan bir bebek için losyon formlar daha uygundur. Kuru cilt yapısı varsa, cildin atopiye dönmemesi için nem verici ürünün besleyici özelliğinde olması gerekir.

Tüm ürünlerin yapısının homojen, uygulaması ve kullanımı kolay, “doğa ve bebek” dostu ambalajlar olmalıdır.

 

Ürünlerin üzerindeki etiketlerden etken madde kontrolü yapabilirsiniz. Ambalaj üzerinde “Sertifika etiketleri” ürünün standartları hakkında bilgi verir, araştırılabilirsiniz. Ambalaj üzerinde yazan “doğal, naturel, organik” yazılarının doğruluğunu içerik ve üretici firma araştırması yaparak fikir edinebilirsiniz.

 

Bebek bakım ürünlerinde olmaması gerekenler nelerdir?

Bebek bakım ürünlerinde olmaması gerekenler nelerdir?

Bebek-çocuk ürünlerinin içinde olmaması gereken maddeler:

  1. Paraben (Petrokimyasallar )
  2. Sentetik etkenler, sentetik pestisitler
  3. Parfüm
  4. Fenoksietanol
  5. Sodıum lauryl sulfat (SLS)
  6. Sodium Lauryl ether sulfate (SLES)
  7. Boya maddeleri
Bebek temizleme mendillerinde ayrıca Alcol ihtiva etmemesi gerekir. Bebek bezlerinin emiciliğini sağlamak için polimerler kullanılmaktadır. Absorbe edici polimerlerin bitkilerden üretilen polimerler olmasına, klor gibi toksik etki yapan maddelerin içinde olmamasına dikkat etmek gerekir.
Bebeğimize kullanacağımız tüm bakım ürünlerinin direk cilde temas edeceğini unutmayalım. Ürünler cilde, göze zarar vermemeli, toksik madde içermemeli, güvenle kullanıla bilinir olmalıdır. Anne ürünleri güvenle kullanmak ,danışarak güvenle almak ister.
Her zaman söylediğim şeyi bir kez daha ısrarla hatırlatmak isterim. Ürünlerin güvenle alınabilmesi, ürünler hakkında doğru bilgi alınması açısından Eczaneler, Eczacılar doğru adrestir. Piyasada ürün kirliliği çok fazla orandadır.
Ticari kaygı nedeniyle sağlık değil, satış odaklı ürünler piyasada sayıca fazladır. İnternetten alışveriş yapacaksanız şayet alışveriş sitesinin güvenilirliğini kontrol etmelisiniz. Ürünlerin tedarikçisi marka mı aracı mı araştırmalısınız. Ürün üretici firmanın deposundan mı geliyor yoksa ayrı depolama mı var sormalısınız. İstanbul  Eczacılar Odasına sayısız şikayet dilekçeleri gelmektedir. Sağlığınızı işin uzmanı doktorlara, eczacılara emanet edin.
Sağlığınız sağlığımızdır. 
Sağlıklı günler dilerim.

 

Bebek bakım ürünlerinde, merak ettiklerinizi ve deneyimlerinizi dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!   

Bir Cevap Yazın