Yazı İçeriği
Kadınlar motosiklet eğitimine nasıl başlamalı? Motosiklet seçimi nasıl yapılır? Motosiklet Güvenli Sürüş Uzmanı Ali İhsan Derindağ, kadınlar için motosiklet eğitimi ve satın alma tavsiyelerini yazdı!..
Kadınlar için iki teker ve iki tekere adım atma tavsiyeleri
70’lerde 80’lerde araç kullanan bir kadın parmakla işaret edilerek “aa kadına bak araç kullanıyor” dan 90’lar ve şimdilerde motosiklet için söylendi / söyleniyor.
Elbette kadın sürücüye bakış İstanbul ve İzmir’de farklı, ülkemizin batısında ve sahillerde daha farklı, Anadolu’da ise bambaşka.
Toplumdaki kadın sürücü algısı, daha sonra otobüs, kamyon, tır, savaş uçağı, yolcu uçağı tramvay derken her alanda değişti gibi ama elbette daha alınacak çok mesafeler var.
Bu yazımda motosiklete ilgi duyan ama nereden, nasıl başlayacağını bilmeyenler kadın adaylar için bir şeyler paylaşmak istiyorum.
Çevrenizdeki eş dosttan, olduğu gibi internette yüzlerce makale paylaşım, reklam görebilir ulaşabilirsiniz. Ancak çesitli doğru-yanlış, çelişkili, eksik bilgiler arasında çıkmaza girip öneri, deneyim, yol, yöntem seçeneklerinde kaybolma ihtimalini de da göz önünde bulundurun. Malumunuz bizde 3 gün motor kullanan kişi 1000 yıllık motosiklet sürücüsü gibi racon kesmeye bayılır kendi bildiğini ve tecrübesini size dünyanın en iyisi en doğrusu gibi sunabilir.
Motosiklet seçimi nasıl yapılır?
Motosiklet ve yaşam kişiye özeldir.
Beklentiler, algılar, zevkler, ihtiyaçlar, hayat bilgisi, gelecek planlama kişiye özeldir.
Birine iyi gelen diğerinin başını derde sokabilir.
Motosiklet dünyasina adım atmak isteyen kadın adaylarımız için mevsim olarak tam zamanı olduğunu hemen hatırlatayım.
Malum Şubat ayının ortalarındayız.
Bugün karar verseniz;
kurs başlama, eğitim süreci, belgelendirme süreci, donanım edinme, motosiklet satın alma vs. derken en erken motosikletin selesine oturup trafiğe çıkmanız nisanı, mayısı bulacaktır.
Elbette motosiklet sadece yazın binilecek bir araç değil. Doğru eğitim, uygun ekipman ile her mevsim kullanılacak bir araç olduğunu coğu kişi kabul etmek istemez.
Çoğunluk Nisan, Mayıs, Haziran aylarında havalar ısındığında etrafta sahillerde cıvıl cıvıl kızlı erkekli motosikletleri gördüklerinde iç çekip anlık ”ben de istiyorum” hevesine kapılır ve soluğu kursta alırlar.
Kurstan sürecin tamamlanmasının en erken Ağustos – Eylül’ü bulabileceğini duyduklarında hayalleri yıkılabiliyor. Oysa daha önünüzde yaşanacak çok mevsimler ve yıllarınız var. Ayrıca çok da aceleye gelecek konu olmadığı gibi ertelenecek bir konu hiç değil !
S.O.S (Slower. Older. Smarter) diye bir felsefe var.
Daha yavaş,
Daha olgun,
Daha akıllı davranmak, daha akıllı yaşamak
anlamına gelen bir terim / anlayış.
İşte bu anlayışı tam da bu noktada alın hayatınızın olumlu anlamda komple değişeceği mükemmel bir döneme ilk adımınızı öyle atın.
Motosiklet başlangıç eğitimi
Kendinize eğitim sürecini başlatmak için güvenilir, konusunda uzman bir eğitmen / kurum bularak işe başlayın.
Motosiklet; eğitim pistinde temel eğitim alıp, uygulama sınavından başarılı olup, sürücü belgesi sahibi olmaktan çok daha öte, içerisinde çok felsefe, disiplin, değişkenler barındıran, bir o kadar da heyecan ve merak uyandıran iki tekerden çok daha fazlasını sunan hayat boyu sürecek bir yaşam kültürü özeti aslında.
İki teker dünyasına adım atacak kadın sürücü adaylarına (Tabi ki erkek sürücüler de) ilk önerim ilk öncelikleri gecikmeden eğitim sürecini başlatmak olsun.
Kesinlikle ”ben şu modeli kullanabilir miyim? o modeli alacağım. O modelle öğrenmek istiyorum başka motora binmeceğim”
gibi soru ve istekleri şimdilik rafa kaldırın.
Motosiklet sürüş eğitimi nasıl olmalı?
Bitmeyecek eğitim süreci başladığında uzman motosiklet eğitmeniniz sürece doğru sorularla sizi tanımayla başlayacak. Siz de mevcut durumunuzu, deneyiminizi, bakışınızı, bilgilerinizi, ihtiyaç ve beklentilerinizi paylaşacak ve eğitmeniniz size özel eğitim programını tasarlayacak ve sürece birlikte başlamış olacaksınız.
Motosiklet satın alma işlemleri
Sonrasında yüzlerce marka, model, tarz ve bütçenizi de göz önünde bulundurup kendi durumunuza en uygun raporu sunacak ve sağlıklı bir şekilde ilerleyeceksiniz.
Yaklaşım, eğitim / bilgi ve hakimiyet olmalı.
İlk motosikletinin son motosiklet olduğu kimseyi neredeyse hiç tanımadım. (Elbette ilk motosikletini alıp değişik nedenlerle motosiklete binmeyi bırakanlardan söz etmiyorum)
Ne ile başladığınızdan çok nasıl başlanmalı konusu ilk önceliğiniz olsun.
Şimdi biraz da motosikletin günümüz ve geleceği hakkında bir şeyler paylaşalım.
Motosiklet satışları öteden beri her geçen gün bizde ve dünyada artmaya devam ediyor.
Motosiklet hangi amaçla kullanılır?
Motosiklet sürücülerini yaklaşık *6 grupta ele alabiliriz.
1- Lojistik ve dağıtım amaçlı
2- Ulaşım
3- Hobi
4- Hem hobi, hem ticari
5- Sportif amaçlı (Yarış, gösteri, adrenalin, spor v.s)
6- Koleksiyoncular, mekanik, modifiye amaçlı atölye meraklısı da her gecen gün artıyor.
Son dönem pandemiden dolayı değişen alışveriş alışkanlıklarımızdan sonra moto-dağıtım oldukça hız kazandı ama bu artış pandemiden cok daha önce başlamıştı. Pandemi biraz daha ivme kazandırmış oldu.
Motosiklet ve scooter kullanarak trafik azaltılabilir
Son yıllarda özellikle küçük hacimli (50 – 400 cc arası) ve elektrikli bisiklet ve motosikletlerde tüm dünyada bir patlama yaşanıyor. Bu artış ülkemizde de görülüyor.
Satışların artmasının bir kaç nedeni var.
Hobi kullanımını bir kenara bıraksak bile;
Şehirler sıkışmaya başladı. İşsizlik arttı. Araç fiyatları özellikle ülkemizde herkesin ulaşacağı seviyelerde değil. Otopark meselesi, trafik sıkışıklığı zaman kaybı, çevre emisyon v.b gibi nedenler motora uzak kişileri kendine çekmeyi başardı. İş adamları bile makam araçlarını bırakıp motosikletlerle işine gitmeye başladı.
Çiftciler, çobanlar, yazlıkçılar, motosikletlerle bağına bahçesine, plaja, kasabaya, pazara motosikletle gitmeye başladılar.
Hatta atık toplayıcılarının bile artık çekceklerini motora takmaya başladıklarını fark etmişsinizdir.
Dikkat çeken bir gelişme de, küçük elektrikli scooterlar ve elektrikli motosikletlerde yasandı.
Artık neredeyse her sokakta tabelaya elektrik direğine bağlı elektrikli scooterlar görür olduk. Çoğu kişi kiralayıp / satın alıp kullanmaya başladı.
2016 yılında çıkan yasa ile cebinde B sınıfı Otomobil/kamyonet türü geçerli sürücü belgesi olanların 50cc ‘e kadar olan motorları da kullanma yetkisinin açılmasının da etkisi çok.
Elektrikliler konusunu başka bir makalemde ele almak istiyorum uzun ve karmaşık bir konu. Henüz yeni hayatımıza girmeye başladığından bir standardı ve yasası henüz tam ciddi oluşmadı. Yönetmelik ve yasa çalışmaları devam ediyor.