Kadınlar için motosiklet eğitimi ve satın alma tavsiyeleri

0
1300
Kadınlar için motosiklet eğitimi
Kadınlar için motosiklet eğitimi

Kadınlar motosiklet eğitimine nasıl başlamalı? Motosiklet seçimi nasıl yapılır? Motosiklet Güvenli Sürüş Uzmanı Ali İhsan Derindağ, kadınlar için motosiklet eğitimi ve satın alma tavsiyelerini yazdı!..

Kadınlar için iki teker ve iki tekere adım atma tavsiyeleri

70’lerde 80’lerde araç kullanan bir kadın parmakla işaret edilerek “aa kadına bak araç kullanıyor” dan 90’lar ve şimdilerde motosiklet için söylendi / söyleniyor.

Elbette kadın sürücüye bakış İstanbul ve İzmir’de farklı, ülkemizin batısında ve sahillerde daha farklı,  Anadolu’da ise bambaşka.

Toplumdaki kadın sürücü algısı, daha sonra otobüs, kamyon, tır, savaş uçağı, yolcu uçağı tramvay derken her alanda değişti gibi ama elbette daha alınacak çok mesafeler var.

Bu yazımda motosiklete ilgi duyan ama nereden, nasıl başlayacağını bilmeyenler kadın adaylar için bir şeyler paylaşmak istiyorum.

Çevrenizdeki eş dosttan, olduğu gibi internette yüzlerce makale paylaşım, reklam görebilir ulaşabilirsiniz. Ancak çesitli doğru-yanlış, çelişkili, eksik bilgiler arasında çıkmaza girip öneri, deneyim, yol, yöntem seçeneklerinde kaybolma ihtimalini de da göz önünde bulundurun. Malumunuz bizde 3 gün motor kullanan kişi 1000 yıllık motosiklet sürücüsü gibi racon kesmeye bayılır kendi bildiğini ve tecrübesini size dünyanın en iyisi en doğrusu gibi sunabilir.

Motosiklet seçimi nasıl yapılır?
Motosiklet seçimi nasıl yapılır?

Motosiklet seçimi nasıl yapılır? 

Motosiklet ve yaşam kişiye özeldir.

Beklentiler, algılar, zevkler, ihtiyaçlar, hayat bilgisi, gelecek planlama kişiye özeldir.

Birine iyi gelen diğerinin başını derde sokabilir.

Motosiklet dünyasina adım atmak isteyen kadın adaylarımız için mevsim olarak tam zamanı olduğunu hemen hatırlatayım.

Malum Şubat ayının ortalarındayız.

Bugün karar verseniz;

kurs başlama, eğitim süreci, belgelendirme süreci, donanım edinme, motosiklet satın alma vs. derken en erken motosikletin selesine oturup trafiğe çıkmanız nisanı, mayısı bulacaktır.

Elbette motosiklet sadece yazın binilecek bir araç değil. Doğru eğitim, uygun ekipman ile her mevsim kullanılacak bir araç olduğunu coğu kişi kabul etmek istemez.

Çoğunluk Nisan,  Mayıs, Haziran aylarında havalar ısındığında etrafta sahillerde cıvıl cıvıl kızlı erkekli motosikletleri gördüklerinde iç çekip anlık ”ben de istiyorum” hevesine kapılır ve soluğu kursta alırlar.

Kurstan sürecin tamamlanmasının en erken Ağustos – Eylül’ü bulabileceğini duyduklarında hayalleri yıkılabiliyor. Oysa daha önünüzde yaşanacak çok mevsimler ve yıllarınız var. Ayrıca çok da aceleye gelecek konu olmadığı gibi ertelenecek bir konu hiç değil !

S.O.S (Slower. Older. Smarter) diye bir felsefe var. 
Daha yavaş,
Daha olgun,
Daha akıllı davranmak, daha akıllı yaşamak
anlamına gelen bir terim / anlayış.

İşte bu anlayışı tam da bu noktada alın hayatınızın olumlu anlamda komple değişeceği mükemmel bir döneme ilk adımınızı öyle atın.

Kadınlar için motosiklet başlangıç eğitimi
Kadınlar için motosiklet başlangıç eğitimi

Motosiklet başlangıç eğitimi 

Kendinize eğitim sürecini başlatmak için güvenilir, konusunda uzman bir eğitmen / kurum bularak işe başlayın.

Motosiklet; eğitim pistinde temel eğitim alıp, uygulama sınavından başarılı olup, sürücü belgesi sahibi olmaktan çok daha öte, içerisinde çok felsefe, disiplin, değişkenler barındıran, bir o kadar da heyecan ve merak uyandıran iki tekerden çok daha fazlasını sunan hayat boyu sürecek bir yaşam kültürü özeti aslında.

İki teker dünyasına adım atacak kadın sürücü adaylarına (Tabi ki erkek sürücüler de) ilk önerim ilk öncelikleri gecikmeden eğitim sürecini başlatmak olsun.
Kesinlikle ”ben şu modeli kullanabilir miyim? o modeli alacağım. O modelle öğrenmek istiyorum başka motora binmeceğim”

gibi soru ve istekleri şimdilik rafa kaldırın.

Motosiklet sürüş eğitimi nasıl olmalı? 

Bitmeyecek eğitim süreci başladığında uzman motosiklet eğitmeniniz sürece doğru sorularla sizi tanımayla başlayacak. Siz de mevcut durumunuzu, deneyiminizi, bakışınızı, bilgilerinizi, ihtiyaç ve beklentilerinizi paylaşacak ve eğitmeniniz size özel eğitim programını tasarlayacak ve sürece birlikte başlamış olacaksınız.

Motosiklet satın alma işlemleri
Motosiklet satın alma işlemleri

Motosiklet satın alma işlemleri

Sonrasında yüzlerce marka, model, tarz ve bütçenizi de göz önünde bulundurup kendi durumunuza en uygun raporu sunacak ve sağlıklı bir şekilde ilerleyeceksiniz.

Yaklaşım, eğitim / bilgi ve hakimiyet olmalı.

İlk motosikletinin son motosiklet olduğu kimseyi neredeyse hiç tanımadım. (Elbette ilk motosikletini alıp değişik nedenlerle motosiklete binmeyi bırakanlardan söz etmiyorum)

Ne ile başladığınızdan çok nasıl başlanmalı konusu ilk önceliğiniz olsun.

Şimdi biraz da motosikletin günümüz ve geleceği hakkında bir şeyler paylaşalım.

Motosiklet satışları öteden beri her geçen gün bizde ve dünyada artmaya devam ediyor.

Motosiklet hangi amaçla kullanılır? 

Motosiklet sürücülerini yaklaşık *6 grupta ele alabiliriz.

1- Lojistik ve dağıtım amaçlı
2- Ulaşım
3- Hobi
4- Hem hobi, hem ticari
5- Sportif amaçlı (Yarış, gösteri, adrenalin, spor v.s)
6- Koleksiyoncular, mekanik, modifiye amaçlı atölye meraklısı da her gecen gün artıyor.

Son dönem pandemiden dolayı değişen alışveriş alışkanlıklarımızdan sonra moto-dağıtım oldukça hız kazandı ama bu artış pandemiden cok daha önce başlamıştı. Pandemi biraz daha ivme kazandırmış oldu.

Motosiklet ve scooter satın alma işlemleri
Motosiklet ve scooter satın alma işlemleri

Motosiklet ve scooter kullanarak trafik azaltılabilir

Son yıllarda özellikle küçük hacimli (50 – 400 cc arası) ve elektrikli bisiklet ve motosikletlerde tüm dünyada bir patlama yaşanıyor. Bu artış ülkemizde de görülüyor.
Satışların artmasının bir kaç nedeni var.

Hobi kullanımını bir kenara bıraksak bile;
Şehirler sıkışmaya başladı. İşsizlik arttı. Araç fiyatları özellikle ülkemizde herkesin ulaşacağı seviyelerde değil. Otopark meselesi, trafik sıkışıklığı zaman kaybı, çevre emisyon v.b gibi nedenler motora uzak kişileri kendine çekmeyi başardı. İş adamları bile makam araçlarını bırakıp motosikletlerle işine gitmeye başladı.

Çiftciler, çobanlar, yazlıkçılar, motosikletlerle bağına bahçesine, plaja, kasabaya, pazara motosikletle gitmeye başladılar.

Hatta atık toplayıcılarının bile artık çekceklerini motora takmaya başladıklarını fark etmişsinizdir.

Dikkat çeken bir gelişme de, küçük elektrikli scooterlar ve elektrikli motosikletlerde yasandı.

Artık neredeyse her sokakta tabelaya elektrik direğine bağlı elektrikli scooterlar görür olduk. Çoğu kişi kiralayıp / satın alıp kullanmaya başladı.

2016 yılında çıkan yasa ile cebinde B sınıfı Otomobil/kamyonet türü geçerli sürücü belgesi olanların 50cc ‘e kadar olan motorları da kullanma yetkisinin açılmasının da etkisi çok.

Elektrikliler konusunu başka bir makalemde ele almak istiyorum uzun ve karmaşık bir konu. Henüz yeni hayatımıza girmeye başladığından bir standardı ve yasası henüz tam ciddi oluşmadı.  Yönetmelik ve yasa çalışmaları devam ediyor.

Önceki İçerikNormal doğum ve sezaryen doğum arasındaki farklar nelerdir?
Sonraki İçerik2023 yaz tatili için en iyi kiralık villa önerileri
Ali İhsan Derindağ
1972 Malatya doğumluyum. İlk orta ve liseyi Malatya'da tamamladım. Özellikle ortaokul yıllarında okuldan kaçtığımda bisikletle bir yerlere giderdim gezmeyi doğayı yeni yerler keşfetmeyi içimdeki maceracı ruhu o yıllarda fark etmiştim. Aynı zamanda içinde iş makinaları kamyonlar tırlar olan inşaat ve hafriyat alanında faaliyet gösteren aile şirketimizde çalıştım. bazen yarım gün okul yarım gün iş ve yaz tatillerinin tamamında günlerim mekaniğe, araçlara olan ilgimden hep şantiyelerde, dağ başlarında, sanayide geçerdi çok keyif alırdım ayrıca çok şey öğrendiğim ve bugün hala işimde kullandığım beceri ve deneyimlerim o yıllarda edindiklerimle yapabilmenin de ayrıca mutluluğunu yasıyorum. Yine ortaokul-lise yıllarımda dış ülkelerden Malatya'ya, özellikle Nemrut Dağı'na çadır, uyku tulumu, kamp malzemesi, yedek parça, yedek lastik, yüklü enduro tarzı motorlarıyla gelen turistlerin motorlarını saatlerce inceler iç geçirirdim. Bir gün ben de bunu yapmalıydım! İlk olarak nemrut dağına bisikletle giderek isteğimi yerine getirdim. Bisikletiyle Nemrut'a giden ilk Türk olduğumu duyduğumda çok şaşırmıştım. Daha evvelki yıllarda 2 Amerikalı turistin bisikletle Nemrut'a geldiğini öğrendim o kadar. Fakat bunu mutlaka motorla da yapmalıyım diyerek hayal kurdum. Daha sonraki yıllarda bu düşümü ve fazlasını elbette defalarca gerçekleştirdim. 2 Yıl MYO makina resim konstrüksiyon eğitimi aldıktan sonra yurtdısına eğitimimi devam ettirmek üzere gittim 9 ay sonra hedeflerimi değiştirip İstanbul'a dönüp özel eğitim kurumu iletmeye aile şirketimiz ile ticaret hayatıma başladım. Aynı zamanda marka iletişimi bölümünü bitirdim. Marka, reklam, imaj konularına fazla ilgi duyuyordum elbette işimde de çok olumlu etkilerini gördüm. 2000'li yılların basında toplumda motora olan ilgi ufak ufak filizlenirken motosiklet eğitimi alanında kendimi geliştirip ülkenin motosiklet eğitimi konusunda en fazla sayıya, en ileri kaliteli eğitim veren kurumlarından biri olarak dikkatleri üzerime çekmiştim Bir çok eğitim kurumuna bu anlamda danışmanlıklar verdim. Bir çok kurumsal firmaya sürücü değerlendirme raporu hazırlayarak danışmanlıklar verdim. 50cc motosikletten 80000 cc tıra otobüse kadar neredeyse tüm motorlu kara taşıtlarının gerek teorik, pratik gerek pist eğitimleri verdim vermeye devam ediyorum. otomobil ve motosiklet pist yarış eğitimleri aldım. Motosiklet enduro ve motocross sınıfında 1 yıl yarıştım hedefim gruplarımda ilk 3 e girebilmekti bir grupta 2. diğer grupta sezonu şampiyon olarak tamamlayıp hedeflerimi tutturdum. Sonraki yıllarda özellikle kaza bilirkişi ve onlarca başka eğitimler ve sertifikalar aldım. Bir çok okulda çocuklara trafik eğitimleri verdim. Bir çok üniversitede ücretsiz motosiklet ve yasam kültürü seminerleri ve motosikleti tanıtma ve uygulama eğitim organizasyonları düzenledim. Bir çok trafik ve özel öğretim kurumlarının çalıştaylarına katıldım. Alanımda bir çok ilki başlatıp yasalaştırmasında ciddi katkılarım oldu. İstanbul Riders, adında tüm dünyadan üyelerin olduğu ülkemizin en önde gelen motosiklet grubunu kurdum ve gönüllü olarak yüzlerce sosyal etkinlikler kampanyalar düzenledik. Trafik ve yasam kültürü alanında gerek görsel gerek yazılı basında makalelerim yayınlandı. Yüzlerce motogezi ve kamp organizasyonları yaptım. Motosiklet Ulusal ve mahalli yarışlarını yönettim, teknik kontrol sorumluluğunu üstlendim. Halen motosikletli yaşam kültürü ve motosiklet eğitimleri alanında faaliyetlerim ve çalışmalarım devam etmektedir. Benim işimin en güzel ve keyifli tarafı yaşam biçimimi işime yansıtmış olmam. Kısacası hobimden kazanıyorum bir anlamda çalışmıyorum keyif yapıyorum desem yanlış olmaz.

Bir Cevap Yazın