Normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki farklar nelerdir?

0
4905
Normal doğum mu sezaryen doğum mu?
Normal doğum mu sezaryen doğum mu?

Normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki farklar nelerdir? Normal doğumun faydaları nelerdir? Normal doğum aşamaları nelerdir? Normal doğum faydaları ve zararları nelerdir? Normal doğum egzersizleri nelerdir? Sezaryen doğum kaçıncı haftada belli olur? Sezaryen doğum nasıl yapılır? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki farkları yazdı!..

Normal doğum mu? Sezaryen doğum mu?

Özlemle beklediğiniz o muhteşem ana yaklaşırken doğumunuza ilişkin vereceğiniz kararlar sizin ve bebeğinizin doğum anısını belirliyor olacak. Anlatılması zor ve eşsiz deneyimlerin başında gelen doğum yapmak, bazı anne adayları için hamilelik sürecinin en heyecanlı kısmıyken, bazı anneler içinse zahmetli, stres ve korku dolu bir tecrübe olarak görülebilir. Doğum annenin ruhunda açılan yeni bir kapıdır. İşte bu kapıyı açmak güven duygusunun temelidir. Hem normal doğum hem de sezaryen doğum hakkında bilgi edinmek, her iki doğum şeklinin artılarını ve eksilerini çok iyi anlamak, her senaryo için hazırlıklı olmak, ona göre hareket etmek ve tercihleri oluşturmak gerekir. Çünkü hiçbir yöntemin bir diğerine göre daha iyi veya daha kötü diye ayırt etmek çok doğru değildir. Önemli olan sizin için ideal doğum hangisi? korkularınızı, endişelerinizi, isteklerinizi ve tercihlerinizi mutlaka doktorunuzla birlikte konuşarak ortak bir şekilde karar vermeniz hem bebeğiniz hem de kendi sağlınız için daha iyi olabilir.

Hamilelik boyunca kafanızda pek çok soru işareti olması çok doğal. Anne baba adaylarının tercih yapmakta zorlandığı normal doğum ve sezaryen arasındaki farklıklara bir göz atalım. Yalnız şunu unutmamak gerekiyor her iki doğum şekli gebelik sürecine göre değişir.
Normal doğum yapanlar

Normal doğum yapanlar

Normal – Doğal Doğum (Vajinal Doğum)

Normal doğum fizyolojik bir olaydır ve en sağlıklı doğum şeklidir. Anne adayının içgüdülerinin rehberliğinde kendi doğumuna aktif olarak katıldığı ve cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya getirmesidir. Eğer her şey yolundaysa bebeğin duruş şekli, bebeğin pozisyonu, bebeğin büyüklüğü ve annenin kemik çatısı doğum için uygunsa annenin ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak bir durumla karşılaşılmaz ise normal (vajinal) doğum yapması yönünde tercih edilmesi gereken doğum çeşididir. Tabi burada annenin de buna psikolojik olarak hazır olması kolay bir doğuma yardımcı olacaktır. Doğum öncesi gideceğiniz gebelik kursları, egzersizler, hamile yogası ve pilatesi, meditasyon ve nefes egzersizleri de doğumunuzu kolaylaştırmaya yardımcı olur. Normal doğum yönteminde anestesteziye ihtiyaç duyulmadan, suni sancı verilmeden doğumun kendiliğinden gelişmesi beklenir. Normal seyreden bir eylem esnasında doğum duraklayabilir, yavaşlayabilir, süre uzayabilir. Eylem sırasında bebek sıkıntıya girebilir, kalp atımları yavaşlayabilir ve sezaryen şartları devreye girebilir. Normal doğumda anne ve bebek arasındaki iletişim hemen sağlanır. Doğum yapan annenin emzirmeye adapte olma süresi çok daha hızlı olacağından kısa sürede bebeğini emzirmeye başlayabilmekte. Doğum sırasında anneye epizyotomi yapılmışsa bu dikişler haricinde cerrahi kesikler bulunmaz. Dikiş sonrası ağrı oluşması normaldir. Normal doğum dikişini vücut emer ve kendiliğinden yok olur. Ameliyat izi bulunmaz. Enfeksiyon ve kanama gibi oluşabilecek olumsuzluklar ve riskler daha düşüktür. En minimum ağrı ile bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Bebeğiniz doğum kanalınızdan geçerken, faydalı bakteriler alır ve doğumdan sonra güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olur. Vajinal doğumda bebeğinizin ciğerlerindeki sıvı temizlenir. Nadiren de olsa normal doğuma bağlı gelişebilecek mesane sarkması ileride idrar kaçırma şikayetlerine yol açabilir. Kabızlık sorunu daha az görülür. Annenin doğum sonrası iyileşme süreci, kendini ve vücudunu toparlaması çok daha hızlıdır. Hamilelikte alınan kiloların doğumdan hemen sonra büyük kısmı gider. Anne hastaneden daha çabuk çıkarak, normal hayatına kısa sürede geri döner.

Normal doğum, artık birçok kadının cesurca karar verdiği, kendi doğum yapma yeteneklerine güvendiği, doğum tecrübesini başından sonuna kadar hissetme isteği, ağrıyla baş edebileceklerine duydukları güven ile tercih etme sebepleri arasında yer almaktadır.

 

Sezaryen doğum yapanlar
Sezaryen doğum yapanlar

Sezaryen Doğum

Çoğu kadın normal doğumdan korktuğu için sezaryen doğumu tercih edebiliyor. Çünkü çevresel ve toplumsal faktörlerin etkilediği bir korku çemberi var. Ağrıyla baş edememekten, perine bölgesine yapılan epizyotomiden dolayı doğum zor ve katlanılacak bir deneyim olarak görülebiliyor. Anne adayları sabırsız davranarak bir an önce doğumdan kurtulma düşüncesiyle sezaryen doğumu seçebiliyor. Zorunlu olmadıkça sezaryen ile doğum tercih edilmemelidir.

Fakat bazı durumlarda normal doğum anne için uygun olmayabiliyor. Herhangi bir sebeple normal doğumun gerçekleşmesinin mümkün olmadığı, anne ve bebeğin zarar görebileceği durumlarda sezaryen yapılması gerekebilir. Sezaryen hayat kurtarıcı cerrahi bir ameliyattır. Sezaryen doğum, normal doğuma göre daha kısa sürmesi nedeniyle anne adayının da tercihi olabilmektedir. Bebek anne karnından ameliyat ile alınması sırasında riske girmeden ve oksijensiz kalmadan kısa sürede dışarı çıkabilmektedir. Sezaryen doğumda bebeğinizin dünyaya ne zaman geleceğini tam olarak bilirsiniz. Sezaryen doğumlarda enfeksiyon ve kanama riski olabilir. Kanama nedeniyle anneye kan verilmesi gerekebilir. Bebeğin solunum sıkıntısı çekme olasılığı vardır. Anne doğum sonrası ameliyat bölgesinde ağrı hissedebilir ve ağrı kesici ilaç ihtiyacı biraz daha fazla olabilir. Dikişlere pansuman gerekmektedir. Yara yerinin iyileşmesi zaman alabilir. Yara yerinde fıtık oluşabilir. Kesinin çevresinde oluşan hissizlik ve uyuşma durumu iyileşmeden daha geç geçebilir. Dikişler kendiliğinden eriyerek yok olan çeşit değil ise doğumdan sonra dikişlerin alınması gerekir. Anne bebek iletişimi için annenin kendine gelmesi beklenir. Bebekle ilk temas gecikebileceğinden dolayı sütün gelmesinde gecikme, emme zorlukları yaşanabilir. Operasyon sırasında daha az ağrı hissetmeniz için epidural veya spinal anestezi yapılarak annenin doğumda uyanık olması sağlanır. Bazı tıbbi durumlarda genel anestezi uygulanması gerekebilir. Sezaryen doğumda pelvik taban hasarı daha az olacağından idrar kaçırma daha az rastlanır. Çok nadir de olsa rahime yakın bazı organlarda hasarlar söz konusu olabilir. Rahim içi yapışıklıklarına neden olabilir. Batında şişlik olur. Bağırsaklarınız geç düzene girebilir. Hastanede kalış süresi ve annenin iyileşme, toparlanma süresi daha uzun olur.

Doğumu başlatmak ve hızlandırmak için sağlık sorunları yoksa doğumunuzun kendiliğinden başlamasına ve ilerlemesine izin verin. Gereksiz müdahaleden kaçınmanızı tavsiye ederim. Her kadının doğumu özel ve kendisine özgüdür. Sizin için en doğru kararı ise doktorunuzla birlikte almalısınız. Doğum yöntemi ne olursa olsun anne olmak çok güzel ve özeldir, siz eşsiz bir annesiniz.

Doğumunuzun sağlıklı ve güzel geçmesi dileğiyle…

Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikGüvenilir vitamin takviyeleri: Hangi takviyeyi almalıyım?
Sonraki İçerikKadınlar için motosiklet eğitimi ve satın alma tavsiyeleri
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın