İlkbahar meyve ve sebzeleri ile tazelenin

0
732

Mevsimine göre beslenme sağlıklı bir hayat sürmenin en önemli kurallarından biridir. İlkbahar ile hayat bulan topraklardan sağlıklı beslenme için hangi meyve sebzeleri sunuyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Zünbülcan ilkbahar mevsimi meyve ve sebzeleri ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü  okuyucuları için yazdı.

İlkbahar mevsiminde beslenme 

Baharla tazelenin.

Soğuk hava ve kara bulutlar yerini güneşli, çiçekli, cıvıl cıvıl günlere bıraktı ve tezgahlarda yavaş yavaş renklenmeye, vçeşitlenmeye başladı.

Mevsimine göre beslenmek yediklerimizden daha iyi yararlanabilmemiz için çok önemlidir. Bu nedenle baharın gelmesiyle beraber mevsime uygun meyve ve sebzeleri mutfağınızdan ihmal etmemeye özen gösterin ve baharla değişen tezgahlarla beraber siz de bu lezzetlerle tazelenin!

20220413 173833 0000
İlkbahar meyveleri nelerdir?

İlkbahar sebze, meyveleri nelerdir?

Yeşil erik

Yüksek miktarda antioksidan maddeleri içermektedir. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. C vitamininin yanı sıra A, K, B vitaminlerini ve birçok minerali de içermektedir.

Ayrıca eriğin içeriğinde bulunan C vitamini okside olmuş kolesterolün damarda birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve neden olacağı hastalıkların önlenmesinde de etkilidir.

Yaklaşık 8-10 tane yeşil erik 1 porsiyon meyve eşdeğeridir.

Çilek

Bol miktarda C vitamini içerir. Yüksek tansiyonun düşürülmesinde, cilt sağlığında ve idrar yollarında faydalıdır.

Yaklaşık 10-12 tane küçük çilek 1 porsiyon meyve demektir.

Diş etlerinin güçlenmesinde ve boğaz ağrılarını önlemede etkilidir.

Elma

Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığında etkilidir. Kabuğu ile tüketilen elmanın lif miktarı daha fazladır. Elmanın da C vitamini içeriği yüksektir. İçeriğindeki güçlü antioksidan maddeler ve C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkili bir meyvedir bir meyvedir.

1 küçük boy elma 1 porsiyon meyve eşdeğeridir.

Çağla badem

Düşük enerjisi ve yüksek lifi sayesinde çağla badem aynı zamanda diyetlerin de gözdesi olmayı hak ediyor. Çağla bademin yılda sadece 15-20 gün tezgahlarda bulunması da bu özelliğinden faydalanmak isteyenler için önemli bir ayrıntı. Sindirilebilir lif içeriği yüksektir. Bu sayede kabızlık ve gaz problemlerini engeller. İçeriğindeki C vitamini ve demir ile vücudun kan yapmasına yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etki gösterir.

Yaklaşık 10-12 tane çağla badem 1 porsiyon meyve eşdeğeridir.

png 20220413 174236 0000
İlkbahar sebzeleri nelerdir?

Bezelye

Potasyum, fosfor minerali ve B1, B2, B9 ve C vitamini içeriği yüksektir. Sinir sistemi için oldukça önemli bir sebzedir.

Bakla

Vitamin, mineral ve protein içeriği zengin bir sebzedir. Dopamin içeriği yüksektir bu özelliği ile Parkinson hastalığına karşı koruyucudur. Ancak Parkinson hastalığı için ilaç kullanan kişilerin dikkatli tüketmeleri gerekmektedir. Kolesterol ve şeker dengesi için de önemli bir sebzedir.

Semizotu

Omega-3 açısından zengin bir sebzedir. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. A vitamini içeriği de yüksektir. Aynı zamanda yüksek oranda lifte içermektedir. Zihinsel yorgunluğun giderilmesinde de etkilidir.

Kabak

Antioksidanlar yönünden zengindir. Antioksidanlar, vücutta hücre hasarına neden olan serbest radikaller ile mücadele etmede çok önemlidir. Önemli karatenoidleri içermektedir. Hem cilt hem kalp hem de göz sağlığını desteklemeye yardımcıdır. Tip-2 diyabet hastası olan kişilerde kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir. Bol miktarda A vitamini içeriği ile hem göz sağlığı hem de bağışıklık sistemi için son derece faydalıdır.

Barbunya

Bağırsaklardaki iyi bakterileri beslemeye yardımcıdır. Bu nedenle sindirim sağlığı için çok önemlidir. Polifenoller ve flavonoidler dahil olmak üzere birçok antioksidan içerir. Total ve LDL kolesterolün yanı sıra tansiyonu düşürmeye de yardımcı olur. Bu da kalp sağlığı için çok önemlidir.

Enginar

Vücudun en büyük ve metabolik olayların gerçekleşmesinde etkili olan organı karaciğerdir ve karaciğerin kendini yenileyebilme özelliği vardır. Bu yenilenmenin gerçekleşebilmesini kolaylaştırabilmek için enginar beslenmenize ekleyebileceğiniz mucize bir besindir. Doymuş yağ oranı çok düşük olup kolesterol içermemektedir. Kalp sağlığı için önemlidir. Kan kolesterolünün dengede tutulmasında etkilidir. İçeriğinde bulunan luteolin maddesi kötü kolesterol LDL’nin seviyesinin dengelenmesinde büyük önem taşır. Enginarın posa içeriği de yüksektir.

1 orta boy 130 gram enginar yaklaşık 7 gram lif içermektedir.

Kabızlık sorunu yaşayan kişiler için önemli bir besindir.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikÇocuklarda kansızlık belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?
Sonraki İçerikÇocukları baharda nasıl giydirmeliyiz?
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, İzmir’de doğdu. Ege üniversitesinden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladı. Aynı zamanda doğru beslenme ve sağlıklı yaşamanın ancak bilimsel bilgilerle olabileceğine inandığı ve doğru bilgilerin ışığının herkesin yaşamına dokunarak daha kaliteli bir yaşama atılan adımlara katkıda bulunabilmek istediği için öğrencilik hayatı boyunca birçok organizasyon, kurs ve sempozyuma katıldı. Mesleğine bilimin ışığında devam etmek istediği, diyetin klasik listelerden oluşmaması gerektiğine inandığı ve tüketilen besinlerin, bitkilerin, baharatların fonksiyonel olarak kullanılmasına önem verdiği için Ege Üniversitesi Farmakognozi Anabilimdalı Fitoterapi bölümünde yüksek lisansını yaptı. Mezun olduğu yıldan itibaren çeşitli merkezlerde birçok kişinin hayatına dokunan Diyetisyen Deniz Zünbülcan, şu an danışanlarına kurucusu olduğu Diyetisyen Deniz Zünbülcan Beslenme Ve Diyet Danışmanlığında kendi geliştirdiği sistemi REBORN diyetin ayrıcalıklarıyla hizmet vermektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, TRT, TRT Haber, Kanal D, İHA, Sabah gazetesi, Milliyet Pembenar, Ege Türk Tv, Manisa Medya Tv başta olmak üzere birçok yerel-ulusal yazılı, görsel ve işitsel medyada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda, düzenlenen festivallerde çeşitli konularda eğitimler veriyor.

Bir Cevap Yazın