Zehirlenmelerde ilkyardım nasıldır?

0
820
zehirlenmelerde ilkyardım nasıl yapılır?
zehirlenmelerde ilkyardım nasıl yapılır?

İlkyardım bilgisinin önemini evde, okulda veya herhangi bir yerde zehirlenme vakalarıyla karşılaştığınızda fark edersiniz. Peki zehirlenme vakalarında ne kadar ilkyardım bilgisine sahipsiniz? Zehirlenme meydana geldiğinde neler yapılabilir? Sindirim zehirlenmeleri, gaz zehirlenmeleri gibi durumlarda neler yapılmalıdır? İlkyardım bilgisinin ne kadar önemli olduğunun bilinciyle ve işin uzmanından bilgi almak gerektiği için Uzm. İlkyardım Eğitmeni Selma İkinci zehirlenmelerde ilkyardım nasıl yapılır konusu Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Zehirlenmelerde ilkyardım

Vücuda alınan toksik maddenin vücut fonksiyonlarını bozmasına zehirlenme denir. Genel belirtileri şunlardır:

  1. Bulantı, kusma, ishal
  2. Karın ağrısı
  3. Solunum sıkıntısı, morarma
  4. Bilinç kaybı
  5. Havale geçirebilir
  6. Nabızda düzensizlik ve hatta solunum ve kalp durması olabilir.

Sindirim yolu zehirlenmeleri

Bozuk besinler; tavuk, balık, mantar. Son kullanma tarihi geçmiş gıdalar, ilaçlar, kimyasallar, alkol zehirlenmelere yol açabilir.

  • Öncelikle bilinç kontrolü yapılır. Bilinci kapalıysa 112 aranır.
  • Ağız etrafı bol su ile yıkanır.
  • Hiçbir şey yedirilip içirilmez.

Özellikle kimyasal madde içmişse(çamaşır suyu, kezzap vb.) kesinlikle kusturulmaz. Çünkü ikinci kez yemek borusu tahriş olmuş olur.

Neyden zehirlendiği tespit edilip sağlık çalışanlarına bilgi verilir.

(Zehirli maddenin türü nedir, ilaçsa adı nedir, kaç tane içilmiş, kaç saat olmuş?)

ilkyardım bilgisinin önemi nedir?
ilkyardım bilgisinin önemi nedir?

Gaz zehirlenmeleri

Genellikle şofben, doğal gaz, mutfak tüpü, boya ,tiner, yapıştırıcı, temizlik maddeleri(kireç çözücü, çamaşır suyu, kezzap, leke çıkarıcı) ile olur. Özellikle temizlik maddeleri birbirleriyle karıştırılınca ortaya çıkan gaz çok etkili bir zehir oluşturur.

Şofben kaçağı, doğal gaz kaçağı ve mutfak gazı kaçağında hemen vana kapatılmalıdır. Etkilenen kişi yatay pozisyonda sürükleme yöntemiyle uzaklaştırılmalıdır. Cam kapı açılıp temiz hava alması sağlanmalıdır. Bilinci kapalı ise 112 acil aranmalıdır.

Temizlik maddeleri çocukların ulaşamayacağı yerlere konmalıdır. Gaz emniyetleri sık sık kontrol edilmelidir. (Bu asla çakmak ya da kibritle yapılmamalıdır) Temizlik maddeleri asla birbirine karıştırılmamalıdır.

Şofben kullanımında banyo yapılırken kapı içeriden kilitlenmemelidir. Bağlantılar mevzuata uygun olmalıdır.

Evde yaşanabilecek ev kazaları alınacak önlemler ve kullanılan ürünler ile ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikBeyaz bir cilt için bakım önerileri
Sonraki İçerikBebekler için kavanoz maması tarifi
Selma İkinci
1970 yılında Düzce’de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Düzce’de tamamladıktan sonra, 1986 yılında Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünü kazandım. 1989 yılında mezun olduktan sonra 2014 yılında emekli olana kadar yoğun bakım, diyaliz ve psikiyatri hemşireliğinin yanı sıra, son 17 yılı radyoloji teknikeri olarak çalıştım. 2014 yılında emekli olduktan sonra İlk Yardım Eğitmenliği ve Eğitici Eğitmenliği sertifika programlarına katıldım. Daha sonra profesyonel olarak çeşitli eğitim gruplarında binlerce kişiye eğitim verdim. Çalışmalarıma Fonksiyonel Tıp Danışmanlığı Uygulayıcısı ve İlk Yardım Danışmanı olarak devam etmekteyim.

Bir Cevap Yazın