Sarsılmış bebek sendromu nedir?

0
2246

Sarsılmış bebek sendromu; bebeklerin kol, gövde ve ayaklarından tutulup sarsılarak etkilenmeleri durumudur. Ebeveynlerin bilinçsizce kontrolsüz davranması oldukça ciddi hasarlara , hatta ölüme bile yol açabilir. Sarsılmış bebek sendromunda beyin sarsıntısı, omurilik hasarı ve felci, görme ile ilgili sorunlar, gelişme geriliği, zeka geriliği, kemik kırılması gibi durumlar olabilir.

Sarsılmış bebek sendromuna en sık olarak  ebeveynlerin kolik sancısı olan bebeklere kontrolsüz şekilde uyguladığı kol veya göğüsten tutarak sarsma hareketi sebep olur.

Bebeklerin özellikle ilk 3 ayda boyun kasları yeterince gelişmediğinden bebeğin sarsılması durumunda kafatası içinde hareket eden beyin dokusundaki damarsal yapılarda kanama ciddi sonuçlara yol açabilir.

Bebekleri havaya atarak sevmeyin!

Bu sendroma sebep olan diğer durumlar ise şunlardır:

– Bebeği beşikte hızlı şekilde sallamak
– Bebeği sevmek amaçlı havaya fırlatmak
– Bebeği sırtta taşırken koşmak
– Bebeği dizinde zıplatmak
– Bebeği ayak bileklerinden tutup çevirmek
– Çocuğu kendi etrafında döndürmek
Sarsılmış bebek sendromu düşündüren bulgular nelerdir?

Bu rahatsızlıkta hastalarda beyin ve göz çevresinde kanamalar olur. Bu hastalar bazen sağlık kuruluşuna apne, konvülsiyon ve koma tablosunda başvurabilirler. Tedavide gecikme kafa içi basınç artışına sebep olabilir. Sarsılmış bebek sendromu olan bebeklerin 3’te 1’i hayatını kaybetmektedir. Kalanlarda ise kalıcı nörolojik hasarlar görülebilmektedir. Bu nedenle bu konu çok önem arz etmektedir.

Bu rahatsızlıktan korunmak için nelere dikkat edelim?
-Bebeğiniz 2 yaşın altında ise hiç sarsmayalım. -Bebeğinizi taşırken mutlaka başını arkadan  destekleyin.
-Çocuğunuza bakacak insanları mutlaka bu konuda uyarın. -Kolik nedeniyle ağlayan bebeğinize karşı daha sabırlı olun. Sinirleniyorsanız ve öfkenize hakim olamıyorsanız uzman desteği alınız.
-Şayet bebeğinizi sarstığınızı düşünüyorsanız hızlı bir şekilde gecikmeden bir uzmana başvurun.
Çocuklarımıza karşı daha sakin ve sabırlı olmak ümidiyle..

Bir Cevap Yazın