Aile arabası alırken nelere dikkat etmeliyiz?

0
927

Çalıştık, didindik, kazandık. Sevdik, sevildik ve bir yuva kurduk. Küçük hanımlar ve beylerle yuvamızı ısıttık, bereketine bereket kattık. İşte şimdi çoluk çocuk yollara düşme zamanı. Daha önemlisi, karar vakti. Model bol ve aralarından sadece birini aileye alacağız. Ama nasıl, neden ve hangi ihtiyaçlara göre?

Bekârlıkta arabanın yeri başkadır. Ne kadar eş dost da taşısa, bir süreliğine epeyce benimsense de, hatta isim verilerek içselleştirilse de bir nevi eşya olmaktan öteye geçmez. Oysa yaşamdaki rollere anne-baba olmak eklenince bireysel keyfi ve zevki ötelemek suretiyle en kusursuz olanın peşine düşmek kaçınılmaz hale geliyor. Çocuksuz hayattaki kişisel lüks ve ihtiyaçlar bebeklerin dünyaya gelmesiyle otomatik olarak ikinci plana atılıyor.

Ebeveyn olarak otomobil sahibi olmaya dair adım atılıyorsa düşünülmesi gereken sayısız ince ayrıntı devreye giriyor. Çünkü alınacak araç, insanın en kıymetlilerini, ‘ailesini’ taşıyacak.

Doğal olarak herkesin hayalinde rüya gibi bir araba yatar. Hem konforlu ve estetik açıdan cazibeli, hem de tüm ihtiyaçları karşılayan ve en mühimi de güvenli bir araç. Tabii akıllı bir alışveriş yapmak ister bu devrin anne-babası.

Otomobil sektörünün nabzını tutarak size özel derlediğimiz önerilerimizle seçeneklerinizi daraltmaya ne dersiniz?

İhtiyaçlarınızı iyi düşünün

Yeni bir araç sahibi olmadan önce yapılacak ilk şey, enine boyuna düşünmek. Çocuk sayınız, çocuklarınızın yaşları, sıklıkla yolculuk ettiğiniz noktaların uzaklıkları gibi pek çok maddeyi alt alta sıralayın zihninizde. Örneğin, fazla çocuk sahibiyseniz minibüs tarzı araçları da gözardı etmemelisiniz. Tabii büyük şehir trafiğinde kaybedilen zamanı da iyi düşünün ve zamanın kolay kolay satın alınamadığını.

Bütçenizi doğru planlayın

Hesap kitap yapmadan böylesi bir satın almaya girişmek mümkün değil elbette. Tamam, kredi ya da leasing ile de alabilirsiniz. Ancak bir aileniz olduğu için yaşam zaten masraflı sizin için. Dolayısıyla ayağınızı yorganınıza göre uzatmalısınız. Belki rüyalarınızın arabasını hemen alamazsınız. Ancak ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa yetinmeyi bilmelisiniz. Bütçe yaparken sigorta gibi giderleri de dahil etmeyi unutmamanızda yarar var.

Araştırma ve seçenekler etabı

Ödemelerinizi planladınız mı? O halde sıra modelleri araştırarak kıyaslamaya geldi. Bunu da doğru noktalarda yapmalısınız. “Aile otomobili”, pazarda yerleşmiş bir kavram. Dolayısıyla bu kategoride yer alan alternatifler belli. Bu da size zaman kazandırıyor. Araç satışı yapan iyi web siteleri var. Ayrıca otomotiv sektörünün güvenilir satışçıları da ortada. Bu arada çevrenizden ve internet’teki gerçek kullanıcıların görüşlerinden – özellikle forumlarda kayda değer yorumlar bulabilirsiniz – aldığınız referansları da dikkate alın. Tecrübeyle sabit olan her zaman önemlidir.

Mutlaka test sürüşü yapın

Listenizdeki birçok alternatifi elemiş olmalısınız. Şimdi sıra kalanlar arasından seçim yapmak için son adıma geldi. Gidin ve tek tek, kalan seçenekleri kullanın. Hatta bunu çocuklarınızla yapın. Deneyiminizi eksiksiz kılmak için de çocuk oto koltuklarına dek alın ve araçla uyumuna, çocuklarınızın ne kadar rahat ettiğine bakın. Kendi sürüş keyfinizden çok bunları göz önünde bulunduracağınız için kararınızda ilk kriter çocuk güvenliği ve konforu olacaktır.

Ona miras kalsın diyorsanız…

Modern anne-babaların çevre duyarlılığı malum. Buna göre bir araç seçimi de yapılabilir elbette. Şehir otomobillerinde son yıllarda çevre dostu olanlar öne çıkıyor. Düşük yakıt tüketimini de ön planda tutan bir aile, bu tutumlu alternatifi de değerlendirebilir. Sektörün bu anlamdaki üretimini hızla geliştirerek artırdığını unutmayın. Hem sessiz çalışan, hem tasarruf sağlayan hem de gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmaya destek olacak nice seçenek önünüzde.

Ya küçük yolcu bir bebekse?

Zaten bir araç sahibi olan çift, bebek sahibi olunca arabasını değiştirir mi? Evet, çünkü bu minik ve yeni varlık, yetişkin hayatını baştan aşağı değiştirecek kadar güçlü bir nedendir. Tabii öncelik güvenlik olduğu için hava yastıkları ve görünümden daha fazlası aranıyor bu koşulda. Yeni anne-baba, çocuklarını büyütmüş ailelerin önerilerine kulak vermekle başlayabilir. Ya diğer hayatî noktalar nedir?

– Bebek için puset ya da karyola almaktan çok daha zorlayıcı bir alışveriş burada mevzu bahis olan. Uygun seçeneklerin tümünde pencere kilitleri olduğuna emin olun. Tüm yeni modellerde mevcuttur. Bu demektir ki, yenilere bakmanız gerekiyor.

– Otomatik kilitlenen emniyet kemeri önemlidir. Bebekler için tasarlanan oto koltuklarında yer alır. Bazen de aksesuar olarak edinmek gerekir. Test sürüşünüzde bebeğinizle bunu da deneyimlemenizde yarar var.

– Derin koltuklar ve geniş kapılar bebekli aileler için her zaman avantajdır; bebeği ve eşyalarını rahatça yerleştirmek için öncelikle. Eğer üçüncü bir sıraya sahip araç istiyorsanız koltukların ayarlanabilir olduğundan emin olun. Zira gereksiz bir sıra hareket kabiliyetinizi kısıtlayacak ve arka koltuğa geçişinizi zorlaştıracaktır.

– Bir bebek sahibi olan çiftin en büyük yanılgısı, otomobilde çok da geniş alana gereksinim duymayacağı düşüncesidir. Aksine, bebeğin eşyası ve ihtiyaçları bir çocuğunkinden daha fazladır.

Bir Cevap Yazın