Yaz geldi, tatil hazırlıkları başladı!

0
1037
Tatil için yola çıkacak bebekli ailelerin dikkat etmesi gereken birkaç konudan hızlıca bahsetmek istiyorum. İşte bebekle tatil yapmak isteyen ailelere önerilerim:

Ana Kucağı/Oto Koltuğu; Aracınızla yapacağınız uzun süreli yolculuklarda mutlaka 2 saatte bir mola verin ve bebeğinizi/çocuğunuzu puset veya koltuğundan kaldırıp kucağınıza alın, hafifçe sırt masajı yapın, yürütebiliyorsanız mutlaka 3-5dk. yürütün! Bu işlemler yavrunuzun vücudunun kan dolaşım sistemini rahatlatacaktır.

Puset veya oto koltuğunda yolculuk eden yavrunuzun emniyet kemerinin tüm yolculuk boyunca takılı olmasına dikkat edin. Takmayayım, çok sıkıldı vs. düşüncelere aman sakın girmeyin! Allah muhafaza yetişkinler için çok sıradan olan anlık bir fren, yavrunuzun araç içinde ciddi anlamda yaralanmasına sebep olabilir.
Bebeğinizin ve bez kullanıyorsa çocuğunuzun altının kuru olmasına özellikle seyahatlerde çok özen gösterin. Aksi taktirde azıcık bile yapılmış idrar veya kaka bebeğinizin popo etrafı ve genital bölgesinde(sürekli oturur veya yatar pozisyonda olduğu için) ciddi pişiklere neden olacaktır. Bez değişimi için mola vermeyi beklemeyin! Bez değiştirmek için mola verin!
Bebekle yolculuk esnasında klima kullanacaksanız, klima ayarını kendi vücut ısınıza göre değil bebeğinizin/çocuğunuzun vücut ısısı ile birlikte ortamın ısısına göre dengede ayarlayın! Özellikle yaz aylarında araç içi sıcak hava/soğuk hava dengesinin olumsuz etkilerinden korunmak adına yanınıza hava geçirgen müslin örtüler ile birlikte yavrunuzun sırtı için de -yolculukta sırtının sürekli koltuğa yapışık olduğunu düşünürsek- terlemesine karşılık küçük penye mendillerden (ben sırtına ağız mendili olanlardan kullanıyorum) alabilirsiniz. Böylece bebeğinizin terlemesini veya üşümesini önleyebilirsiniz. Araçta klima çalışıyor diye camları yol boyu açmamazlık da yapmayın. Ara sıra aracın camlarını açarak araç içi hava değişimini sağlayın. Hatta doğa harikası bol ağaçlı, az araçlı yollardan geçiyorsanız ohh miss gibi oksijeni solumak için açın camları!
Biberon kabında sürekli olarak tazelediğiniz içme suyu ile birlikte yanınıza atıştırmalık taze veya kuru meyveler ile (bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse) yavrunuz için masal kitapları veya şekil kartlarını da mutlaka alın. Yolculuk boyunca kendisini oyalamak konusunda işinizi kolaylaştıracaktır.
Emzirme; Mola veremeyecek bir noktada bebeğiniz emzirilmek isteğiyle ağlamaya başladı ve onu ne yaptıysanız bir türlü susturamıyorsunuz. Burada anne olmanın az da olsa meşakatini çekip bebeğinizi güvenli bir seyahat adına kucağınıza almadan, oto koltuğuna kendinizi siper ederek emzirebilirsiniz. Çünkü aksi durumlarda kucağa alınan bebek emzirme esnasında bir nevi tavşan uykusuna geçip uyuyabiliyor ve siz tam koltuğa yada pusetine koyduğunuzda yeniden uyanıp ağlamaya başlıyor ve siz o sırada buhranlar geçiriyorsunuz. (ben çok geçirirdim bir zamanlar! ) Ama o koltuğunda veya pusetindeyken kendisini emzirirseniz ve üstüne birde uyumasını sağlarsanız geriye kendisinden memeyi kurtarmak kalıyor onu da yaptıktan sonra sessiz zafer çığlıkları atıyor ve yolculuğunuzun tadını çıkarmaya başlıyorsunuz.

Önemli! Bu arada aracınızda aşırı gürültü içermeyen, mümkünse dinlendirici tarzda klasik müzikler çalarsanız oh ninni tadında geçti gitti yollar. Haydi iyi yolculuklar!

Bir Cevap Yazın