Pamukçuk nedir, bebeklerde pamukçuk neden olur?

0
1238

Yeni doğan bebeklerde görülen ve bebekte çeşitli huzursuzluklara sebep olan pamukçuk neden olur? Pamukçuk belirtileri, tedavisi ve geçmesi için evde yapılabilecekleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep İbişoğlu Baştan açıkladı.

Pamukçuk veya ağız mantarı (candida albicans); ağız boşluğundaki herhangi bir bölgede gelişebilen, beyaz-sarı renkli plak ve döküntülerle karakterize olan, genellikle yeni doğmuş bebekleri ve çocukları etkileyen bir mantar enfeksiyonudur.

Oral pamukçuğa neden olan C. Albicans adlı mantar, normal şartlarda tüm sağlıklı bireylerin ağız içi florasında belirli bir miktarda bulunan, diğer bakteri ve mantar türleri ile denge içerisinde yaşayarak ağız florasını oluşturan bir canlıdır.

Antibiyotik kullanımı, diş çıkarma, annenin bir mantar enfeksiyonu varsa doğum kanalından, kirli meme ucundan, iyi temizlenmemiş emzik ve biberon kullanımından ya da vücut direncinin azaldığı diğer durumlarda bu mantar türünün üremesinin kontrolden çıkması, pamukçuk hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Yine uzun süre emzik ya da meme emmek cildi tahriş ederek pamukçuk oluşumunu kolaylaştırabilir.

Pamukçuk belirtileri nelerdir?

Pamukçuk her yaşta ortaya çıkabilen bir durum olmakla birlikte, sıklıkla bebeklik veya erken çocukluk döneminde görülen bir rahatsızlıktır.

Oral pamukçuk, ilk oluştuğu aşamalarda çok hafif seyreder ve çocuklarda herhangi bir belirtiye yol açmadığından fark edilmesi de mümkün olmayabilir. Fakat hastalığın fark edilmemesi, kendiliğinden iyileşmemesi ve tedavi edilmemesi durumunda enfeksiyon ilerleyerek birtakım belirtilerle kendini göstermeye başlayabilir.

Pamukçuğun yaygınlığı ve şiddetine bağlı olarak sıklıkla görülen klinik belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

• Ağız içi, yanaklar, diş etleri, dil, bademcikler veya dudaklarda sarı-beyaz renkli plaklar ve döküntüler
• Plakların kaldırılması sonrası sızıntı şeklinde kanama (plaklar temizlendiğinde altta kanama yoksa pamukçuk değil süt lekesidir)
• Ağıza, dile ya da damağa süt değince ağrı veya yanma hissi
• Bebeklerde emmeyi reddetme (memeyi ağzına almaması) ve huzursuzluk
• Ağızda kötü tat hissedilmesi veya tat kaybı
• Yutma güçlüğü

bebek reflu1

Pamukçuk nasıl anlaşılır?

Pamukçuk hastalığı, oluşturduğu beyaz lezyonlar ile bebek ve çocuklarda çok yaygın olarak görülmesi ve ebeveynler tarafından bilinen bir hastalık olması sebebiyle kişiler tarafından kolaylıkla fark edilebilir.

Hastalığın ebeveynler tarafından fark edilmesi durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hekim tarafından yapılacak olan muayene ile ağız içi ve dil yüzeyi detaylı bir şekilde incelenerek hastalığın teşhis edilebilmesi mümkündür.

Pamukçuk için evde yapılabilecekler neler?

• Bebeğin ağız temizliği
• Annenin emzirme öncesi el temizliği
• Annenin meme ucu temizliği, bakımı ve ıslak kalmaması (göğüs pedi kullanılması)
• Emzik, biberon ve diş kaşıyıcılarının temizliği, sterilizasyonu
• Bebeğin giysilerinin temizliği (60 derecede yıkanmalı)

Pamukçuk nasıl tedavi edilir?

Tedavinin en önemli parçası temizliktir.

Lezyonlar kesinlikle elle temizlenmemelidir (Steril gazlı bez ya da temiz bir tülbent kullanılabilir).

Kaynatılmış soğutulmuş su içerisine karıştırılan az miktarda karbonat ile bebeğin ağzı ve meme ucu silinebilir fakat geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Doktor kontrolü altında pamukçuk için ilaç kullanılır. Bir mantar enfeksiyonu olduğu için antifungal damlalar 7-10 gün süreyle bebeğe verilir. Annenin göğsünde de enfeksiyon varsa bebek için kullanılan mantar önleyici ilaçlar göğüs ucuna sürülebilir.

OKUMALISINIZ: Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

Önceki İçerikHamilelikte çatlak neden olur, nasıl geçer?
Sonraki İçerik6 adımda doğru bebek bezi tercihi nasıl yapılır?
Uzm. Dr. Zeynep İbişoğlu Baştan
1985 yılında Antalya'da doğdum, ilkokulu bitirdikten sonra Anadolu Lisesi sınavıyla gurur duyduğum okulum Antalya Anadolu Lisesi'ni kazandım. Orta ve lise eğitimimi burada tamamladım.2003 yılında çocukluk hayalim olan doktor olmayı seçerek Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başladım. 2009'da okulu 3.lükle bitirdim. Çocukları çok sevdiğimi, onlarla çok iyi anlaştığımı ve onların dilinden konuşabildiğimi farkettiğim zaman ise uzmanlık alanım belli oldu. Bu sebeple Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisası için aşık olduğum memleketim Antalya'ya geri dönerek 2010-2014 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ihtisasımı yaptım. 2014'de uzmanlığımı aldıktan sonra mecburi hizmet için Nevşehir Devlet Hastanesi'ne atandım. 2014-2016 arasında Nevşehir ve Ürgüp Devlet Hastaneleri'nde çalıştım ve 2016 yılı sonunda güzel Kapadokya'dan ayrılarak yine memleketim Antalya'ya döndüm. 2017-2020 arasında Antalya'da bir özel hastanede çalıştıktan sonra en büyük hayalim olan kendi muayenehanemde Kasım 2020'den itibaren hizmet vermekteyim. Çocuklar için her zaman önceliğim koruyucu hekimlik olması nedeniyle; keyifle, huzurla, zaman kısıtlaması olmadan, tüm hijyen önlemlerinin alındığı ortamda çocuklarımızı büyütmek en büyük isteğim. @cocuk.dr.zeynep sayfamda her gün bilgilendirme yazıları sunarak anne ve babalara destek vermeye devam ediyorum. Sağlıklı çocuk mutluluktur ilkesiyle severek işimi yapıyorum. Acil tıp uzmanı Dr. Volga Baştan ile evliyim.

Bir Cevap Yazın