6 adımda doğru bebek bezi tercihi nasıl yapılır?

0
3716
Doğru bebek bezi nasıl seçilir?
Doğru bebek bezi nasıl seçilir?

Bebek bezi numaraları nasıl seçilir? Bebek bezi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ass. Dr. Mustafa Orhan Duyar, doğru bebek bezi seçimi konusunda anne babaları bilgilendirdi.

Bebek bezi seçimi nasıl olmalı? 

Bebeğini kucağına alan anne babalar için bebek bezi seçmek, bebek bakımına başlamanın ilk adımlarından biridir. Peki, aileleri kimi zaman zorlayan bebek bezi seçimi nasıl yapılmalıdır? İşte detaylar…

Doğru beden

Bebek bezi seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doğru bebek bezi numarasıdır. Bebek için uygun olmayan bir bebek bezi numarası birçok açıdan sorun yaşanmasına yol açar. Bebeğe küçük gelecek bir bebek bezi pişik sorunlarına neden olabilecekken, büyük gelecek bir bebek bezi sızıntılara ve akabinde bebekte huzursuzluğa, sürtünmeye, kızarıklığa, alerjiye neden olacaktır. Bu sebeple bebek bezi seçiminde ilk aşama doğru bedeni yakalamaktır.

Bebeğin kaç aylık olduğuna göre bebek bezi numara seçimi yapmak, bebeklerin gelişim süreci birbirinden farklı olması sebebiyle çok doğru bir yöntem kabul edilemez. Bebek bezi beden tercihi yaparken bebeğin kilosunu göz önünde bulundurmak çok daha objektif ve doğru bir yöntemdir. Bebek bezleri genellikle bebeğin kilosuna göre prematüre, yenidoğan, 3, 4, 5 ve 6 olarak numaralandırılmıştır.

Bebek bezi numara seçimi 

Bebeğinizin kilosuna göre bir seçim yapmak için genelleme yapmak gerekirse, prematüre bezleri 2-5 kg arasında, yenidoğan bezleri 3-6 kg arasında, 3 beden bezler 4-9 kg arasında, 4 beden bezler 7-17 kg, 5 beden bezler 9-20 kg, 6 beden bezler 11-25 kg arasında tavsiye edilmektedir.

OKUMALISINIZ: En iyi bebek bezi markası hangisi? 

Bebek bezi nasıl seçilir?
Bebek bezi nasıl seçilir?

Aldığım bebek bezi bebeğime uyumlu mu?

Bebeğe bezi giydirdikten sonra uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesi, sızıntı olup olmadığının takibi, bez ile bebek cildi arasında boşlukların gözlemlenip gözlemlenmediği, bebek açısından hareket zorluğu oluşturup oluşturmadığı kontrol edilmelidir. Bebek bezi değişimi sonrası ciltte pişik, kızarıklık, tahriş bulunup bulunmadığı dikkatle izlenmelidir. Her şey yolunda ise bebek ağırlık aralığının üst sınırına yaklaştığında, bir beden büyük bez bedenine geçiş yapmak güzel bir tercih için yeterli olacaktır.

Farklı markaların bedenleri arasında tam bir uyum olmadığı, bu nedenle bir markanın bir bedeni hakkında yeterli tecrübe edindikten sonra toplu bez alımı yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Bu sebeple marka değişimi öncesi deneme ürünlerinden ya da az miktarda bulunan paketlerden alınarak uyumun gözlenmesi maddi anlamda kazanç sağlayacaktır.
Doğru bebek bezi seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Beden seçimini doğru yaptıktan sonra, elbette birçok faktör bebeğin rahatı, huzuru ve gün içindeki performansı açısından etki göstermektedir. Bu etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Emicilik

İyi bir bebek bezinin, ıslaklığı bebeğin cildinden uzak tutma özelliğine sahip olması ve tahriş, kızarıklık, sürtünmeye karşı koruma sağlaması gerektiği unutulmamalıdır. Nitekim pişiğin temel nedeni ciltte çiş sonrası uzun süre kalan ıslaklıktır.

Hızlı kuruluk:

Bebek çişini yaptıktan hemen sonra hızla kuruyan ve sıvıyı hapseden bir bez tercih edilmesi sağlık ve konfor açısından oldukça önemlidir.

Doku:

Yumuşak bir yüzey bebeğin hassas cildini tahriş etmeden korumaya yardımcı olacaktır. Yumuşak ve esnek olmayan bir bebek bezi, bebeğin cildinde kolayca tahrişe neden olabilir. Bezin hem içeriğinde kullanılan maddelere hem de dokusuna dikkat etmek bu sebeple önemlidir.

Islaklık göstergesi:

Islaklık göstergesi, sarıdan maviye dönen renkli bir çizgidir. Ebeveynler için kullanımında kolaylık sağlaması, özellikle yeni anne babalar için bir tercih sebebi olarak sayılabilir.

Yenidoğanlar için özel üretilmesi:

Bebek bezinin önünde var olan bir kesik sayesinde, göbek çevresini içerisine almayarak, göbeğin hem kuru kalmasını sağlaması hem de oksijenli oda havasına maruz kalarak iyileşmesine imkan tanıması açısından özel üretilmiş bezler, yenidoğan döneminde güzel bir tercih olabilir. Ancak bu özellik tercih edilen bezde mevcut değilse, bezin ön kısmı katlanarak da, benzer bir ortam oluşturularak, göbek kordonunun kuru kalması sağlanabilir.

Tekrar tekrar kullanıma uygun olması:

Bebeğinin altının kontrol edilerek, çişini yapmadığında tekrar aynı bezin kullanılmaya devam edilmesi, yan bantların çabuk yıpranmaması ile mümkündür. Cırt cırtların hemen bozulmaması, 4-5 aç kapa yapmaya uygun yan bantlara sahip olması, bez tercihinde önemli bir etkendir.

Yanlış bebek bezi pişiğe davetiye çıkarıyor

Yanlış bebek bezi seçimi, bebek bezinin hassas bebek cildine sürtünmesi ve kapalı bez bölgesindeki idrar ve dışkının cildi tahriş etmesi, bezin hemen kurumayarak ıslak kalması sonucu kızarıklık ve pişiğe yol açması açısından önemli bir sorundur. Riski artan idrar yolu enfeksiyonu özellikle kız çocuklarında görülebilecek ciddi bir tıbbi problemdir. Kız çocuklarının idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık oluşturan genital anatomisi, yeterince emici olmayan bir bez ile karşılaştığı vakit daha yüksek boyutta bir enfeksiyon riskine sebep olmaktadır.

“En pahalı bebek bezi iyidir” algısı yanlış

Doğru bez seçimi, yukarıda saydığım yaklaşımlar doğrultusunda yapılırsa, bebeklerin konforu artacak, huzurla büyümeleri için bir aşama daha atlatılmış olacaktır. Bez seçimi yaparken, en pahalı olan en iyidir yanılgısına düşmeden, bebeğin en rahat ettiği bez tercihi, yukarıda da saydığım tercih sebepleri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

OKUMALISINIZ: Kolik nedir? Kolik bebek nasıl anlaşılır?

Önceki İçerikPamukçuk nedir, bebeklerde pamukçuk neden olur?
Sonraki İçerikVajinal mantara dikkat! Tedavisi ihmal edilmemeli
1992 yılı Kayseri doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Kayseri’de tamamladım. Bu süreçte birçok sosyal etkinlikte düzenleyici, konuşmacı ya da katılımcı olarak yer aldım. Lise mezuniyetiyle birlikte 2011 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. Üniversite hayatında da birçok etkinlik ve sosyal faaliyetler düzenleyerek, futbol ve voleybol turnuvası, geziler, tıp bülteni çalışmaları, tıp fakültesi öğrencileri eğitim çalıştayları ve tıp kongrelerinde yer aldım. 2014 yılı eylül ayı içerinde ‘’SON MEKTUP’’ adını verdiğim bir şiir kitabım piyasaya çıktı. 2017 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olarak, ilk görev yeri olarak atandığım Tokat ili Almus ilçesi Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetimi tamamladım. Tokat’ta ayrıca gerek görülen görevlendirmeler kapsamında Turhal ve Yeşilyurt ilçe Devlet Hastanelerinde acil servis hekimi olarak görev yaptım. Farklı ilçe devlet hastanelerinde çok sayıda hasta görmenin bana kattığı bilgi ve tecrübelerle birçok branş hakkında fikir sahibi olma imkanı buldum.  2019 yılında, henüz öğrencilik yıllarında ilgimi çeken, mecburi hizmet yıllarında ise bebek ve çocuk hastalarımızla geçirmekten keyif aldığım vakitlerle birlikte ilgi ve alakamın artarak devam ettiği Pediatri bölümünü, Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıları, kazanarak asistan hekim olmaya hak kazandım.

Bir Cevap Yazın