Yazı İçeriği
Güzellik kadın erkek herkes için önemlidir. Yaş aldıkça genç bir görünüme sahip olmak ise hemen hemen herkesin isteyeceği bir durumdur. Zamana ve yaşa meydan okuyamayan cilt üzerine ufak dokunuşlarla genç görünmek ve sizi olumsuz etkileyen kırışıklık ve ince çizgilerden kurtulmak artık daha kolay ve ulaşılabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Eryılmaz, botoks hakkında merak edilenleri Anne Bebek Kulübü için yazdı.
Botoks Nedir?
Botoks dünya genelinde en sık uygulanan ameliyatsız estetik işlemdir. Botulinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir nörotoksindir. Tıpta yıllardır birçok farklı branş tarafından çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Kırışıklık üzerine etkisi ise tesadüfen saptanmıştır. Bir göz doktoru şaşılık tedavisinde botoks kullanmış ve hastası göz çevresinde kırışıklıkların geçtiğini ifade etmiştir. Başka hastalarında benzer ifadelerde bulunması sonucu kırışıklık üzerine etkisi araştırılmış ve yapılan çalışmalar sonucunda FDA tarafından estetik amaçlı kullanılmak üzere onay almıştır.
Botulinum toksini, kas sinir kavşağında kasa kasılma uyarısının geçişini engelleyerek kaslarda geçici süre ile gevşeme sağlar. Böylece kasların üzerinde bulunan deride kas hareketleri ile oluşan çizgilerin açılmasını sağlar. Botoks ile derin olmayan kırışıklıklar tamamen düzeltirken, derin kırışıklıklarda hafifleme olur.
Botoks Ne İşe Yarar?
Özellikle alın, kaş arası ve göz çevresi kırışıklıklarında botoks sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca kaş kaldırma, burun üstü çizgileri, burun ucu kaldırma, dudak etrafı çizgileri, boyun kırışıklıkları, aşırı terlemenin tedavisi, diş sıkmanın tedavisi, migren tedavisi gibi durumlarda da sıklıkla kullanılmaktadır.
Botoks Nasıl Yapılır?
Botoks kuru toz flakon şeklindedir. Kullanılmadan önce %0.9’luk sodyum klorür çözeltisi ile karıştırıldıktan sonra enjeksiyon şeklinde uygulanır. İşlem 10-15 dk sürer. Etkisi 3. günde başlar ve 10-12. günde istediğimiz etki ortaya çıkar. Botoks oldukça ince uçlu iğneler ile yapılmaktadır ve bu nedenle işlem sırasında ağrı minimaldir.
Botoks Kimlere Yapılır, Kimlere Yapılmaz?
Botoks bazı durumlarda uygulanmamaktadır. Uygulanacak deri bölgesinde enfeksiyon varlığında, kişinin botoksa ya da içeriğinde bulunan herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılık varlığında uygulanmamaktadır. Ayrıca gebelik-emzirme gibi özel durumlarda, kas hastalıklarında (Myastenia Gravis, Lambert-Eaton Sendromuy gibi) da botoks uygulanmaz.
Botoks Hangi Bölgelere Yapılır?
En sık kaş arası, alın, göz çevresi çizgileri, burun üstü çizgileri, dudak kenarı çizgileri için uygulanır. Bunun dışında burun ucunun kaldırılması, gülerken üst diş etinin görünmesinin tedavisi (gummy smile), boyun bölgesi kırışıklıkları, kaş kaldırma, kaş asimetrisi, aşırı terlemenin tedavisi, migren tedavisi, diş sıkmanın tedavisi (masseter botoksu) gibi durumlarda da sıklıkla tercih edilir.
Botoks Zararlı mıdır?
Botoks yalnızca deneyimli hekimler tarafından uygulanabilen bir tedavidir. Yüz kaslarını iyi bilen bu konuda eğitimli, tecrübeli hekimlerce uygulanmalıdır. Uygun dozlarda ve doğru endikasyonlarda kullanılan botoks oldukça güvenli bir işlemdir. İşleme bağlı yan etkiler nadirdir. İşlemden sonra enjeksiyon noktalarında 1 saat sürebilen kızarıklık, hafif şişlik ve birkaç gün sürebilen morluk görülebilir. İşlem uygulanan bölgelerde 1 hafta geçici olarak karıncalanma ve uyuşma hissi olabilir. Çok nadir olarak kaşlarda ve göz kapağında düşme görülebilir ancak botoks geçici bir tedavi olduğundan bu durum da geçicidir.
Botoks Alerji Yapar mı?
Botoksun alerjik reaksiyona yol açma riski son derece nadirdir. Literatürde bu konuda çok az vaka bildirilmiştir. Genelde botoks öncesi kullanılan lokal anestezik maddelere karşı alerjik reaksiyon gelişebilmektedir.
Botoks Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Botoks uygulandıktan sonra kişi sosyal yaşantısına hemen geri dönebilir. Uygulamadan sonra 4-6 saat kadar dik pozisyonda kalınmalıdır. Öne eğilmekten ve sırt üstü yatmaktan kaçınılmalıdır. Enjeksiyon noktalarına 4-6 saat kadar masaj yapılmamalıdır. Uygulamadan sonraki 12 saat boyunca makyaj yapılmamalıdır. Uygulamadan sonraki 24 saat içerisinde ise banyo, aşırı egzersiz yapılmamalı, alkol alımından kaçınılmalıdır. 1 hafta boyunca hamam-sauna gibi sıcak ortamlardan ve botoks uygulanan bölgelere başka bir işlem yapılmasından kaçınılmalıdır.
Botoks Etki Süresi Ne Kadardır?
Botoks tedavisinin etki süresi ortalama 4-6 ay civarındadır. Etki süresi kişinin kas yapısına, uygulanan bölgeye, yaşına, yaşam tarzı ve alışkanlıklarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Sonuç olarak botoks hala günümüzde dünya genelinde en sık yapılan ameliyatsız estetik işlemlerin olamazsa olmazıdır. Kullanıldığı bölgelerde mimik kaslarını geçici olarak bloke ederek kişinin daha genç ve dinamik görünmesini sağlar.
Botoks ile ilgili annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!