Persentil hesaplama nedir?

0
670
Persentil hesaplama nedir?
Persentil hesaplama nedir?

Çocuklarda büyüme takibi yapılırken boy, kilo, baş çevresi ölçümleri yapılır. Sağlıklı gelişen bir bebek ile gelişme gösteremeyen bebek arasındaki farkı değerlendirebilmek için kullanılan persentil hesaplama nedir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Dilek Kökçü, Anne Bebek Kulübü için çocuklarda büyüme takibini yazdı.

Persentil nedir?

Persentil, bebeklerin ve çocukların büyüme ve gelişimini değerlendirmek amacıyla kullanılan bir ölçü sistemidir. Persentil tablosu, belirli bir özellik (örneğin boy, kilo veya baş çevresi) üzerinden, çocuğun yaşı, cinsiyeti ve diğer faktörlere bağlı olarak diğer çocuklarla karşılaştırılmasını sağlar. Bu tablo, çocuğun o yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklara göre hangi yüzdelik dilimde yer aldığını gösterir.

Çocuklarda büyüme takibi (persentil hesaplama)

Çocukluk çağı doğumdan başlayıp 18 yaş sonuna kadar devam eden çok uzun bir süreci kapsar. Bu uzun süreçte çocukların düzenli olarak büyümelerinin takip edilmesi oldukça önemlidir. Çocukların büyüme takibi denildiğinde akla büyüme eğrisini ifade eden persentil gelir. Persentil, bilimsel olarak kabul görmüş ilkeler doğrultusunda Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanmış bir tablodur.

Normal büyüme ve gelişme gösteren çocuk sağlıklı bir çocuktur. 

Büyümenin takibi çocuğu boyu, vücut ağırlığı ve 2 yaşına kadar baş çevresi ölçümleri ile yapılır. Doğumdan sonra ilk 1 yaşta bebekler hızlı büyürler.

Persentil değerlendirmesi ve takibi

Çocuğunuzun persentil değerlerini düzenli olarak takip ederek, gelişimini değerlendirebilirsiniz. Eğer çocuğunuzun persentil değerleri normalin dışında ise, bir sağlık profesyoneli ile görüşerek daha fazla değerlendirme yapabilirsiniz. Aylık ölçümler, çocuğunuzun büyüme trendini izlemenin yanı sıra sağlık uzmanınıza daha fazla bilgi sunmanıza da yardımcı olabilir.

Büyüme takibi nasıl yapılır?
Büyüme takibi nasıl yapılır?

Büyüme takibi hangi aralıklarla yapılır?

  1. ilk altı aylık düzende ayda bir
  2. ikinci altı aylık dönemde iki ayda bir
  3. 1-3 yaş arası üç ayda bir
  4. 6-12 aylık aralarda büyüme tamamlanıncaya kadar devam edilir.

Okumalısınız: Bebeklerde büyüme geriliği nasıl anlaşılır?

Persentil hesaplama eğrisi nedir?
Persentil hesaplama eğrisi nedir?

Persentil tablosu ve hesaplama nasıl yapılır?

Persentil tablosu genellikle 10’dan 90’a kadar olan persentil aralıklarını içerir. %50, ortalamayı temsil eder, %10 ile %90 ise sınırları belirler. Çocuğun yaşına, cinsiyetine, kilosuna ve boyuna en yakın değerleri içeren satırlar, çocuğun persentil değerini belirtir.

Persentil hesaplama için, çocuğun yaşına ve cinsiyetine uygun tabloyu bulun. Ardından, çocuğunuzun özelliklerini (boy, kilo, baş çevresi) tabloya karşılık gelen hücrede bulun ve persentil değerini okuyun.

Normal kabul edilen persentil değeri nedir?

Bizler büyümenin normal olup olmadığını değerlendirmek için persentil grafiklerini (büyüme eğrilerini) kullanırız. Bu eğriler bize çocukların kilosunu ve boyunu, toplumdaki aynı yaştaki aynı cinsiyetteki çocuklarla kıyaslamamızı sağlayan bir rakam verir. (%3-%97 persentil arasını normal kabul ederiz.) Tek bir ölçümden ziyade takibin nasıl gittiğini de çok önemlidir.  Takibinde eğride %3’lük dilimin altında kalan, izlemlerinde yüzdelik dilimde düşüşler izlenen çocuklar mutlaka bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir.

Otomatik persentil hesaplama ve değerlendirme

Bebeğinizin büyüme eğrisini takip etmek için otomatik persentil hesaplama araçları kullanabilirsiniz. Çocuğun yaşını, boyunu ve kilosunu girdikten sonra, program çocuğunuzun büyüme oranını değerlendirir ve persentil diliminde nerede olduğunu gösterir.

İdeal boy ve kilo hesaplama

Kadın Erkek

Boy

Kilo

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın