Ne zaman anne sütü verilmez

0
660
Ne zaman anne sütü verilmemelidir?
Ne zaman anne sütü verilmemelidir?

Her anne bebeğini sağlıklı bir şekilde emzirmek ister ve doktorlar her koşulda emzirmeyi tavsiye eder. Ama bazı istisnai durumlar hariçtir. Bebek emzirmesinde anne sütü verilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Ne zaman anne sütü verilmemeli Bebek Yoğun Bakım Hemşiresi Duygu Sarısu, Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Anne sütü hangi durumda verilmemeli

Bebek sahibi olmak isteyen her anne adayının merak ettiği ve araştırdığı konuların başında; anne sütü neden önemli, bebeğim için hangisi daha faydalı hangi durumlarda bebeğimi emziremem gibi sorular gelir.

Siz değerli anne ve anne adaylarının aklına getirmesini istediğim ilk şey bu doğal sıvının yüzyıllardır salgılayan ve tüketen tüm canlılarda nasıl mucizeler yarattığının gözle görülmesidir.

Bulunduğumuz yüzyılın getirdiği teknolojiyle beraber özellikle insanlara dayatılmaya çalışılan sanki kullanmazsak bebeğimiz iyi gelişmeyecekmiş gibi abartılan reklamları yapılan formül mamalar anne sütünün kalitesine ve saflığına asla ulaşamayacaktır.

Tabi ki bu durum akla ‘Formül mama alan bebek gelişemez mi?’ sorusunu getirebilir. Evet gelişir fakat olması gerekenden fazla kiloya sahip olabilir. Formül mama ile beslenen bebeklerde gerekenden fazla kilo varsa diyet uygulanır.

Ayrıca hastalıklara karşı direnci anne sütü alan bebeğe göre daha zayıf olur. Hem anne hem de yeni doğan yoğun bakım hemşiresi olarak söyleyebileceğim en önemli husus bebeğin rahatsızlığı ne olursa olsun yaptığımız ilk şeylerden biri bebeğin anne sütüne en kısa sürede ulaşabilmesidir.

Çünkü gözlemlerimiz anne sütü alan bir bebeğin gelişimini olumlu yönde etkileyen ve yoğun bakımda kalma süresini azaltan en önemli etken anne sütüdür.

Anne sütü değerli bir besin olmanın dışında, anne ve bebek arasındaki bağı da arttırır. Bu bağ özellikle annelere; anneliğin kutsallığını, her fırsatta kucağına alarak bebeğin sıcaklığını ve kokusunu almaya yarar.

Peki bu durum ne yapar? Annede hormon salgılamasına ve bu salgılanan hormonlar sayesinde rahminin normale dönmesine yardım eder. Lohusalık dönemindeki kanamaları düzenler, göğüsleri yumuşatarak mastit oluşumunu önler, meme kanserinden korur.

Ne zaman anne sütü verilmez?
Ne zaman anne sütü verilmez?

Anne sütünün kalitesini arttırmak için yapılması gereken en önemli husus besin değeri yüksek gıdalar ile düzeni beslenmek, bol su tüketmektir. Beslenmesine dikkat eden bir anne yeteri kadar da dinlendiğinde hem bebeğini sağlıklı besleyebilecek hem de eski formuna rahatlıkla dönebilecektir.

Halk arasında bilinen en büyük yanlışlardan biri anne ne kadar yerse sütü o kadar fazla olacağı bir diğeri ise gazlı yiyecekler tükettiğinde bebeğinde de gaz olacağıdır. Dilden geçen bu yanlış bilgilere karşı unutulmamalıdır ki anne sütü de kan gibi bir vücut sıvısıdır.

Şöyle ki gazlı bir yiyecek yediğimizde kanımızda nasıl gaz oluşmuyorsa anne sütünde de gaz oluşması muhtemel değildir. Oluşabilecek bir gaz varsa da bu durum annenin sindirim sitemi yoluyla atılır.

Anne sütünün nasıl arttırılacağı her zaman çok sorulur. Kulaktan kulağa geçen anne sütünü arttırdığı söylenen besinler aslında anneye bolca kalori olarak geri dönmektedir. Önceden de belirttiğim gibi anne sütünü en çok su arttırır.

Ayrıca anne sütünün anne sağladığı faydalardan biri de kullanımının kolay olmasıdır. Bebek acıktığında biberon sterilizasyonu sağlamak, yeterli ısıyı kontrol etmek yoktur. Anne sütü bebek için ideal sıcaklıkta ve en temiz haliyle emzirme yoluyla geçer.

Anne sütü, sindirimi en kolay besin kaynağıdır, bebeğinizi pişikten ve kabızlıktan korur. Üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma oranı anne sütü alan bebeklerde daha düşüktür.
Bebeğinizi her fırsatta kucağınıza alma olanağı sağladığı için bebekte anneye karşı sağlıklı bağlanmayı kuvvetlendirir.

Anne sütü maliyeti olmayan tek fizyolojik besin kaynağıdır.

Bu kadar faydalı bir besin kaynağından hiçbir anne bebeğini mahrum etmemelidir. Anne sütü içindeki mineraller ve antikorlar sayesinde bebeğiniz ilk aşısını sizin sayenizde almış olacaktır. Daha sağlıklı ve zinde nesiller yetiştirebilmek biz annelerin memelerinin ucunda

Peki sağlıklı bir besin kaynağı olan anne sütü hangi durumlarda verilmemelidir?

Annede:

  1. Aktif tüberküloz hastalığı
  2. AIDS olması
  3. Hepatit B olması
  4. Genital uçukların olması
  5. Lityum kullanması
  6. Kemoterapi alması
  7. Radyoaktif ajanlarla temas durumunda

Anne bilinçli olarak bebeğini emzirmemeli doktoru emzirmede sorun kalmamıştır diyene kadar dikkat etmelidir.

Yukarıdaki şartlar haricinde anne bebeğini dünyaya getirdiği andan itibaren ilk fırsatta bu değerli besin kaynağı ile bebeğini besleme şansına sahiptir. Anne hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için bu fırsatı kaçırmamalıdır.

Anne sütü ile ilgili annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın