Mavi bebek oyunu nedir? Nasıl oynanır?

0
1631
Mavi bebek oyunu nedir, nasıl oynanır?
Mavi bebek oyunu nedir, nasıl oynanır?

Mavi bebek oyunu nedir, nasıl oynanıyor? Mavi bebek oyunun tehlikeleri nelerdir? Çocukları bekleyen tehlikeler nelerdir? Mavi bebek oyunu hakkında tüm merak edilenleri araştırdık!.. 

Öncelikle “Mavi Bebek” oyunundan bahsedecek olursak, nedir Mavi Bebek oyunu?

İddialara göre 2015 yılında Vietnam’da ortaya çıkan bir challenge. Resmi kurumlara göre henüz Türkiye’de bu oyunun mağduru bir çocuk yok. Rivayete yeter göre çocuklara banyoda talimatlar veriliyor ve çocuklar bu talimatları uyguluyorlar. 

Mavi Balina ve Momo oyunlarından öğrendiğimiz bir takım talimatlarla çocuklara görevler veriliyordu. Hatta bu talimatların bir kısmı ne yazık ki ölümle sonuçlanıyordu. Bu oyunun formatı nasıl, tehlike ne boyutta?

Rivayete göre bu oyunda çocukların banyoya gitmesi, ışıklar kapatması ve kapıyı kilitlemesi isteniyor. Sonra aynaya bakıp ,kollarına telefonunu alıp bir bebek sallarmış gibi 13 kez sallanması ve bu sırada Mavi Bebek diye tekrar edilmesi  isteniyor. Oyunda mavi bebeğin annesi oyuncuya sesleniyor ‘bebeğimi bırak’ diye. Oyunu o noktadan sonra bırakmayan çocukların akıl sağlığında ciddi problemler ortaya çıkabiliyor.

Aslında bu eylem Bloody Marry efsanesi ile ilgili. Bu challege’ın ortaya çıkışında Bloody Marry efsanesinden ilham alındığını düşünüyorum. Bloody Marry yani Kanlı Marry, bir çok korku filmi ve korku dizisine konu olmuş; Amerika’da çocukların korkulu rüyası bir efsanedir. Efsaneye göre; Mary, 150 sene önce yaşamış genç bir kızdır. Efsane Mary’nin kalp krizi geçirmesiyle başlar. Daha önce doktorlar bugünkü kadar bilim teknolojisine sahip olmadıklarından dolayı kalbinden rahatsız olduğunu anlayamazlar. Bir gün aniden kızın kalbi durur ve doktorlar öldüğünü söylerler. Bunun üzerine ailesi yıkılır. Kızlarının ölümüne bir anlam veremezler.

Cenaze töreninde kızın koluna bir iplik takarlar, yaşıyorsa kolundaki iplik çanı çekince çalacaktır. Cenazeyi gömdükden sonra tüm ailesi, üzgün olduğu için bir barda içki içmeye gider. Dönüşte tekrar kızının mezarına bakmak için geri dönerler. Gördüklerinden sonra şaşkına dönerler. Kızın koluna bağladıkları ip aşağıya çekilmiş ve çan yere düşmüştür. Hemen mezarı açmaya başlarlar ve tabutu çıkarırlar. Açtıklarında, zavallı kızın tabutun kapağını açabilmek için tırnaklarıyla tabutu kazımış halde olduğunu görürler… Kızın elleri kan içinde kalmıştır. Ailesi artık onu gerçek bir ölü olarak bulur…

Söylentilere göre Mary’yi çağırmak için 3 farklı yöntem vardır;

-Karanlıkta ayna karşısında 3 kere Bloody Mary demek. Bu yöntemin olması için çok büyük bir sırrınız olmalı, birine zarar vermiş olmalısınız.

-Yine karanlıkta saat 3’te ayna karşısında 13 kere Bloody Mary demek. Bu yöntemi kullanırsanız bir sırra gerek kalmadan söyleyen kişiye saldırıyor.

-Son yöntem ise banyoya gidip aynaya bakarak 13 kere “I believe in Mary Worth” demektir.

Bunu söyleyene ne olduğu bilinmemektedir…

Daha önce Mavi Balina ve Momo isimleriyle karşımıza çıkan bu oyunlar neden çocukları hedef alıyor? 

Çünkü çocuklar dijital çağın içine doğdular ve iyi ile kötüyü ayıracak olgunluk seviyesinde değiller. İnternette veya sosyal medya ortamlarında ilgilerini çeken görsellere hemen tıklayıp, uygunsuz içeriklere ve zararlı oyunlara kolaylıkla erişebiliyorlar. Yetişkinlerin farkındalık düzeyi daha yüksek olduğu için daha zor avlamak. 

Çocukları tehlikeye atan bu oyunlar çocuklara nasıl ulaşıyor? Oyunun indirilebilmesi için hangi kanallar kullanıyor?

Öncelikle bu tür oyunların oynanabileceği bir internet sitesi ve uygulama marketlerde mevcut değil. Oyunun bir web sitesi ve linki de bulunmuyor. Arama motorlarından arama yapıldığında ulaşılamayan, erişilemeyen bir oyun. Yani konu şu anda tam anlamıyla bir şehir efsanesi demek daha doğru olur. 

Ancak bu tür oyunlar gündeme gelince uygulama marketlere sahte uygulamalar yükleniyor ve oyunun oynanabileceğini iddia eden sahte web siteleri açılıyor. Kullanıcılar asıl bu sahte uygulamalara dikkat etmeli çünkü hackerlar uygulamayı indirdiğinizde telefonunuzu ele geçirebilir.

Çocuklar zararlı oyunlara daha çok YouTube üzerinden, sosyal medyadan ve oyun içi reklamlardan ulaşıyorlar. İlgilerini çeken video ve reklamları takip ederek, uygunsuz içeriklere ve zararlı oyunlara kolayca erişebiliyorlar. Sosyal medya platformları her ne kadar çocuklar için uygulamalar ve düzenlemeler hayata geçirse de bunların çok başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim. 

Ebeveynler çocuklarının bu oyunları oynadığını nasıl anlayabilir?

Ailelerin bebeklik döneminden itibaren çocuklarını çok yakından takip etmeleri, davranışlarını gözlemleri ve onlarla sağlıklı bir iletişim kurmaları gerekiyor. Ancak günümüz çocukları ile anne babalar arasında çok ciddi bir kuşak farkı var. Çocuklar daha bebeklik döneminde ellerine tutuşturulan telefon ve tabletlerle daha okuma yazmayı öğrenmeden bu cihazlara bağımlı hale geliyorlar. Çocukları oyalamak için ebeveynlerin bu yönteme kesinlikle başvurmaması, çocuklara yemek yedirirken tablet ve telefonla oyalamamaları istiyoruz. 

Ayrıca çocukların uyku saatlerine çok dikkat edilmeli, kriminal saat dediğimiz gece 02.00 ile 05.00 arasında ailelerin çocuğun uyuduğundan emin olmaları gerekiyor. 

Çocuklar günde ne kadar süre internette vakit geçirebilir?

Birçok internet sitesi yaş sınırı getiriyor. Ancak bu oyunların olduğu platformlarda herhangi bir yaş sınırı yok bildiğimiz kadarıyla. Dolayısıyla çocukları bu oyunlardan, uygulamalardan uzak tutmak için ne yapmak gerekir?

İnternet sitelerinin getirdiği yaş sınırlamalarını maalesef çocuklar dikkate almıyorlar. Bu konuda ebeveyn denetimi şart.  Normal şartlarda çocukların 3 yaşından önce tablet kullanmalarını sakıncalı buluyoruz. Üç yaşından büyük çocuklara günde yarım saat izin verilebilir. 8 yaşından daha büyük çocuklarda ise günde 1 saat, maksimum 2 saat sınırlama koyulmalı. Ancak pandemi döneminde çocuklar çok uzun saatler boyunca ekrana maruz kalıyor, internetteki zararlı içeriklere karşı hedef haline geliyorlar. 

Önceki İçerikYeni doğan bebeğin odası nasıl olmalı?
Sonraki İçerikOtizmli bireylerde kardeş kavramı
Nurhan Demirel
1983 yılı Ordu doğumlu olan Nurhan Demirel, Ortaköy Zübeyde Hanım Anadolu Kız Meslek Lisesi Grafik Tasarım Bölümü’nün ardından, Marmara Üniversitesi Matbaa Öğretmenliği Bölümü’nü bitirmiştir. Nurhan Demirel, 15 yılı aşkın süredir bilişim sektöründe iletişim danışmanı olarak hizmeti vermiş ve farklı platformlar için içerik üretmiştir. TRT 1’de yayınlanan kara mizah programı RADAR’ın, Kanal 1 Televizyonu’nda yayınlanan Bravoo isimli şaka programının senaryo yazarıdır. Nurhan Demirel’in; Turkcell Blog, Media Markt’ın teknoloji bloğu Media Trend, Kadinmag.net, Uçuş Noktası, PCkoloji ve Macline dergilerinde, sürekli olarak yazıları yayınlanmaktadır. AnneBebekKulubu.com'un Kurucu Ortağı ve Genel Yayın Yönetmeni'dir. LOCARD Global Cyber Security Summit adıyla Türkiye’nin ilk global siber güvenlik konferansını düzenleyen Demirel, “İlişkisi yok” isimli kitabıyla, sosyal medyanın ilişkileri nasıl etkilediği konusunda araştırmalar yapmıştır. Çocuklar için alternatif teknoloji okulu PlayLab Türkiye’yi hayata geçiren Demirel, Bilişim Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak STK’ların çalışmalarına destek olmaktadır.

Bir Cevap Yazın