Yeni doğan bebeğin odası nasıl olmalı?

0
2234
Yeni doğan bebek odası tasarımı nasıl olmalı?
Yeni doğan bebek odası tasarımı nasıl olmalı?

Yeni doğan bebek odası nasıl olmalı? Bebeğin yatağı nasıl olmalı? Yeni doğan bebeklerin oda sıcaklığı kaç derece olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Esra Arun Özer, bebek odası tasarımının nasıl olmasını gerektiği konusunda ailelere önerilerde bulundu!… 

Yeni doğan bebeğin bulunduğu oda sıcaklığı kaç derece olmalı?

Yeni doğan bebekler emzirmeyi teşvik etmek ve kolaylaştırmak için ilk aylarda anne ile aynı odada ancak ayrı yataklarda uyumalıdır. Bebek 6. Aydan itibaren kendi odasında kalabilir, anne odasından ayrılma 1-2 yaşı geçmemelidir. Bebeğin odası anne-babanın odasına yakın, gürültüden uzak olmalıdır. 

Yeni doğan bebeğin odasının ışığı nasıl olmalı?

Bebek odası hazırlarken odanın güneş ışığı alan, rutubetsiz ve havadar olmasına dikkat edilmelidir. Mutlaka en az bir penceresi olmalı ve her gün havalandırılmalıdır. Pencerenin ileride çocuğun kolay açamayacağı şekilde kapanıyor olmasına dikkat edilmelidir.

Odanın duvar ve tavanı, kokusuz, kimyasal içermeyen ve antibakteriyel özellikte, kolay silinebilir boya ile boyanmalı, mümkünse açık renkler tercih edilerek ferah bir görünüm sağlanmalıdır.

Bebek odası için eşya seçerken boya ve cilasının bebek sağlığına uygun, zararlı kimyasallar içermeyen, kolay temizlenebilir olmasına, bebeğin çarpma ve kazalardan korunması için sivri ve keskin kenarlarının olmamasına dikkat edilmelidir. Koyu veya aşırı parlak renklerden kaçınılması önerilir.

bebekodasi dekorasyonu nasil yapilir00003

Bebeğin yatağı nasıl olmalı? 

Bebeğin yatağı önemlidir ve sağlıklı, antibakteriyel,  sert ve düz, çarşafı ve örtüleri yatağa sıkıca sabitlenmiş olmalıdır. Boğulma tehlikesi nedeniyle yatak içinde yastık, serbestçe dolanabileceği örtülerin bulunmamasına dikkat edilmelidir. 

Genel kural olarak 1 yaşını doldurana kadar yastıkla yatmamaları gerekir. Beşik ve karyolalarına takılan yumuşak pedlerin travmalara karşı koruyucu olmadığı, bebeğin gözlenmesini zorlaştırması yanı sıra potansiyel olarak dolanma ve boğulma riski taşıması nedeniyle önerilmemektedir. 

Satın aldığınız beşiklerin kenarlarındaki aralıklar standartlara uygun olmalı, beşik parmaklıklarının arası 6 cm’den daha az olmamalıdır. Bunun nedeni bebeğin herhangi bir yerinin sıkışmasını önlemek amacıyladır. 

Yatağın ve beşiğin kolay tutuşmayan malzemeden yapılmış olması gerekir. Beşiğin yapıldığı ve boyandığı malzemenin bebeğe zarar vermeyen materyal olması da önemlidir. Bebeklerin beşiğin kenarlarını ısırması veya yalaması nadir bir durum olmadığından boyasının zararlı olmadığından emin olunmalıdır. Ayrıca 10 yıldan daha eski beşikleri kullanmamanızı öneririm.

bebek oyuncak bebek yatagi bebek odasi

Bebeğin yatağı nerede olmalı? 

Güvenlik açısından bebeğin beşiğinin cam kenarına ve dolap gibi şeyleri yakınına yerleştirilmemesi önerilir. Ayrıca devrilme tehlikesi nedeniyle beşiğin üzerine raf vb yerleştirilmemesi gerekir. 

Bebek odasının zemininde soğuk ve sert malzemeden kaçınılmalı, kolay temizlenebilen, antibakteriyel özellikte malzemeyle kaplanmalıdır. Halı, kilim gibi hem fazlaca toz tutan hem de temizlenmesi kolay olmayan eşyaları bebek odasında tutmamanız öneririm. 

Yeni doğan bebeğin oda ışığı nasıl olmalı?

Bebek odasında kullanılacak aydınlatma bebeğin doğrudan ışıktan rahatsız olmayacak şekilde tasarlanmalı, geceleri daha loş bir aydınlatma sağlamak için ayarlanabilir bir aydınlatma tercih edilmeli veya gece lambası kullanılmalıdır. Aydınlatmada kullanılan lambalar bebeğin ulaşamayacağı yerde olmalı, tercihen tavandan aydınlatma yapılmalıdır.

Oda sıcaklığının yenidoğan bebeklerde gündüz 22-24 °C, gece 18-20 °C olması yeterlidir. Aşırı sıcak veya soğuk ortam yenidoğan bebekler için uygun olmaz. Ayrıca oda havasının aşırı nemli veya kuru olması da bebeğin rahatını kaçırır ve huzursuz eder.

Önceki İçerikYeni doğan bebeklerde göz bakımı nasıl yapılır?
Sonraki İçerikMavi bebek oyunu nedir? Nasıl oynanır?
Prof. Dr. Esra Özer
Prof. Dr. Esra Özer, Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak “Tıp Doktoru” ünvanını aldıktan sonra, çocukluk hayali olan "Çocuk Doktoru" olma amacını, yine İzmir’de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık eğitimimi tamamlayarak gerçekleştirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalında Neonatoloji (Yenidoğan) Yan Dal ihtisasını tamamlayarak “Yenidoğan (Neonatoloji) Yan Dal Uzmanı” ünvanı oldu. Aynı dönemde Üniversiteler Arası Kurulun gerçekleştirmiş olduğu doçentlik sınavında başarılı olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doçenti oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonatoloji Kliniği'ne Yan Dal Klinik Şefi olarak atandı ve hastanenin ilk yan dal eğitim kliniğini kurdu. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Neonatoloji Yan Dal Klinik Şefi olarak görev yaptığı dönemde çok sayıda çocuk sağlığı ve hastalıkları ve yenidoğan uzmanı yetiştirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na Profesör kadrosuna atanarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Bu sırada Yenidoğan Bilim Dalı'nı kurarak Yenidoğan Bilim Dalı başkanlığı görevini de yürüttü. Prof. Dr. Esra Özer Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda profesör kadrosuna atandı ve 3 yıl süreyle Yenidoğan Bilim Dalı başkanlığı görevi yaptı. 2020 yılında İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne profesör kadrosuna atanan Prof. Dr Esra ÖZER ve halen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 kız kız çocuğu annesi olan Prof Dr Esra Özer’in alanında bilimsel dergilerde yayınlamış olduğu 140 makalesi, 13 kitap bölüm yazarlığı, çok sayıda bilimsel konferansta konuşma ve bildirisi mevcuttur. Halen Türk Pediatri Kurumu, Milli Pediatri Derneği ve Türk Neonatoloji Derneği üyesidir.

Bir Cevap Yazın