Çocuklarda görülen iştahsızlık problemi ailelerin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Öncelikle iştahsızlığın nedenini belirlemek gerekmektedir. Psikolojik ya da fiziksel sorunlar iştahsızlığa sebep olabilmektedirler. Çocuğunuzun yapılan tetkikler sonucunda bir rahatsızlığı yok ise çocuğunuz için doğru zaman ve doğru besin tercihi bu durumu atlatmanızı kolaylaştıracaktır. Peki iştahsız çocuklar için beslenme programı nasıl olmalı?
Çocuğunuz gerçekten iştahsız mı?
Çocuklarımız gerçekten iştahsız mı yoksa anne-baba olarak biz onlardan çok mu fazla yemek yemelerini istiyoruz? Yani acaba bu durum anne-baba kuruntusu mu oluyor? Bu nedenle çocuğun gerçekten iştahsız ve yeteri kadar beslenemediğinden emin olmamız gerekiyor. İştahsızlık çocuğun yaşına, cinsiyetine, yapılan fiziksel aktivitesine göre yani kişiye bağlı değişiklik göstermektedir. Ebeveynlerin beslenme hakkında yapmış olduğu hatalar çocukları direkt etkilemektedir. Çocuğa besini yemediği için baskı uygulamak, cezalandırmak, çocukla inatlaşmak, fazlasıyla ısrarcı olunduğu sürece çocuk besinlere karşı tepkili olacaktır. Bu sebeple çocuklara beslenme konusunda doğru yaklaşmak iştahsızlık sorununu ortadan kaldıracaktır.
Çocuklar için doğru zaman ve doğru tercih kuralı çok önemlidir. İştahsız çocuklar için önerilerimize bakacak olursak;
1-Beslenme neden önemlidir sorusunu çocuğunuzla tartışın. Masallar ile keyifli bir sohbet içeren sohbet edin ve çocuğunuzu beslenmenin önemli olduğuna inanmasını sağlayın.
2- Yemek yerken keyif alması gerektiğini söyleyin ve bunun için uygun ortam sağlayın. Ailenizde sofra kültürü alışkanlıkları edinmesini sağlayın.
3- Besinleri çocuğunuz için farklı şekillerde sunum yapın ki dikkatini çekmeyi başarın. Merak duygusu uyandırın. Gülen yüzlü yemekler, misket köfteden gözler, resim şeklindeki sebzeler, çiçek görünümünde yumurta.. gibi çocuğunuzun ilgisini tabağına çekmeyi başarabilirsiniz.
4- Çocuğunuza yemek saatlerinin alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Sadece Yemek saatlerinde sofrada bütün bir aile olarak yemek yenebileceğini aşılayın. Fakat zorla çocuğunuza yemek yedirmeyin. Siz ne kadar zorlarsanız çocuğunuzun iştahsızlığı o kadar aratacaktır bunu unutmayın.
5- Çocuğunuzun sevdiği besinleri ve sevmediği besinleri belirleyin. Besinleri sunarken yavaş yavaş sevmediği besinleri sevdiklerinin arasına ilave ederek başlayabilirsiniz. Zamanla sevmediği besine alışmasını sağlamış olacaksınız. Daha sonra tercih etmediği besini tek başına yiyebilir hale gelecektir.
6-Yemeklerden önce ve yemek esnasında sıvı tüketiminin olmamasına özen gösterin. Midesi sıvı ile dolu olduğundan doygunluk hissi olacağından besinleri tüketmesini engellemesine sebep olacaktır.
7- Ana ve ara öğünlerini kaçırmamasına dikkat edin. Uzun süre açlık yaşamamalarını sağlayın. Açlık hissettiklerinde zararlı besinlere(gofret, çikolata, kek, şeker, cips vb..) eğilimleri olacağından iştahsızlık sorunu devam edecektir.
8- Yemek saatlerinizi iyi seçin. Çocuğun uyku öncesi ve sonrası saatleri değil, daha neşeli, keyifli olduğu saatlerde yemek yemesini sağlayın.
9- Porsiyon kontrolü sizin elinizde onu iyi ayarlayın! Unutmayın ki çocuğunuzun midesi ve ihtiyacı sizinki ile aynı kapasitede değil. Bu sebeple bütün aile bireylerine koyduğunuz porsiyon miktarında tabağını doldurmayın. Fazla porsiyonlardan uzak duralım. Tabağında fazladan yemek kaldığında hem çocuğunuz açısından hem de sizin açınızdan ‘ tabağındaki yemeğini bitirmedi ‘ psikolojisinin oluşabilmesi muhtemeldir. Bu sebeple tüketebileceği miktarda porsiyonlarını ayarlayın.
10- Yemek hazırlarken size yardımcı olmasına izin verin ve onu da yemek hazırlamaya dahil edin. Sofrada ona teşekkür ederek onurlandırın. Ve daha iştahla yemek yediğini göreceksiniz.
11- Sırf çocuğunuz yemek yesin diye karşısına çizgi film açıp yemek yemesini sağlamayın. O zaman çocuğunuz yemek yediğinin farkına varmayacaktır. Ve keyifle yemediğinden beslenme alışkanlıklarını kazanmasını engellemiş olacaksınız..
12- Sevmediği bir besin varsa ara ara yemek masasında o besini görmesini sağlayın. Özellikle çocuklar siz ebeveynleri bu dönemde örnek aldıklarından dolayı sizin o besini yediğinizi gördükçe, ‘ ben bu yemeği yemeliyim hissi’ yaşayacaktır.
13- Her çocuğun beslenme alışkanlıklarının birbirinden farklı olduğunu unutmayalım. Çocuğunuzu başka bir çocukla kıyaslamayın. Yaş, boy, kilo, cinsiyet, fiziksel aktivite durumuna göre enerji ihtiyaçları ve büyümeleri değişiklik göstermektedir. Beslenme konusunda destek almak ve sizin çocuğunuz için yeterli ve dengeli beslenmenin nasıl olduğunu öğrenmek için beslenme uzmanınıza danışınız.. Her çocuğun sağlıklı beslenmeyi öğrenmeye çocukluk döneminde başlaması gerekmektedir.