İshal nedir? İshal tedavisi nasıldır?

0
6663
Bebek ve çocuklarda ishal nasıl geçer?

Çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında ishal geliyor. İshal erken dönemde önlem Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Aydemir çocuklarda, ishalin ciddiye alınması gereken bir sorun olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: Özellikle 6 aydan küçük çocuklarda görülen her türlü ishal önemlidir ve bu çocuk en kısa sürede hekim tarafından görülmelidir.

İshalin dışkının daha cıvık olması durumu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aydemir, “Günde 3 kereden fazla sulu dışkılama durumu ishal olarak kabul edilir. İshal en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları etkiler. Anne sütüyle beslenen bebeklerde 6-7’den fazla, anne sütüyle beslenmeyen bebeklerdeyse günde 3’ten fazla sulu dışkılama, ishal olarak kabul edilir. Bulantı, kusma, ateş yüksekliği, halsizlik, karın bölgesinde ağrı ve gaz da önemli belirtiler arasındadır. Çocuklar için asıl tehlikeli olan durum, ishal ve kusmadır. İshal ile birlikte kusma, vücutta ciddi oranda sıvı kaybına yol açar. Bu durumda çocuklardaki ishal ve kusmanın şiddetine dikkat edilmesi gerekir. İshalin neden olduğu sıvı kaybıyla akut böbrek rahatsızlıklarına giden tablolara gidebilir. Bu sebeple ishal olan çocuklara bol su, ayran verilmelidir” dedi.

İSHALE NE İYİ GELİR, İSHALİ KESEN ŞEYLER NELERDİR
İshal tedavisi, diyetle uygulanabilir. Genel durum iyiyse 1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır ve hazırlanan karışım sık aralıklarla içilir. Daha ağır durumlarda kişi ağızdan beslenemezse hastanede  sıvı ve elektrolit takviyesi yapılabilir. İshalde beslenme önemlidir. Yağlı besinler asla verilmemelidir. Patates, muz gibi besinler önemlidir.  Bunların tüketimi, ishali kesmek için faydalı olur.  Ancak ishalde doktora mutlaka gidilmelidir. Doktor, dışkı kültürü, kan testi gibi tetkikler isteyebilir.

İSHAL İLACI VAR MI?
Çocukluk çağındaki ishallerin büyük çoğunluğu virüs kaynaklıdır. Bu durumda ishalli çocuğa antibiyotik verilmez. Doktora danışmadan asla ishal ilacı kullanılmamalıdır. İshal için şeker ve tuz içeren sıvılar verilebilir. Ayrıca anne sütü alan bebeklerin anne sütü almaya devam etmesi gerekir. Anne sütü ishalden korur. Anne sütü alan bebeklerin ishali daha kolay iyileşir. Ancak çocuklarda ishale kusma ve ateş eşlik ediyorsa beklenmeden doktora gidilmelidir. İshalin en büyük tehlikesi sıvı kaybıdır. Bu sıvı kaybı yerine konulmazsa bebeklerde bıngıldak çökmesi meydana gelebilir. Bebeklerin gözyaşı akmaz, uykuya eğilim olur.  Özellikle 6 aydan küçük çocuklarda görülen her türlü ishal önemlidir ve bu çocuk en kısa sürede hekim tarafından görülmelidir.

Bir Cevap Yazın