Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapmalı?

0
2170

Çocukların sık sık hastalıklara yakalanması bağışıklık sistemlerinin çok da sağlam olmadığını gösterebilir. Hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlü olmaması tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olabiliyor. Doğum yöntemi, anne sütü almama, ek gıdaya zamanında geçmeme bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Memnune Aladağ, doğum öncesinde anne karnındaki bebeğe hastalıklardan koruyucu antikorların geçtiğini ifade ederken, anne sütünün de antikor ve bağışıklık destekleyici maddeler açısından zengin olduğunu söylüyor. Kolostrum olarak bilinen ilk sütün bağışıklık destekleyici bir madde olduğuna değinen Dr. Aladağ, “Bu ilk sütün doğumdan hemen sonra verilmesi gerekiyor. Devamında gelen anne sütüyle de güçlü bir bağışıklık sisteminin temelleri atılmış oluyor. Annelerin bebeklerini doğumdan ilk yarım saat içinde emzirmesi gerekir. Ayrıca ilk altı ay anne sütü verilmesi önemlidir. Ek gıdaya zamanında geçiş yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek, anne sütünün iki yaşa kadar devam etmesi güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşması açısından gereklidir. Ayrıca aşıların atlanmaması ve Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminin tam olarak uygulanması da önemlidir” dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİRİCİ ÖNERİLER
Çocukların yaşlarına uygun olarak günde 5-6 öğünle beslenmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Aladağ, “Karbonhidrat, protein, yağlar, vitamin, mineral ve eser elementlerin hepsi dengeli biçimde beslenme diyetinde yer almalı. Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler bağışıklığı güçlendirir. Soğan ve sarımsak bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasındadır ve antimikrobiyal etkileri vardır. Sarı ve koyu yeşil yapraklı sebze ve meyveler A vitamini açısından, turunçgiller ise C vitamininden zengindir. Kış aylarında günde 2 mandalina ya da bir portakal ile günlük C vitamini ihtiyacı karşılanmaktadır. Kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzeler E vitaminini karşılar. Ayrıca D vitamini de çok önemlidir” diye konuştu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN İLAÇLAR
Demir eksikliğinin bağışıklık sistemine olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Dr. Memnune Aladağ, “Kırmızı et, yumurta, pekmez, kuru üzüm, bakliyat ve bazı yeşil sebzelerde bulunan demir çok faydalıdır. Ayrıca yoğurt, kefir gibi ürünlerin içindeki probiyotikler de bağışıklığı güçlendirir. Bağışıklık güçlendiren ilaçlar, beslenmeden daha az etkili olabilir. Bu nedenle çocukların dengeli ve yeterli beslenmesi gerekir” dedi.

Bir Cevap Yazın