Hamilelikte yenmesi gereken yiyecekler

0
741
hamilelikte beslenme listesi diyetisyen
hamilelikte beslenme listesi diyetisyen

Dokuz ay boyunca sağlıklı bir şekilde beslenmenin hem bebeğinin gelişimine hem de hamilelik süresince anne adayına birçok faydası var. Bebeğin sağlıklı bir doğum kilosu ile dünyaya gelmesine, sağlıklı bir beyin gelişimi göstermesine, bulantı, bitkinlik ve kabızlık gibi anne adayını zorlayacak sıkıntıları engellemeye kadar birçok konu beslenme ile doğrudan alakalı. Ancak gebelik döneminde beslenmeyle ilgili birçok yanlış bilgi kulaktan kulağa yayılmış durumda

HAMİLELİK BESLENMESİ ÖNEMLİ
Yetersiz beslenme sebebiyle bebekte düşük doğum ağırlığı, fiziksel, zihinsel gerilik gibi problemlerle birlikte, annede vitamin eksiklikleri görülebilir. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenmek gebelikte çok önemli. Bu süreçte anne adayı ne yiyip ne yememe konusunda kararsız kalabilmekte, bazı gıdalarda kafa karışıklığı yaşayabilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ ÖNEMLİ
Gebelikte beslenme konsunda temel olan anne adayının protein ve kalsiyum ağırlıklı bir diyet uygulamasıdır. Bunun yanında folik asit, demir ve iyot eksikliğinin olmaması gerekir. Çünkü demir, iyot ve folik asit bebeğin zihinsel-fiziksel gelişiminde doğrudan etkili Ve maalesef yetersiz beslenme sebebiyle iki gebeden birinde demir eksikliği anemisine rastlanır.

GEBELİKTE ÖNEMLİ BESİNLER
Gebelerin günde 2 kase yoğurt, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, 2 su bardağı süt tüketmesi gerekir. Bu kalsiyum için gereklidir. Süt önemli bir protein, kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır. Hamilelikte protein eksikliğinde ciddi sağlık sorunları gelişebilir ve bebeğin gelişimi bundan oldukça olumsuz etkilenebilir. Örneğin bebek düşük ağırlıklı doğabilir. Ayrıca D vitamininden zengin olmayan beslenme türü bebeğin düşük ağırlıklı doğmasından, yenidoğan raşitizmine kadar birçok olumsuzluğu beraberinde getirebilir. Yalnız çiğ süt tüketilmemesi gerekmektedir. Sütün pastörize olanı tercih edilmelidir. Gebelerin günde bir yumurta yemesi kalsiyum ve protein için gereklidir. Bunun yanında gebeler en az 2,5 litre su içmelidir.

MAYDANOZ DÜŞÜK YAPAR MI?
Hamilelikte kafaları karıştıran bir diğer konu da bitki çaylarının tüketilip tüketilmeyeceğidir. “Maydanoz, zencefil düşük yapar” algısı bulunmaktadır. Oysa bu besinlerin dozu geçmedikten sonra herhangi bir zararı yoktur. Hatta bulantı yaşayan gebelere günde bir fincan zencefil çayı önerilmektedir. Maydanozun düşük yapması içinse çok miktarda tüketilmesi gerekir, bir tutam maydanozdan zarar gelmemektedir. Bitkisel çayların da günde 1 fincanı geçmemek kaydıyla bir zararı bulunmamaktadır.

Bir Cevap Yazın