Emzirme hakkında en merak edilen soruların yanıtları

0
3124
bebek emzirme
bebek emzirme

Doğum sonrasında anne ve bebek arasındaki bağ emzirmeyle kuruluyor. Emzirmenin hem anne hem de bebek için önemli olduğu biliniyor. Ancak emzirme işi biraz özen ve biraz da sabır isteyen bir iş. Doğumdan hemen sonraki ilk yarım saat çok önemli çünkü bebekler bu ilk yarım saatte kolostrum adındaki önemli bir maddeyi alarak; güçlü bağışıklığın temelini atmış oluyor.

İşte emzirmeyle ilgili en merak edilen soruların yanıtları:

Emzirmenin anne ve bebek için faydaları nelerdir?
Emzirmek anne ve bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Emzirmek aynı zamanda meme kanserinden anneleri korur. Anneler, hamilelikte aldığı kiloyu emzirerek verebilir. Bunun yanında emzirmenin bebeklere faydası çoktur. Anne sütü ile kanser, diyabet, obezite, alerji ve bağırsak hastalıklarından korunmuş olur. Doğumdan sonraki ilk yarım saatte emzirme gerçekleşirse bebekler kolostrum ismi verilen ağız sütünü alır. Kolostrumun içinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren faydalı birçok madde vardır.

Doğru emzirme pozisyonu neden önemlidir?
Doğur emzirme pozisyonu birçok fayda sağlar. Bebek doğru emzirilirse anne sütünden tam faydalanmış olur. Doğru emzirilmeyen bebeklerin karnı tok kalmaz. Bebeklerin emzirme sırasında doğru tutulmaması onların meme başını doğru kavrayamamasına neden olur. Bu nedenle de meme başında çatlak gibi olgular oluşabilir. Canı yanan anne emzirmek istemeyebilir. Bu nedenle bebek hemşirelerinden doğru emzirme hakkında eğitim alınması önemlidir.

Emzirme ne zaman başlamalıdır?
Emzirmeye alışmak için doğumdan hemen sonra bu işlem başlamalıdır. Bebek anne karnından çıktığı andan itibaren yarım saat içinde emzirmek önemlidir. Normal doğumlarda bebek doğar doğmaz anne göğsüne konulur. Araştırmalar bu hareket sayesinde anne sütünün daha erken geldiğini kanıtlamıştır.

Emzirme sıklığı nasıl planlanmalıdır?
Emzirme öyle saatli, dakikalı yapılacak bir şey değildir. Anneler bebeklerini sık sık emzirmelidir. Sezaryen ile doğum yapanların 2 saatte bir emzirmesi gerekmektedir. İlk etapta 2.5-3 saatte bir emzirmek idealdir. Bebek büyüdüğünde bu süre değişebilir. Bazı bebekler sık sık, bazı bebekler de uzun aralıklarla süt emmeyi tercih ederler. Ancak 3 saatte bir her göğüsten ayrı ayrı 15-30 dakika emzirmek ideal olandır.

Anne sütünü artıran bir beslenme modeli var mı?
Emzirme döneminde anne aç kalmamalıdır. Annelere 3 ana 3 de ara öğün tavsiye edilir. Anneler bu süreçte süt getirir diye tatlılara yönelmemelidir. Tatlı sadece annenin su içmesini tetiklediği için, içilen su miktarı sütü artırmaktadır. Protein, sebze, meyve, tahıl ağırlıklı beslenmek gerekir. Ayrıca yumurta, peynir, et, yoğurt, balık da önemli besinlerdendir. Bulgur, buğday ve yulaf gibi tahıllar da beslenmede yer almalıdır. Ceviz, badem, fındık gibi çiğ kuru yemişler ve kuru meyveler tüketilebilir. Süt artırmak için bir diyetisyenden yardım almak önemlidir.

Anne sütü bebek kaç yaşına gelene kadar devam etmelidir?
Doktor tarafından aksi söylenmediği sürece anne sütü ilk altı ay kesinlikle tek besin olmalıdır. Altıncı aydan itibaren ek gıdalara geçiş yapılmalıdır. Bebek, 2 yaşa kadar anne sütü ile beslenmeye devam etmelidir.

Emziren annelerin sık yaşadığı problemlerden mastit nedir?
Mastit, emziren annelerin yaşadığı sağlık problemlerindendir. Mastit, doğru emzirmemekten kaynaklı meme başı çatlağında oluşan iltihap nedeniyle olur. Burada önemli olan doğru pozisyonda emzirmeyi bilmektir. Ayrıca meme bakımı yapan birçok krem de mevcuttur. Meme başını kapatmak doğru bir davranış değildir. Ayrıca bu sorun için sıcak suyla değil ılık suyla duş alınmalıdır.

Meme temizliği nasıl yapılmalıdır?
Emzirirken memenin temiz tutulması gerekmektedir. Karbonatlı ya da başka dezenfektanlarla temizlemek doğru değildir. Normal duş alınırken temizlenmesi uygundur.

Anne sütü az olan kişilerde mama dengesi nasıl kurulmalıdır?
“Sütüm az” diye endişelenmemek bu işin ilk kuralıdır. Emzirmekten vazgeçmemeli, doğru pozisyonda emzirildiğine dikkat edilmeli; gerekirse bir diyetisyenden ve bebek hemşiresinden destek alınmalıdır. Doktor önermediği takdirde asla mama kullanılmamalıdır.

Emzirme sütyeni faydalı mı?
Emzirme sütyeni, pratiklik açısından annelerin işini kolaylaştırabilir. Sutyen emzirme döneminde çok önemlidir. Hamilelik dönemi öncesi kullanılan sütyenler bu süreçte ve emzirme döneminde balenlerinden dolayı rahatsız edebilir. Emzirme sütyeni, pamuk ve balensiz tasarımlarla rahatlatıcıdır. Balenli sütyenler, süt kanallarına baskı uygulayabileceğinden mastite sebep olabilir. Ayrıca emzirme sütyenleri ağırlığı artan göğüsleri dengeleyebilecek yapıya sahiptir.

Emzirme yastığı faydalı mı?
Emzirme yastığı bebeği doğru pozisyonda tutmak için faydalıdır. Bebeğe sabit bir duruş kazandırır. Ayrıca emzirme yastığı sayesinde bebeklerin sütü aldıktan sonra kusması engellenebilir. Emzirme yastığı sayesinde emzirmek bebeğin konforunu sağlar. Emzirme yastığıyla birlikte, emzirme önlüğü de bebeklerin ağızlarından gelen fazla sütün üstlerini ıslatmamasını sağlar. Emzirirken bir rutin oluşturulması da önemlidir. Örneğin emzirme koltuğu bu rutinin oluşmasını sağlayabilir. Emzirme sırasında anne koltuğa otururken ayaklarını yere basmalıdır.

 

Bir Cevap Yazın