Kolik nedir? İşte her yönüyle kolik bebek tedavisi

0
2072

Kolik, bebeklerin yaşadığı, sebebi belli olmayan bir sorundur. Birçok anne ve baba kolik sebebiyle uykusuz ve huzursuz geceler geçirebilmektedir. Bebeklerinin ağlamasına dayanamayan ebeveynler çeşitli yöntemlere başvurmaktadır.

Bebeklerin ağlamasından ürken anne ve babalar soluğu acil servislerde alırken, herhangi bir sağlık sorunu olmayan bebeklerin uzun süre ağlamalarının sebebi kolik yani gaz sancısı olabiliyor. Bu yazımızda kolik nedir, kolik bebek nedir, kolik belirtileri nelerdir, kolik çözümleri nelerdir sorularının yanıtını bulacaksınız.

AĞLAYAN BEBEK GAZ SANCISI ÇEKEBİLİR
Bazı bebekler neredeyse akşam saat 6’dan gece yarısına, sabahlara kadar ağlama nöbetlerine girebiliyorlar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Armut, uygulanacak basit önerilerle bebeklerde ağlamaya neden olan gaz sancıları yani kolik sorunlarının çözülebileceğini söyledi.

KOLİK NEDİR?
Bebeklerin çeşitli sebeplerle ağlayabileceğini belirten Uz. Dr. Armut, “İlk kez çocuk sahibi olan ebeveynler bebeklerinin ağlama nöbetleriyle endişelenebilir. Bebeğin karnı toksa, altını pisletmemişse, bebek terlememişse ağlıyorsa akıllara ilk olarak gaz sancısı gelmelidir. Günde 3 saati aşan, haftada 3 günden fazla ortaya çıkan, 3 haftadan fazla süren ve durdurulamayan ağlama nöbetlerine kolik denmektedir” dedi.

BEBEK AĞLAMASI ZARARLI DEĞİL
Aşırı ağlamanın bebeklere bir zararı olmayacağına değinen Uz. Dr. Armut, “Eğer başka bir sağlık sorunu yoksa ağlamanın süresi üçüncü aydan itibaren azalır. Ağlama nöbetlerinin karın ağrısından kaynaklanmasından ötürü bu süreçte bebeklere asla şekerli su gibi besinler verilmemeli. Ayrıca annelerin de beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Örneğin soğan, lahana ve süt ürünleri anne sütüyle bebeğe geçip onun gaz sancısı yaşamasına neden olabilir. Eğer bebekler mamayla besleniyorsa, doktora sorarak mama değişimi yapılabilir” diye konuştu.

KOLİK BEBEK ÇÖZÜMLERİ
Bebeklerin öğünlerinin arasında en az 2 saat olması gerektiğinin altını çizen Uz. Dr. Mustafa Armut, “Ağlama nöbeti başladığında bebek kucağa alınarak sakinleştirilmemeli; beşiğinde ritmik hareketlerle yavaşça sallanmalıdır. Eğer ağlama nöbeti sürüyorsa hava şartlarına göre bebek arabasında bir gezinti uygun olabilir. Ayrıca banyo, masaj da bebekleri sakinleştirebilir. Papatya, rezene, anason, ıhlamur da pediatri uzmanına sorularak verilebilecek gaz giderici seçenekler olabilir” şeklinde konuştu.

GAZ SANCISINA NE İYİ GELİR
Emzirmenin gaz sancılarını engelleyebileceğini söyleyen Uz. Dr. Armut, “Ağlama nöbetlerinde emzirmek veya emzik vermek bebekleri sakinleştirir. Ayrıca geceleri ağlayan bebeklerin uykularına düzenleme getirilmelidir. Uzun süre gündüz uykusu olmamalıdır. Bunun yanında bitkisel damlalara dikkat edilmelidir. Piyasada Çin anasonu diye satılan ürünler vardır. Çin anasonu havale ve zehirli maddelerin sinir sistemini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Mesela adaçayı yağı asla ağızdan verilmemelidir” dedi.

Bir Cevap Yazın