Kış hastalıkları kapıyı çaldı! Kış hastalıklarından korunma rehberi

0
1054

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte çocuklarda bulaşıcı hastalıklarda bir artış bekleniyor. Uzmanlar anne ve babaları kış hastalıklarına karşı uyarıyor.

Bağışıklık sistemi hassas olan çocuklar, bir ısınıp bir soğuyan havalarda yetişkinlere oranla daha fazla etkileniyor ve hastalık riskleri artıyor. Bu hastalıklar konusunda bilinçli davranıp önlemlerin alınması çocukların sağlıklı bir kış mevsimi geçirmelerine destek oluyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdurrahman Yıldırım, en sık görülen kış hastalıklarının başında gribin geldiğini belirterek, “Grip, kalabalık sınıf ortamlarında veya kalabalık yerlerde damlacık yoluyla bulaşabilir. Gribin özel bir tedavisi yoktur, antibiyotik kullanılmaz. Dinlenmek, temizlik, beslenme ve yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekir” dedi.

Uz. Dr. Yıldırım, gribin belirtilerini şöyle sıraladı:

  • Öksürük
  • Ateş
  • Boğaz-baş-karın ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Halsizlik
  • Gözlerde kızarıklık
  • İştahsızlık
  • Bulantı- kusma- ishal

NEZLEYE DİKKAT
Nezlenin de sık görülen kış hastalıklarından biri olduğunun altını çizen Uz. Dr. Yıldırım, “Bu da virüs kaynaklı bir hastalıktır. Hastalık etkeni virüs olan durumlarda antibiyotik verilmez. Burun tıkalıysa, burun açan spreyler kullanılır. Ateş varsa ateş düşürücü verilir. Sıvı tüketimi, bol bol taze meyve sebze tüketimi gerekir” diye konuştu.

FARENJİT DE KIŞ HASTALIKLARI ARASINDA
Ağız ile soluk borusu arasındaki bölgenin iltihabı olan farenjitin de kış hastalıkları arasında olduğunu dile getiren Uz. Dr. Abdurrahman Yıldırım, “Boğazda ağrı-yanma, yutma güçlüğü, öksürük ve ateş gibi belirtiler ile başlar, boyundaki lenf düğümlerinde şişme olabilir. Hastalık etkeni genellikle virüsler olduğu için bulgulara yönelik tedavi yeterli olur, aşırı sıcak ya da soğuk gıdalardan uzak durmak gerekir. Doktor uygun görürse antibiyotik verebilir” dedi.

ORTA KULAK İLTİHABI UYKUDAN UYANDIRAN AĞRI İLE GELİYOR
Orta kulak iltihabı ve bronşiolitin de kış hastalıkları arasında olduğunu ifade eden Uz. Dr. Yıldırım, “Orta kulak iltihabı da çocuklarda sık görülür. Uykudan uyandıran kulak ağrısı, ateş, bulantı, kusma orta kulak iltihabında görülür. Antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bronşiolitte de aşırı öksürük, göğüsten gelen hışırtı, iştahsızlık, nefes darlığı belirtileri vardır.  Bir yaş altında hastanede izlem de gerekebilir” şeklinde konuştu.

AVM’YE GİTMEYİN
Kış hastalıklarından korunmanın ilk yolunun el yıkamaya özen göstermek olduğunun altını çizen Uz. Dr. Abdurrahman Yıldırım, “Çocuklara doğru el yıkama eğitimi verilmelidir. Ayrıca çocuklar kalabalık sınıflarda olmamalı; teneffüs saatlerinde sınıflar havalandırılmalıdır. Çocuğun oyuncakları sık sık temizlenmelidir. Sigara içilen ortamlardan çocuklar uzak tutulmalıdır. Gereksiz yere antibiyotik kullanılmamalıdır. Bebeğiniz varsa anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Çocuklar AVM’ye gitmemelidir. Meyve ve sebzeler mevsiminde ve iyice yıkanarak tüketilmelidir” dedi.

 

Bir Cevap Yazın