Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur?

0
3261
Hamilelikte karın sertleşmesi doğum belirtisi mi?
Hamilelikte karın sertleşmesi doğum belirtisi mi?

Hamilelikte karın sertleşmesi nedir, neden olur? Hamilelikte karın sertleşmesi doğum belirtisi midir? Gebelikte karın sertleşmesi nasıl anlaşılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelikte karın sertleşmesi hakkında merak edilenleri yazdı!…

Peki karın sertleşmesi neden olur ya da hangi durumda karın sertleşmesi bizi korkutmalıdır?

Gebelikte karın sertleşmesi bazen gebeleri korkutabilir. Rahmin hızla büyüyor olması karın da sertleşmeye yol açabilir. Büyüyen rahim karın bölgesine baskı yapar ve bebeği sığdırmak için daha fazla genişlemeye çalışır.  İlk üç ay büyümesi  yavaş olan rahim sonraki üç ayda da büyümeye devam eder. Tüm bunlar yani rahmi hızla büyümesi ve genişlemesi gebelikte karında oluşan sertliğe nedenler arasındadır. Bebeğin iskeletinin gelişiyor olmasını da bunlar arasında sayabiliriz. Anne karnındaki bebeğin vücudundaki kemikler şekil almaya başlar ve gebemizin karnında doğal olarak sertleşme gerçekleşir. Mide ve karın bölgesinde bebeğin iskeleti geliştikçe karnı sertleşmeye başlar. Anne adayı gerginlik hisseder.

Kilo almak

Anne adayının kilosu ilerleyen haftalarda arttıkça alınan kilolar ile birlikte anne adayının karnında sertlik başlar. Sağlıksız beslenmek  ve kabızlık.  Anne adayının besinleri çiğnemeden yutması ya da çok hızlı yemek yemesi karında gerginliklere sebep olabilr. Besinleri yeterince çiğnemeden yutmak anne adayının sindirim sistemine zarar verebilir. Sıvı tüketimini su tüketimini azaltmak da karında sertliklere yol açmaktadır. Bunlarla birlikte de kabızlık ortaya çıkabilir. Bunların yanında bazı alkolsüz içecekler asitli kutu içecekler anne adayının göbek ve karın bölgesinde sertliğe yol açabilmektedir. Lifli gıdaların tüketimini arttırmaları konusunda uyarılmalıdır. Braxton hicks kasılmalarında gebeliğin ikinci veya üçüncü üç aylık dönemlerinde çok yaygın olarak yaşanır. Gebeliğin son döneminde gerçekleşen kasılmalar genellikle karında sertleşmeye neden olabilir. Kimi zaman da sahte sancı olarak isimlendirilir. Vücudu gerçek doğum sancılarına hazırlama sürecidir. Karındaki kasılmalar bazen şiddetli olabilir şiddetli kasılmalar ve şiddetli ağrılar da plasenta ayrılmasında belirti olabilir. Ağrıya yoğun kanama da eşlik eder. Bazı gebeler de plasenta ayrılabilir. Plasenta ayrılmasında da daha uzun ve şiddetli karında sertlikler meydana gelir.

  • Bir saat içerisinde üç dört kasılmadan daha fazla şiddetli kasılma ve buna bağlı sertliklerde 
  • Düzenli aralıklarla meydana gelen kasılmalarda 
  • Artarak devam eden ağrılarda 

Doktora başvurmanızı öneririm. 

 

Önceki İçerikHamilelikte ayak yanması neden olur?
Sonraki İçerikMol gebelik nedir, nasıl anlaşılır?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın