Hamilelikte ayak yanması neden olur?

0
4492
hamilelikte ayak yanmasına çözüm
hamilelikte ayak yanmasına çözüm

Hamilelikte ayak yanması ne zaman başlar, ayak yanması neden olur? Hamilelikte ayak altı yanması bebeğe zarar verir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıPerinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, hamilelikte ayak yanmasının nedenlerini ve ayak yanmasına iyi gelecek uygulamaları yazdı! 

Gebelikte kadınların neredeyse çoğunda ayak tabanlarında yanma hissederler.

Gebelikte ayak yanması nedenleri nelerdir?

  • Hormonlarda artış 
  • Gebelik şekeri 
  • Vitamin eksikliklerinde 
  • Böbrek problemlerinde 
  • Hipotiroidi 
  • Ödem 
  • Magnezyum eksikliklerinde 
  • Elektrolit dengesizliklerinde 
  • Yüksek kan basınçlarında
  • Gestasyonel diabet 
  • Stres ve depresyon gibi durumlar nedenler arasında sayılabilir. 

Gebelikte ayak yanması ne zaman başlar?

İlk üç aylık dönemde başlayabilir ayak yanması. Ayakların yanı sıra ellerde de kızarma ile kaşıntı meydana gelebilir. 

Gebelikte ayak yanmasına ne iyi gelir?

Evde yapabileceğiniz bazı yöntemler ile geçici de olsa ayak yanmalarına çözüm sağlayabilirsiniz. 

Örneğin; bir pet şişesine su doldurup ayaklarının altına koyabilirsin. Ayaklarınızın altına soğuk uygulama yapabilirsiniz. Soğuk su da bekletebilirsiniz ayaklarınızı. Düzenli spor yapmak da kan akışını düzenleyeceğinden dolayı iyi gelebilir. Düzenli egzersiz ve spor yapmayı deneyebilirsiniz. Sentetik çoraplar ayaklardaki yanma hissini arttırır bu nedenle sentetik çoraplar kullanmak yerine pamuklu çoraplar ayaktaki nemi ve teri emdiği için yanmayı azaltabilir. Ayakkabılarınızın iç tabanının delikli olması ayaklarının hava almasını sağlar. İçi delikli ayakkabılar tercih edebilirsiniz. 

 

Önceki İçerik11 pratik yolla yaz coşkusunu kucaklayın!
Sonraki İçerikHamilelikte karın sertleşmesi neden olur?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın