Birinci trimesterde ve 5. haftadaysanız… Regliniz gecikmiş olabilir. Hızlı değişimi artık iyiden iyiye hissetmeye başlayacaksınız! O susam büyüklüğündeki varlık size tarifi imkansız bir dünyanın kapılarını aralıyor…
Bebeğinizin kalp ve dolaşım sistemi gelişiyor, sizin ise evde uygulayacağınız gebelik testinde pozitif sonuç alabilmek için vücudunuzda HCG hormon seviyesi artıyor.
Bebeğiniz…
Bebeğiniz bu hafta bir kurbağa yavrusuna benziyor ve susam büyüklüğünde. Dolaşım (kan) sistemi ve kalp vücudunun fonksiyonel bölgeleri oluşmaya başlıyor. Siz kalp atışlarını ultrasonda duyabilirsiniz. Aynı zamanda küçüğünüzün beyni ve spinal kordonu olacak nöral tüpü yapım aşamasında. Bu hafta aynı zamanda bebeğinizin küçük kalbi atar, odacıklara bölünür ve kan pompalar. Böylece ilk temel kalp atışları da başlamış olur.
Artık bağırsak, pankreas, akciğer, tiroid, karaciğer ve üriner sistem endodermde şekil almaya başlar. 5. haftada bebeğinizin göbek bağı kısadır ve halkası henüz oluşmamıştır. Hamileliğin ileriki haftalarında göbek bağı gitgide uzayacak.
Bebeğinizin plasentası gelişiminin henüz başında. 5. haftada küçük bebeğiniz besinini vitellüs kesesinden alır. Vitellüs kesesi, bebeğinizi hamileliğin ilk üç ayına yani plasenta yeterince gelişip rolünü alıncaya kadar besler.
Bebeğiniz bu hafta itibariyle yaklaşık üç katmandan oluşuyor: Ektoderm, Mezoderm ve Endoderm. Daha sonra bunların hepsi onun organları ve dokularına dönüşecek.
Ektoderm: İleride bebeğinizin en üstte beyni, omuriliği, sinirleri ve omurları olacak ektoderm, gelişmeye başlıyor. Bu katman aynı zamanda cildi, saçları, tırnakları, memeleri, ter bezlerini ve diş minesini oluşturacak.
Mezoderm: Kalbi ve kan dolaşım sistemi orta katmanda, diğer adıyla mezodermde oluşmaya başlar. Mezoderm ayrıca bebeğinizin kaslarını, kıkırdağını, kemiklerini ve deri altı dokusunu oluşturur.
Endoderm: Üçüncü katman, diğer adıyla endoderm, bebeğinizin akciğerine, bağırsağına, üriner sistemine, tiroitine, karaciğerine ve pankreasına ev sahipliği yapacaktır. Aynı zamanda plasentanın ve göbek kordonunun, bebeğinize oksijen ve besin sağlar, temeli oluşur.
Not: Her bebek rahmin içinde bile farklı gelişir. Bizim anlattıklarımız bebeğinizin gelişimi ile ilgili genel bir bilgi verir.
Siz…
Vücudunuzda tüm erken gebelik işaretlerini; geciken adet, hassas göğüsler ve yorgunluk hissediyorsunuz . Siz şimdi idrarınızın işe yaradığını da gördünüz. Artık resmen annesiniz. Bu sizde farklı duygular uyandırabilir. Adet öncesinde yaşadığınıza benzer ruh hali değişiklikleri normaldir, bunlara alışsanız iyi olur çünkü önümüzdeki 9 ay boyunca bunlarla yaşayacaksınız. Hamileliğin rahatsızlıklarını şimdiden fark etmiş olabilirsiniz. Pek çok kadın hamileliklerinin ilk haftalarında yorgunluk, göğüslerde şiş ve sık idrara çıkma sorunlarıyla karşılaşabilir. Ayrıca özellikle ileriki haftalarda bulantı sorunu da ortaya çıkabilir.
Dışarıdaki dünya, içinizde gelişen dramatik değişimleri fark etmeyecektir. Sadece yemeğinizin yanında bir bardak şarabı reddetmeniz gerekebilir. Hamileliğiniz boyunca alkol almamanız önemlidir. Çünkü hiç kimse alkolün bebeğinizin gelişimine ne kadar zarar verebileceğini kestiremez.
Ayrıca egzersiz yapmaya başlamalısınız. Egzersiz yapmak ekstra yük taşıdığınız bu zamanda daha güçlü ve dayanıklı olmanızı sağlar. Üstelik egzersiz, hamileliğin sebep olacağı ağrıları engeller. Pek çok kadın hamilelik sırasında yapılan egzersizin stresi azalttığını belirtmiş ve doğum sırasında olabilecek zorluklara karşı dayanıklılık sağlar.
Sonuçta hamilelik boyunca egzersiz yapmak doğumdan sonra eski kiloya dönmeyi kolaylaştırır. Eğlenebileceğiniz güvenli, orta kuvvette bir egzersiz yöntemi seçin. Yürümek ve yüzmek hamile kadınlar için uygundur. Baba adayları da partnerlerine hamilelik boyunca yapacakları egzersizlere eşlik edebilirler.
Bu hafta çok fazla kilo almadınız. 5 haftalık toplam aldığınız kilo en fazla yarım kilodur. Yalnız kendinizi her zamankinden daha şişkin hissedebilirsiniz.
Belirtiler…
Sık idrara çıkma: Bu aralar tuvalette çok fazla zaman mı geçiriyorsunuz? Bunun nedeni; vücudunuzdaki hCG hormonu pelvik bölgenizin ve böbreklerinizin gebelikte daha etkili olmaları için kan akışını artırıyor olması. Bunun için ne yapabilirsiniz? Çok fazla tuvalete çıkmanıza neden oluyor diye sıvı tüketimini kesmemeniz gerekir, çünkü bebeğiniz ve sizin gebelik sürecinde beslenmeniz ve vücudunuzun susuz kalmaması için sıvıya ihtiyacınız var. Ama idrara çıkmanızı artıracak kafeinli içecekleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
Yorgunluk: Gebelik zor iş ve sizin hareketliliğinize kısıtlamalar getirebilir. Birinci dönemde tüm enerjiniz bebeğinize bir yaşam alanı oluşturacak plasenta yapımı için harcanır ve bu da sizi bitkin düşürebilir. Bununla birlikte hormonal ve duygusal değişikliklerde yaşarsınız. İyi haber ise; birinci dönem sonunda vücudunuz plasenta yapılanmasını tamamlayacaktır ve enerjinizi yeniden kazanacaksınız. Bu arada vücudunuzu dinleyin ve güzelce dinlenin, iyi beslenmeyi unutmayın.
Göğüste hassasiyet ve değişiklikler: Göğüslerinizin büyümesine, çok fazla hassas olmasına neden olan nedir? Östrojen ve progesteron hormonları ikilisi. Diğer etmenler ise; orada oluşan yağ ve bölgedeki artan kan akışıdır. Bu iki hormon bebeğinizin ilk besini olan anne sütü için göğüslerinizi hazırlıyor. Göğüs hassasiyetinize vereceğimiz tavsiye ise, gece yatarken de kullanabileceğiniz bir sutyen takabilirsiniz.
Mide bulantısı: Midenizdeki tuhaf duygu, özellikle gebeliğin birinci döneminde bazen kusmanıza bile neden olur, gece gündüz her an tetikleyebilir. Bunun nedeni ise; hormonların kombinasyonu, artan stres ve vücudunuzun diğer yanlarındaki değişiklikler (kokuya hassasiyet gibi). Yemek yeme düşüncesi midenizi bulandırsa bile mide bulantısını kontrol altında tutmak için öğün atlamayın. Hep yediğiniz besinleri yemek yerine atıştırın ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturun.
Aşırı tükürük: Ağzınızın sürekli tükürük dolu olmasından korkuyor musunuz? Eğer öyleyse siz gebeliğin ilk döneminde yaşanan iki şeyi bir arada yaşıyorsunuz; hassas mide ve yüksek tükürük oranı. Bunun nedeni ise gebelik hormonlarıdır. Ağzınızı biraz daha kuru tutmak için şekersiz sakızlardan çiğneyin.
Aşerme ve yemekten nefret etme: Peynirli sandviçlere hayır diyemiyor musunuz? Salata dendiğinde içiniz mi kalkıyor? En belirgin gebelik sendromlarından olan aşerme ve yemekten nefret etme dünyasına hoş geldiniz! Burada devreye hormonlar giriyor. Özellikle gebeliğin ilk haftalarında vücudunuz zarara uğrar. Eğer onlarla savaşamıyorsanız, onlara uyun. Çikolata ihtiyacınızı koca bir paket çikolata yerine küçük bir parça ile giderin.
İpucu: Arkadaşlarınıza hamile olduğunuzu söylemek
Eşiniz, siz testi uyguladıktan sonra arkadaşlarınıza söylemek için sabırsızlanıyor mu? Sadece eline ne zaman megafonu alıp paylaşacağını bilmiyor. Çiftlerden bazıları güzel haberi vermek için bekleyemez ama bazıları ise 3. ay dolana kadar sır olarak saklamayı tercih ederler. Çünkü her zaman bir düşük riski vardır. Diğerleri ise çoktan anne baba olmaya hazırlardır ve tutamazlar. Buna birlikte karar verin ama unutmayın dilediğiniz kadar sır olarak saklayabileceğiniz sizin gizli haberiniz bu.
Kritik dönem: Hamileliğinizin ilk ayları bebeğinizin gelişimi için kritik zamanlardır. Bazı önemli noktalara dikkat ederek bebeğinizin ve kendinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
– İlk baştan jinekoloğunuza görünün. Doğum öncesi bakım bebeğiniz ve sizin sağlığınız için şarttır. Genelde 8.haftadan itibaren yapılan ilk doktor ziyaretinizde, ilerde olabilecek komplikasyonlara karşı taramadan geçersiniz. Bakıcı tutacaksanız, bunu önceliğiniz haline getirin ve gerekli görüşmeleri yapın.
– Doğum öncesi vitaminlerinizi alın. Pek çok vitamin folik asit, demir, kalsiyum takviye eder. Hamile kadınların bunlara ihtiyacı vardır. (Vitaminleri gereğinden fazla almayın, fazla almak daha iyi değildir, hatta genelde tehlikeli olabilir.)
– Hamileliğin ilk üçüncü ayında yeterli derecede folik asit almak, bebeğinizin gelişim kusuruna bağlı hastalığı olmaması için (spina bifida gibi) çok önemlidir. Alacağınız ilaçlar konusunda jinekoloğunuza danışın. Pek çok ilaç hamilelere yasaktır. Jinekoloğunuz size hangi ilacın güvenli olduğunu anlatır.
– Sigarayı bırakın. Hamilelik sırasında sigara içmek erken doğum, düşük ve plasentaya bağlı sorunlara neden olabilir. Bazı araştırmalar sigaranın yarık dudaklı çocuk oluşumuna neden olduğunu ortaya koymuştur. Hiçbir zaman sigarayı bırakmak için çok geç değildir. Yakmadığınız her sigara bebeğinize sağlıklı olmak için bir şans verir.
– İçkiyi bırakın. Günde sadece bir küçük içki bile bebeğinizin düşük kilolu doğmasına, öğrenme, konuşma, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite sorunlarına yol açabilir. Hiç kimse azıcık bir alkolün bile bebeğin gelişimini ne derece etkileyeceğini kestiremez.
– Evinizin ve işinizin güvenli olduğundan emin olun. Bazı işler ve hobiler siz ve bebeğinizin gelişimi için riskli olabilir. Eğer alışkanlık olarak kimyasallara, ağır metallere (kurşun, civa) ve radyasyona maruz kalıyorsanız, en kısa zamanda bunu değiştirmelisiniz.
Aklınızda bulunsun: Bazı temizleme ürünleri, tarım ilaçları, çözücüler ve eski borulardan su içmek zararlı olabilir. Doktorunuzla günlük rutinleriniz hakkında konuşun ki evinizde ve işyerinizde bebeğiniz için tehlikeli olabilecek şeylerden kaçının.
Bu haftanın aktivitesi: Jinekoloğunuzu seçin ve ilk randevuyu alın. Hazırlık için son adetinizin ilk gününü not alın. Ve aklınıza takılan soruları yazın. Sağlık geçmişiniz için anne ve baba tarafında ki aile büyüklerinizle görüşün. Jinekoloğunuz ailenizin genetik anormallikleri ve kronik sorunlarını bilmek isteyecektir.
Okumalısınız: Hamilelikte mide bulantısına karşı ne yapmalıyım?
Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!