Hafta hafta hamilelik rehberi: 4. Hafta Hamilelik

0
2173
Hafta hafta hamilelik 4. hafta
Hafta hafta hamilelik 4. hafta

Birinci trimesterde ve 4. haftadaysanız… Belki de farkında değilsiniz ama başka bir döneme girdiniz. Her şey hafta hafta ne kadar hızlı değişecek, göreceksiniz! Mutluluk, merak ve heyecan gibi duygularınız da günbegün yükselişe geçecek! Neler olacağını öğrenmek istemez misiniz?

Bu hafta embriyonik dönem başlıyor. Şimdiden başlayarak 10 hafta boyunca bebeğin bütün organları oluşmaya, hatta bazıları görevlerini yapmaya başlayacak. Bunun sonucunda bebeğiniz en savunmasız halindedir ve gelişimini her şey etkileyebilir.

Bebeğiniz…

Mikroskopik embriyonuz bu hafta plasenta, göbek bağı ve vücudunun temellerini yaratmakla çok çalıştı. Embriyo şimdi üç katmandan oluşuyor. Bu katmanlar zamanla bebeğinizin farklı vücut uzuvlarını oluşturacak.

Endoderm (İç tabaka): Bebeğinizin bağırsak, karaciğer ve akciğerlerini;

Mezoderm
(Orta tabaka): Bebeğinizin kalbi,cinsel organı,kasları,kemikleri ve böbreklerini

Ektoderm
(En dış tabaka): Bebeğinizin saçını, cildini, gözlerini ve sinir sistemini oluşturacak.

İnanın ya da inanmayın, bebeğiniz şimdiden kafası, ağzı, temel olarak beyni ve kalbi olan küçük bir varlık olarak gözüküyor. Şuanda bebeğiniz; haşhaş tohumu boyutunda ve yaklaşık 1 mm.’dir. Ayrıca ilk plasenta iki katmanlı şekilde tamamlanmıştır. Hücreler, bebeğiniz bu haftanın sonunda plesanta gelişince  besin ve oksijen alabilsin diye annenin vücudunda rahime doğru kanın süzülmesi için boşluklar yaratır.

Bu hafta su kesesi de oluşur. Su kesesi bebeğinizin evi gibi olacaktır. Amniyotik sıvı da oluşmuştur. Bu, bebeğin yastığı olarak düşünülebilir. Vitellüs kesesi de mevcuttur. Bu da bebeğinizin kırmızı kan hücrelerini oluşturur ve plasenta yeterince gelişinceye kadar bebeğin besin alımına yardım eder.

Siz…

Bu hafta minik kızınızın ya da oğlunuzun rahimde ve plasentada büyümeye başladığı hafta. Artık kalbiniz çok daha hızlı atmaya başladı, dakika başı 15 ritimden fazla atar. Kan hacminiz bu fazladan atışlara yetişinceye kadar (ki buna birkaç hafta daha var) çoğu zaman yorgun hissedeceksiniz.  Göğsünüze fazladan kan gelmesiyle, göğüs uçlarında hassasiyet meydana gelebilir. Bir diğer hamilelik işareti ise; rahim boynunun yumuşaması ve renginin değişmesidir.

Genellikle hamile olduğunuzu bu hafta anlarsınız. Kesin sonuç için, evde hamilelik testi yapmak için bu haftanın sonunu bekleyin. Reklamları aksini iddia etse de, adet döneminiz sadece 30 saniye geciktiğinde, bütün hamilelik testleri sizin hamile olup olmadığınızı anlayacak kadar hassas değildir. Farklı testlerin farklı hassasiyet seviyesi vardır.Yani eğer sonuç olumsuzsa, umutsuzluğa kapılmayın. Adet görmeme durumunun devamında yeniden test edin. Bu testten “geçmeniz” için en iyi şansınız, dayanabildiğiniz kadar beklemek ve daha çok sabahları idrarınızı yapmak. Resmen hamile olduğunuzu öğrendiğinizde bunu insanlarla paylaşmak için komik yollar seçebilirsiniz.(Tabii test yaparken yanınızda olup, omzunuzun üstünden size bakan biri yoksa) Bazı anne adayları bu haberi reklam panolarına ilan etmeyi tercih edebiliyor. Ama siz ne boyutta kutlamak isterseniz isteyin, bu haberi sevdiğiniz, umursadığınız ve sizi destekleyen insanlarla paylaşın.

Eğer test pozitif ise; doktorunuzu arayın ve ilk doğum öncesi randevunuz için gün belirleyin. Çoğu doktorun, daha önceki hamileliğinizde problem yaşamadıysanız veya kontrol edilmesi gereken semptomlar olmadıkça sizi 8 hafta dolmadan görmesine gerek yoktur.

Eğer herhangi bir ilaç tedavisi görüyorsanız – reçeteli veya reçetesiz – onları almanın ne kadar güvenli olup olmadığını ve merak ettiğiniz diğer soruları sorun.

En az 400 mikrogram içeren folik asit içeren  multivitaminlerden almaya başlamanız gerekir.
Hamile kalmanızla beraber dozunu artırmanız gerekir –  günde 600 mikrogram kadar- Eğer hala başlamadıysanız, şimdi doğum öncesi vitaminlere başlayın. Önünüzdeki 6 hafta bebeğinizin gelişimi için kritik. Plasentanın tam gelişmemiş versiyonu ve göbek kordonu, bebeğinize besin ve oksijen sağlayan, işlemeye başladı. Bebeğiniz plasentaya doğru gelen vücudunuza giren tüm maddelere karşı savunmasızdır, bunu ikinizin iyiliğini düşünerek yapın.

Eğer evde denediğiniz hamilelik testiniz negatif ise, bir 5 hafta daha bekleyin. Tabii hala adet döneminizi unutmadıysanız. Çoğu ürün testi 4 haftalık hamilelikleri belirleyebilecek kadar hassas değildir.

Eğer bir seneden fazla bir zamandır bebek yapmayı deniyor ve sonuç alamıyorsanız (6 ay eğer 35 yaşın üstündeyseniz), sağlık uzmanınızla kendiniz ve partneriniz için yapılabilecek olası döllenme problemlerini saptayacak tetkikler hakkında konuşun. Sonuçlarınız üzücü olabilir, bir problemi tespit etmek sizi tedavi ve aynı zamanda amacınız olan bebek sahibi olma yoluna sokacaktır. 4. hafta gebelikte genellikle alınan kilo 500 gramın altındadır.

Belirtiler…

Kramp: 4. haftalık gebelikte normaldir. Bazı kadınlar bu krampı hafif adet krampı olarak tarif ederler. Hafif kramp, 4. haftada korkulması gereken bir şey değildir. Ama buna rağmen kramplar çok ağrılı veya beraberinde ağır vajinal kanama, titreme ve ateşle beraber oluyorsa doktor veya sağlık danışmanınıza başvurmanız gerekir.

Hafif vajinal akıntı: 4. haftalık gebelikte normaldir ve emplentasyona bağlıdır. Tipik olarak pembe veya açık kahverengidir. Hiçbir zaman normal adet döneminizdeki gibi koyu veya açık kırmızı olmaz.

Mide Bulantısı veya kusma: Bazı kadınlarda gebeliğin erken döneminde, yani 4. haftasında başlayabilir ama daha çok 6. haftada yaygındır. Bu haftada kendinizde çok az mide bulantısı hissederken bulabilirsiniz ve bazı yemeklerin kokusu kusma hissine neden olur. Mide bulantınız haftalar ilerledikçe daha da kötüye gidecek. Sabah hastalığı genellikle ikinci 3 aylık döneme kadar geçmez.

Göğüslerde şişme ve hassasiyet: Gebeliğin 4.haftasında rahatsız edici bir hamilelik belirtisidir. Hatta göğüsleriniz daha da genişler ve dokunduğunuzda ağrı hissedersiniz. Çoğu hamile kadın bu süreci adet döneminden önceki göğüs hassasiyeti ile aynı tanımlar. Sadece bu 10 kat daha kötüdür.

Sık idrar çıkarma: Gebeliğin erken belirtilerinden biridir. Bebeğinizin farkına vardıktan sonra yükselen hormonlar böbreklere daha fazla kan akışına neden olur. Bu da idrar kesenizin daha sık dolmasına sebep olur. Gebeliğinizde vücutta %50 daha fazla kan pompalanması demek, böbreklerde daha fazla sıvının işlenmesi demektir. Bu da gebe kadınların neden daha fazla tuvaleti ziyaret ettiğinin göstergesidir.

İpucu: Hamile kalmak ne kadar sürer?
Hamile kalmanın ne kadar süreceği ise birkaç faktöre bağlıdır. Bazı kadınlar hamile kalmadan önce birkaç ay denerler. Bir seneden fazla bir zaman deneseniz ve sonuç alamasanız bile çoğu doktor döllenme problemini göz önünde bulundurmaz. Böyle zamanlarda sağlık danışmanınız hangi problemlerle yüz yüze olduğunuzu anlamak için sizden özel testler isteyecektir.

Unutmayın: Stres gebelik için önemli bir engeldir. Bazı kadınlar denemeyi bıraktıktan hemen sonra hamile kalacağını düşünür. Belki tuhaf gelebilir ama vücudumuz karmaşık bir makinedir ve stres gibi ufak şeyler vücudun fonksiyonlarını normal yerine getirmesini engelleyebilir. Eğer kendinizi nadiren olağandışı stresli buluyorsanız rahatlamak, sakinleşmek ve gevşemek, yoga veya diğer meditasyon çalışmalarını deneyin.

Kimyasal gebelik: Gebeliğin 4.haftasında eğer gebelik testini çok erken yapmışsanız, yanlış ümitlere kapılabilirsiniz. Bazen kadınlar pozitif test sonucu alabilirler ama sonra adet görürler. Bu yanlış sonucun nedeni ise; kimyasal gebeliktir (Çok erken düşük yani döllenmiş yumurta rahime ulaşamaz)

Gebelikte zararlı olan maddeler: Gebeliğin ilk haftaları gelişim açısından kritiktir. Gebeliğin 4.haftasında veya ilk üç ayda herhangi bir zararlı maddeye maruz kalmak, gelişen fetus’a zarar verebilir. Bu dönemde herhangi bir kirletici madde veya toksinlerin zararında kaçınmak son derece önemlidir. Eğer bu tür bir maddeye maruz kalmış iseniz, hemen bu konuda sağlık danışmanınızı haberdar etmelisiniz.

Fetal/cenin defromasyonu veya şekil bozukluğuna neden olan ortak maddeler ortak toksinleri- alkol ve tütün gibi- kapsar. Herhangi bir kötü maddenin kullanılması doğmamış bebek için zararlı olabilir. Eğer alışkanlığınız varsa sağlık danışmanınızla hemen konuşmalısınız. Böylece size ilerlemeniz için en iyi yolu göstermekte yardımcı olacaklardır. Sağlık danışmanınız sizi bu önemli zamanda alışanlıklarınızı değiştirmek için destek gruplarına yönlendirecektir.

Biliyor muydunuz?
Toksinlerin dışında gebelik süresince soluduğunuz çevresel kirlilikte  zararlıdır. Hangi çevresel toksinlerin ve kirliliğin fetalin gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğinin farkında olmanız çok önemli. Ortak kirletici maddelerden bazıları; kurşun, civa, zirai ilaçlar, PCB’ler (zehirli kimyasal maddeler), PCB’lerden oluşan kimyasal karışımlar. Bazı kadınları çalıştıkları yerlerde PCB’lere maruz kalıyor. Gebeliğin 4.haftasında eğer çalıştığınız yerde kimyasal madde çeşitliliği varsa veya kullanılıyorsa çalıştığınız ortamın güvenli olup olmadığını sağlık danışmanınızla birlikte kontrol etmelisiniz.

Okumalısınız: Hamilelikte yemek yiyememe

3. Hafta5. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın